Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kingala

ławeczka 50-tek i więcej

Polecane posty

Witam ławeczkę, tyle smakowitości, że ślinka cieknie. Dziś będę robić piersi z kurczaka i przepis wykorzystam. Dzięki za żarciki, pośmiałam się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapraszam na podwórkową kawę dziś można posiedzieć na zewnątrz, nareszcie pochmurno ale cieplusio.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ Laweczko. Pokiwam Wam i przesle 👄 , poczytam jutro bo dopiero wrocilismy od Corci z Urodzin. Bylo bardzo fajnie ale krotko . Za to w nastepna sobote swietujemy 2 latka naszej ksiezniczki Zosi :D Milej nocki zycze a Kingalce milego popoludnia. 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAWECZKO🖐️ Witam mile Panie! Jak milo widziec Was wszystkie.Zabiegane dziewczyny. Juz niedlugo jajka w ruchu:) Dzisiaj chce podzielic sie jednym z przepisow na farsz,ale nie byle jaki,lecz farsz finezyjny:)Innym razem podam inne. Moze marchewkowy? Prosze bardzo! 4 ugotowane zoltka zmiksowac z 1 zabkiem czosnku,80g twarozku,20g ugotowanej marchwi i2 lyzkami smietany.Doprawic pieprzem i sola. Nafaszerowane jajka udekorowac papryka. Pozdrawiam! .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Was mile Panie! Przybywam by Was pozdrowic. Napisalam sie i post polecial .Nie mam ochoty tworzyc nastepnego.Zabieram sie za obiad! Jak mi przejdzie,zajrze do Was! pozdrawiam🖐️ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam na ławeczce. Przyszłam już z zakupów,biorę się za "moją ulubioną czynność - prasowanie" Dzisiaj piątek więc zrobiłam leciutką zupę koperkową i karpia w śmietanie. Karp świeżo złowiony przez mm. pogoda piękna,aż nie chciało się wracać do domu. Czas tak szybko upływa jak potok płynie w dal.. Cieszmy się każdą chwilą żeby nie było nam potem żal. Choć życie szybko przemija odciska na duszy ślad a my jesteśmy wciąż tacy sami tylko przybywa nam lat. Olimpio przysiadłaś w tym samym czasie co ja na ławeczce. Dzięki za przepisy na jaja faszerowane,ja robię z pieczarkami,szynką,łososiem,po polsku -faszerowane i smażone połówki w skorupach. Miłego i słonecznego dnia życzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAWECZKO🖐️ Witam Panie! Rybciu🖐️ "W cudowny, piękny wiosenny poranek stałem w swoim ogrodzie wśród ziół. Powietrze, łagodne słońce Nowy dzień. Czułem. Otoczył mnie cud. Ogarnęła mnie wdzięczność za życie. Za wszystko co żyje. Widziałem pierwsze krokusy i wiedziałem: Bóg wyciąga do mnie swoje ręce pełne kwiatów. Wszędzie życie. Życie w powietrzu. Życie w ziemi. Pomyślałem: Miejsce, na którym stoję jest święte. Raj jest tutaj, w pobliżu... " - Phil Bosmans Pozdrawiam wiosennie🖐️ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przyjaźń nie potępia w chwilach trudnych, nie odpowiada zimnym rozumowaniem: gdybyś postąpił w ten czy tamten sposób... Otwiera szeroko ramiona i mówi: nie pragnę wiedzieć, nie oceniam, tutaj jest serce, gdzie możesz spocząć. Malwida von Meysenbug .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nadejscie prawdziwej wiosny sprawia,ze wiele z nas ma ochote na male zmiany .Duzo rzeczy moze nas odmienic i poprawic nam nastroj.Mam na uwadze jedynie nowa fryzuraei nowy kolor wlosow. Dzisiaj jestem umowiona na zmiane fryzury.Bedzie troche ciecia.Nie wiem,czy dobrze robie.Teraz mam rowne do ramion,a mnie marza sie postrzepione.No nic,jeszcze sie zastanowie zanim dojde do salonu. Malo zdecydowania,ot co! .