Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszczuch

Grodzone osielda w miastach powinny zniknać

Polecane posty

Gość no i bardzo dobrze
john, wiesz, nie każdy marzy o wspólnocie wiesz ? Bo ma o wiele ciekawsze zajęcia niż patrole sasiedzkie :-p

Gość John SmithIII
a sic, chamsto i lenistwo, bo nawet nie masz zamiaru czytać zyj swoją wielkością i manią oraz teorią spiskową, jak o nieeeeeeee, że to źli socjologowie Wam wmawiają poczytajcie siebie:)

Gość no i bardzo dobrze
ale co mamy sobie poczytac ? opracowania innych socjologów ? i co nam to da ?? tyle tylko, że poznamy jakieś zachowanie społeczne, które i tak widać gołym okiem :-O

Po czym wnosisz że jestem chamski. Nikogo nie zwyzywałem jedynie dziwię się że pisząc o osiedla zamnkiętych sięgasz do opini innych. Przedstawiam swoje obserwacje na temat \"odgradzania się\". Jak widzisz wymieniłem dzielnice w polskich miastach które odwiedziłem i nie dziwię się czemu ludzie sprzedają M3 i przenoszą się do mniejszego mieszkania ale w spokojnej i strzeżonej okolicy. Ty wrzycasz opracowania cudzych ludzi i myslisz że dzieki temu masz wyższość racji ??

Gość John SmithIII
noooo pewnie, pielegnowanie siebie, dobro wspólne???? a co to jest???? mam płot to moje dobro wspólne.... gratulacje z powodu troglodytowatości:)

Gość spokojnie to tylko awaria
Ależ ja znam wszystkich swoich sąsiadów,więc teoria o odosobnieniu upada.Nawet kawę pijemy na placu zabaw:)))Dlaczego uogólniacie?Czy każdy ogrodzony to od razy snob i nowobogacki?Jełop, bo ma inny pogląd niż Wy?Dajcie spokój,kto się chce odgrodzić to to zrobi.

Gość no i bardzo dobrze
nie unoś sie, bo ci żyłka pęknie :-D ;-) :-p i nieładnie używać niemiłych zwrotów :-P do ciebie nikt nic takiego nie powiedział, gdzie twoja kultura ??

Gość no i bardzo dobrze
spokojnie - ale socjolodzy mają pewien plan i terorię - w końcu za cos biorą kasę

Gość John SmithIII
Opracowanie podaję po to, żebyście wiedzieli młotki, że są badania i to nie jakieś widzimisię Anouk czy Daniela, tylko butelka jest w drugim pokoju. A wy jej nie widzicie..... stic, 16:31, każde chamstwo ma inny wymiar, co nie oznacza, że nim nie jest:P

Gość John SmithIII
teoria spiskowa się odezwała:p albo zazdrość???:P

Gość no i bardzo dobrze
no i znowu obrażasz nas - nie czuję sie ani troglodytem ani młotkiem, nikogo nie obraziłam. Czytam prace socjologów, bo mnie interesują - ale co ? Nie jestem przeciw grodzeniu to już głupek ze mnie ? No brawo wykształcony, kulturalny człowieku !

Gość John SmithIII
Swojej śmieszności nie widzicie:)

Gość no i bardzo dobrze
hahahah "badania" - a jak je robicie ?? Na podstawie obserwacji ?? Też robię takie badania, wiesz :-p

Gość no i bardzo dobrze
A mi sie wydaje, że to socjolodzy nie widzą swojej śmieszności - raz na jakiś czas zarzucają nas "odkrywczą" teorią, oczywiście "biją na alarm", ale rozwiązania żadnego nie podadzą :-P

Gość John SmithIII
bo był tu ktoś, kto z wami rozmawial na argumenty, a wyście go chamsko pojechali i tu wasza klasa:) ja sie zniżyłem, aby być zrozumianym ktoś wam-jaki on feeee, wy komuś - nic się nie dzieje, luzikkkkkkk:)

Gość rosssssa
w moim miescie takie osiedla nazywamy gettami, wybetonowane z ogrodkami o pow. 20m2 ;), chociaz z drugiej strony widocznie popyt na zamieszkiwanie w takich osiedlach jest duzy, to potrzeba, ktora spelniaja developerzy- to chec ucieczki przed agresja, przed karkami wysiadujacymi na lawkach etc. Co sie dziwic ludziom, ktorzy czesto poprzez brak finansow na budowe swojego wlasnego domu- decyduja sie na owe getta- maja i oni w tym swoja racje

Gość no i bardzo dobrze
ten ktoś nie umiał sie obronić, nie widziałam tutaj steku bluzgów i przekleństw w jego stronę

