Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaciekawionana

Wielkosc płodu a tydzien ciazy

Polecane posty

Gość to normalne że krwawiłaś
w ciąży??? :O żartujesz sobie?:O:O:O:O

Gość dżeki
Ja również chciałabym o coś zapytać. Załóżmy, że jestem w ciąży i wiem dokladnie kiedy nastapiło zapłodnienie. Niech tu będzie dla przykladu 2 tygodnie temu. Natomiast ostatnia miesiączka była 4 tygodnie przed stosunkiem ( cykle nieregularne). Oznacza to, że jestem w 6 tygodniu ciąży, mimo iż wiem dokładnie kiedy odbył się stosunek, a cykle mam nieregulalrne? Wybaczcie, jestem jeszcze mało doświadczona.

Gość na to wa
nie jeśli między okresem i zapłodnieniem jest większy odstęp niż standardowe 2tyg (jak przy cyklu 28dni) wiek ciązy nie będzie liczony od OM ale wg wieku który wykaże usg. Wg wyliczeń usg wyjdzie że okres był 2 tyg. później niż w rzeczywistości.

Gość świerzynka
hej wam ja jestem po wczorajszej wizycie u gin i mój groszek ma 0,99 cm a jest to 6 tydzień :) ciekawa jestem czy to silne chłopaczysko rośnie tak ślicznie..już nie mogę się doczekać kolejnych wizyt :) chyba wszystkie tak macie, takie emocje :)

Gość aguska 1112
witam moje dziecko w 12 tyg miało 3cm i wazyło56 gram .lekarz nic nie powiedział ze jest nie tak ale jak czytam to wszystkie maluchy maja po wiecej i zaczynam sie martwic. chyba zmienie lekarza . poza tym on daje tylko 2 razy skierowanie na usg a moje kolerzanki maja przy kazdej wizycie robione , nie wiem co myslec.

Gość nitaka
7t4d - 1.26 cm 10t4d - 3.73 cm

Gość gość
Ja wlasnie tez mam ten problem. 14.03 bylismy na usg i wtedy powinnam miec koncowke 8 tygodnia ale malenstwo mialo 5,7mm czyli 6 tydz 2 dzien. W poniedzialek bylismy ponownie na usg byl zarodek 9,8 mm.. i teraz sie obawiam ze jest cos nie tak. Ale czytajac wiele postow i wypowiedzi se faktycznie kazdy zarodek rozwija sie inaczej. Wedlug ksiazki ktora czytam to jest ok.. ale boje sie ze czyms szkodze malenstwu a nie wiem czym... jestem dobrej mysli.

Gość gość
pomiarom z usg nie ma co do konca tak mocno wierzyć, to jest szacunkowa wielkość. ja całą ciążę słyszałam od swojej lekarki, że moje dziecko będzie wielkością takie przeciętne, nie wazy za dużo, w prawdzie był długi już na pierwszym usg, nawet za długi(zostało mu to do dziś, ma rok)ale potem nikt go nie mierzył.koleżanka w tym samym czasie słyszała jakie to będzie miała duże dziecko. mnie położna badała i też mówiła przeciętniak a jej że kolos. i co się okazało? nasze dzieci urodziły się identyczne.

Gość gość
Dziewczyny, to jest tylko po to żebyście martwiły się i biegały na usg co tydzień płacąc za nie. Ja w pierwszej ciąży miałam i lekarz podkreślał, ooooooo tu o tydzień za małe, za krótkie za długie coś tam, a ja płakałam biegałam do niego na usg i oczytywałam się w tych wszelkich FL, HC itd i urodziłam piękną dziewczynkę 3.5 kg o całkowicie normalnych wymiarach i proporcjach. Przecież dzieci rodzą się różne, a uśrednione długości i obwody nie dotyczą większości z nich, płód ma swoje geny, uwarunkowania i przede wszystkim przedział wagowy jaki mają noworodki to pomiędzy 2.500 do 5 kg więc jakim cudem każde dziecko powinno odpowiadać ściśle normom? Dla mnie 2 czy 3 tygodnie przesunięcia to właśnie różnica w średniej wartości a dziecka. Dodam, że większość koleżanek miała te "odstępstwa" i wszystkie maja zdrowe piękne dzieciaki. Do 2, 3 tygodni niezgodności nie martwiłabym się wcale.