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio jak nowa fryzurka??? U mnie krótkie ale nie symetrycznie, tak zastanawiam sie żeby wszystko ściąć tak na 5 cm. Może krócej. Rybciu robiłam kurczaczka ale w cytrynowym socu. Pychotka. Najwazniejsze że wogóle sie nie napracowałam. pozdrawiam Was moje panie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ Laweczko! Kawka czeka na Was :D , OLimpio czy zdecydowakas sie na nowa fryzurke? Kingalo tak ma obciete wlosy moja Corcia . Wyglada ladnie ale Jej to pasuje. Tez wybieram sie w srode do fryzjera zrobic nowe pasemka i podciac wlosy. Rybciu co dzis gotujemy :D Pozdrawiam i zycze milej niedzieli. Wybieram sie do sklepu ogrodniczego po kwiatki . Moje kochane tam jest tyle cudeniek, ze moglabym spedzic caly dzien :D 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam na ławeczce. Wczoraj miałam bardzo pracowita sobotę i nawet nie wchodziłam do internetu.Przygotowywałam sobie mięsa na święta i obiadki,żeby jak najwięcej czasu spędzać z wnukami a nie przy garach.Przecież oni przyjadą w sumie na krótko i muszę się nimi nacieszyć. Zatrzymaj się na chwilę i usiądź wygodnie. Zamknij zmęczone oczy niech myśli płyną swobodnie. Do miejsc o których marzysz, do serca którego pragniesz, odwiedź je w swej wyobraźni tam je wszystkie odnajdziesz. Pozwól chwili czasu niech Ciebie oczaruje. Oddaj się marzeniom na nich przyszłość zbudujesz. Otul się pięknem chwili wycisz swoje wnętrze, w takt muzyki serca co pragnie jeszcze więcej... / z sieci/ Miłej,spokojnej i bardzo słonecznej niedzieli życzę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAWECZKO🖐️ Witam Was Drogie Panie🖐️ Kochane,jestem nieco odmieniona.Swieta juz moga byc.Wloski skrocone, troche wycieniowane od polowy glowy.Wyhamowalam ze "strzepieniem".Moze kiedys.Jestem bardzo zadowolona z koloru;wymieszany z dwoch barw. Kingalko!No prosze,Rybcia zarazila Cie gotowaniem!Brawo!!A co do fryzurki,jestem ciekawa w jakiej pokazesz sie w Polsce? Podoba mi sie Twoj pomysl. Krystynkko,masz racje,ze trudno zdecydowac jakie kupic kwiaty.Jest ich miliony:) Wstrzymuje sie narazie od ich kupna.Zapowiadaja ochlodzenie,a nawet ma poproszyc sniezek.Pozniej to zrobie. Rybciu,jestes niesamowita.Pochwalam,w koncu swieta nie po to sa by sie narobic.Ja rowniez wiele rzeczy przygotowuje sobie wczesniej.Lubie podac posilek i swietowac z rodzinka:wyjsc na spacerek chociazby. Pozdrawiam🖐️ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie ma ważniejszego zadania na świecie, jak bycie miłym i pełnym uroku. Krzewić radość dokoła siebie, promieniować szczęściem wokół, rozlewać jasność na ciemnych drogach życia... Czyż nie jest to wyświadczaniem innym największej przysługi? (Victor Hugo) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mile Panie! Usiadzcie na chwilke i przeczytajcie ponizsza anegdotke,a potem odpowiedzcie sobie na pytanie: Dlaczego biegniesz? Wyglądając przez okno wychodzące na rynek, mistrz spostrzegł jednego ze swoich uczniów. Był to Haikel, który szedł w pośpiechu bardzo czymś zaaferowany. Mistrz zawołał na niego i poprosił go do siebie. - Haikel, czy widziałeś dzisiaj rano niebo? - Nie, Mistrzu. - A drogę, Haikel? Czy widziałeś dzisiaj rano drogę? - Tak, Mistrzu. - A teraz, czy widzisz ją jeszcze? - Tak, Mistrzu, widzę. - A powiedz mi, co widzisz? - Ludzi, konie, powozy, wymach*jących rękoma kupców, wieśniaków, którzy coś krzyczą, mężczyzn i kobiety, którzy chodzą tam i z powrotem. Oto wszystko, co widzę. - Haikel, Haikel - napomniał go wielkodusznie Mistrz - za pięćdziesiąt lat, za