A co mnie obchodzą socjolodzy?Każdy ma prawo żyć tak jak chce,o ile nie krzywdzi innych.Chyba,że krzywdzę leniucha,któremu nie chce się iść dookoła:)

Nie widzę żadnego chamstwa w swoich wypowiedziach. Troszkę się dziwię, że ci socjologowie też zazwyczaj mieszkają w posesjach chronionych lub w dzielnicach strzeżonych. Jedynie w artykułach tak bardzo krytycznie widzą problem zwykłego ogrodzenia i płotu. Odgrodzić = mieć swięty spokój i nie zawracać sobie głowy tym co za płotem :)

Gość kolor purpury
nie wiem o co ta wojna . Kazdy zyje i mieszka jak chce . Moze nie do końca , moze powinno być na ile go stać. Z zycia wzięte . Miasto śedniej wielkości , brak strzeżonych osiedli. Na obrzeżach piekne wille przyciagajace niejeden wzrok . Moja willa? kamienica , poniemiecka w dośc znośnym stanie. Ranek .. podciagam rolety biorę kubek z kawą w reke i spogladam w okno. Ba co za widok! ochlapusy wysiadujace pod sasiednią klatką i żłopiące juz od rańca piwko . Kolejna zmiana . Ogoleni dresiarze w dośc zażartej konwersacji typu H i K. Po poludniu przybywa towarzystwa . Puste butelki , pudła po pizzy ladują na trawniku mino , iż na latarni obok wisi smietnik. Śmietnik! ileż mamy szczęścia iż jeszcze się uchował .Winnam sie tylko z tego cieszyć . Reasumujac . mieszkam w ,,dzielnicy marzeń ,, mieszkam bo nie stać mnie na budowę domu , nie stać mnie by wyprowadzić się do nowobudowanego osiedla z widokiem na park . Grodzone osiedla ~? Jestem na tak! to domy za grube pieniadze . Ludzie dbają tu jak o swoje . Pragną ciszy ,bezpieczeństwa , normalności. To żadna izolacja , zawsze byli lepsi i gorsi . To samo tyczy się szkół do ktorych posyłamy dzieci . Jedni uczęszczają do masówki inni pobieraja nauki w odpłatnych placówkach . tak było , jest i bedzie, taka kolej rzeczy .

Gość John SmithIII
No, bo dla was badania to nie są argumenty:) Dla was argument to własne najświętsze przekonanie. I koniec, wszyscy się mylą, badania fałszuja i jakie to badania..... To już nie śmieszność, to żałość. Ale piękne jest to, że umiecie się przyznać do tego, że tylko siebie uważacie za prawdziwosć, obiektywizm i jedyną rację. Załosne dupki:)

Gość no i bardzo dobrze
Bo moze jestem aspołeczna i odludek ze mnie, ale zawsze wolałam samotność, nad "stadność". Człowiek jest zwierzęciem stadnym ??? Może, ale to nie o mnie. I cieszę się, ze mogę się odgrodzić, a jakbym mogła, to bym postawiła dom i murem się odgrodziła, strzeżonym. Wolno mi.

Gość no i bardzo dobrze
johny, to że ty się wyładowywujesz za krzywdy, to nie znaczy, ze możesz o kims mówić, że jest dupkiem :-p

Guy Castelain Perry o polsich przemianach socjologiczno kulturowych :) Bardzo chętnie analogicznie opowiem o problematyce inżynieryjno projektowej promów kosmicznych i planach NASA na nastepne 30 lat w aspekcie przemian obyczajowych w Ameryce lat szećdziesiątych i związnaych z tym procesem problemów separacji imeprialstycznej Kuby :classic_cool:

Gość John SmithIII
kolor purpury, ale to, co opisałaś to naturalna selekcja....jedni się budują, wynoszą..... nie ma tu od razu zamaiaru dzielenia ludzi na lepszych i biednych:P

Gość no i bardzo dobrze
haha ty johny chyba nie rozumiesz tego - ani ja ani moi sąsiedzi na złym strzeżonym osiedlu nie uważamy sie za lepszych czy mądrzejszych. Ja nie wiem, ty jesteś socjologiem, a takie opinie płytkie wygłaszasz ??

Gość John SmithIII
o zacząłeś czytać....... :) nie wyładowuję krzywdy, już ktoś komuś przypisywał tu motywy....... po prostu zdumiewa mnie krótkowzroczność, brak autorefleksji nad tym, gdzie i jak żyjemy i co jest później. No i snobizm:)

Gość John SmithIII
Po prostu mam ubaw z Was:) I Ubarwiam ostatnie minuty pracy.... Na tym jarmarku, który zresztą świadomie współtworzę....

Tak,oczywiście,jedynie Ty masz racjęI tylko Twoje argumenty są oki.A ja jestem tylko żałosnym dupkiem,bo mam inne zdanie?To jest argument i dyskusja?