Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z pytaniem

Można 2 komputery w dwóch różnych pomieszczeniach podłączyć do tego samego netu?

Polecane posty

Gość z pytaniem

Kolega twierdzi, że są dwie opcję: 1. Nielegalna opcja, czyli podłączenie kompów do siebie, ale wtedy ten jeden musi być włączony, żeby ten drugi mógł chodzić. 2. Adapter czyli takie urządzonko, ale nie wiadomo czy administrator tzw. usługodawca sieci się na to zgodzi. Są inne sposoby??

jeżeli chodzi o pierwszą opcję, to nie zawsze musi być włączony komputer, wystarczy włączony modem

Gość niec nie wiem
No ale jaki masz net. Neo, prywatny?

Gość rain killer
potrzebujesz router i tyle

Gość routera kup

Jeśli to sieć osiedlowa, to najlepiej podpiąć drugi komp pod ten, który jest podpięty do netu. Można to zrobić albo kablem przez zwykłe karty sieciowe, albo kartami radiowymi (drożej). A jak masz neostrade albo inne podobne łącze (takie tylko dla siebie), to można podpiąć w taki sam sposób jak wyżej, ale wtedy komp podączony do netu musi być włączony, żeby net był na drugim kompie, albo kupić router zwykły albo radiowy - wówczas net na obu kompach jest dostarczany niezależnie :)

Gość z pytaniem
Mam net od prywatnego usługodawcy. Mieszkam w małej mieścinie i nie mam zbyt wiele opcji do wyboru. Jeśli usługodawca nie zgodzi się na ten adapter, to będę musiała wykonać nielegalną opcję. Większość znajomych z niej korzysta i z tewgo co wiem ten pierwszy komputer musi być włączony, by drugi mógł chodzić. Inaczej się nie da.

Adapter :o Adapter to takie urządzonko do odtwarzania płyt gramofonowych, a nie do dzielenia netu :o Tak więc masz tzw. \'sieć osiedlową\' - najtaniej i najprościej będzie połączyć kompy kablem (skrętką) przez karty sieciowe, lub w droższej opcji bez kabla - kupić dwie radiowe karty sieciowe i połączyć je w trybie ad-hoc, ale żeby to działało to najlepiej by komputery nie dzieliła od siebie więcej niż jedna ściana/strop, bo mogą być kłopoty z sygnałem. Karta radiowa kosztuje ok. 50-60 zł za 1 szt.

Gość memczek
router rozdziela łącze