Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Przemekdom

mieszkanie czy dom

Polecane posty

Bardzo prosze wszystkich o poradę, bo chcę mieć dom, a moja dziewczyna mieszkanie. Jeżeli mieszkanie to kupimy na rynku pierwotnym lub 2-3 letnie do ok. 60 mkw, a jeżeli dom to chcę mieć do 120 m2 pow. użyt., jeżeli mieszkacie w podobnych warunkach to prosze was o poradę ile wychodzi za czynsz/ogrzewanie w bloku i domu. Nadmieniam, iż mieszkanie lub dom będziemy mieli w okolicach Warszawy od strony wschodniej do 40 km od warszawy!Łącząc nasze zarobki mamy do dyspozycji ok. 4000 zł.

To podobnie jak u mnie - ja chce mieszkanie facet dom.. Właśnie jesteśmy na etapie budowy :D Niestety nie pomoge bo mi do Wawki (i w ogóle dużego miasta) daleko :P A takich info lepiej poszukaj na forum muratora (skarbica wiedzy!) :)

nie orientuję się w cenach mieszkań pod Warszawą, ale budowa domu 120 m2 trzeba liczyć te 200-250 tys. zł minimum (na stronach Muratora na pewno dowiesz się więcej) natomiast miesięczne opłaty w domku wychodzą taniej niż w bloku, nawet jak się ma drogie gazowe centralne ogrzewanie jak mieszkałem w bloku (80 m2) na m-c było do płacenia 500-550 zł, od paru lat mieszkam w domku i na m-c wychodzi ok. 400 zł za 115 m2 pow. mieszkalnej + 57 m2 piwnice + 30 m2 garaż :) także przeliczając opłaty na powierzchnię to wychodzi o wiele taniej niż w bloku!

Gość gorączka piątkowej nocy
no tak, tylko trzeba myślec o ewentualnych remontach i na to odkładać. No i problem dojazdów. Jezeli pracujecie w Warszawie to codzienne pokonywanie trasy około 100km, da wam popalic i czasowo, bo korki, i finansowo, ze względu na cene benzyny. w zasadzie w takim wypadku powinny byc dwa samochody, zeby nie byc tak uwiązanym, i wtedy ponad 1000zł, to wam wyjdzie paliwo.

twierdzenie, jakoby remontowanie domu pochłaniało jakieś niesamowicie wielkie fundusze jest mocno przesadzone, zwłaszcza jeśli dom buduje się samemu od początku do końca chyba, że ktoś co rok czy 2 lata wymienia kafelki, itp., jeśli nie, to mały remoncik raz na parę lat kosztuje grosze