dwa razy po pięćdziesiąt lat ta droga wciąż jeszcze będzie istniała i rynek podobny do tego też jeszcze będzie istniał. Inne pojazdy będą przewoziły innych kupców, aby kupowali i sprzedawali swoje konie. Ale mnie już nie będzie i ciebie też już nie będzie. Dlatego pytam się ciebie, Haikel, po co ty tak biegniesz, jeśli nie masz nawet czasu spojrzeć w niebo? Haikel, czy ty widziałeś dzisiaj rano niebo? Autor nieznany .Nic dodac,nic ujac:):) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio kochana wiem,ze jeszcze za wczesnie na kwiatki ale bratki jak co roku wsadzam i kwitna az do lipca. Jest juz fajnie , tulipany tez juz sie pokazuja, narcyze tez. Inne kwiatki daje dopiero w maju. Nachodzilam sie nacieszylam oczy tam mozna by zostawic fortune takie pieknosci maja. Rybciu wiem, ze zyjesz juz przyjazdem Waszych dzieci zycze Wam samych radosci. Kingalko a co u Ciebie? Pogoda u mnie bardzo ladna , przesuniecie godz. tez duzo daje bo jest jeszcze widno na dworze :D Pozdrawaim i 👄 zostawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAWECZKO🖐️ Witaj Krystynkko! Tak,bratki sa bardzo przyjazne.Lubie je takze.Nie sa zbyt wymagajace. W moim ogrodzie tez juz "wykluly" sie tulipany ,piwonie i narcyzy.Lada dzien wyskocza w gore. Robi sie juz tak wiosennie wokol .Pogoda dopisuje.U mnie takze jest slonecznie.Wychodze na dzialeczke.Praktycznie wszystko mamy juz zrobione.Lubie usiasc na sloneczku i tak sobie pomarzyc,popodziwiac.A pozniej kolezanki wpadaja na kawke i tak czas nam milo leci. Pozdrawiam serdecznie🖐️ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bez mazurka trudno wyobrazic sobie WIELKANOC. Pysznie slodki,delikatnie chrupki i polany czekolada,,,, Nic,tylko swietowac!!!! Podaje jeden z przepisow,,,,tym razem na: Mazurek cytrynowy Składniki: - masa: - 2 jajka - szklanka cukru - 2 łyżki soku z cytryny - skórka otarta ze sparzonej cytryny - 2 łyżki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia glazura: - 2 łyżki soku z pomarańczy - 3/4 szklanki cukru pudru - łyżka miękkiego masła Sposób przyrządzania: Jajka ubij z cukrem na pulchną masę. Domieszaj sok i skórkę z cytryny oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej masę na kruchy, podpieczony spód (skróć czas jego pieczenia do 10 minut i po wyjęciu z piecyka zostaw na blaszce). Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Wstaw mazurek i piecz około 10 minut. W misce (lepiej - w makutrze) utrzyj wszystkie składniki glazury na jednolitą masę. Posmaruj nią ostudzony mazurek. Smacznego!!! .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiejszy człowiek, który żyje miłością i pięknem, to dziecko, które wczoraj żyło radośćią. Ronald Russell . Milego dnia🖐️👄 .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam na ławeczce. Pora wstać. Księżyc i gwiazdy poszły już dawno spać. Słońce zza horyzontu wstaje i swą radość rozdaje, każdego swym promieniem budzi cieplutko smagając po buzi, zaszczepiając szczęście w sercach wszystkich ludzi. Więc nie zwlekaj,wstawaj prędko precz z poduszką i kołderką. Nowy dzionek mówi - WSTAWAJ!!! WITAJ!!!! W serce swoje szczęście chwytaj...... Miłego i słonecznego dnia życzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Olimpio dopiero teraz mogę spokojnie na chwilę usiąść do komputera,przepraszam,że nawet Cię nie przywitałam na dzień dobry. Krystynkkę i Kingalę też serdecznie witam. Byłam bardzo zajęta w kuchni bo robiłam roladę z indyka i boczkową już na święta.Ostudzone,zaworkowane leżakują w zamrażarce. Ja robię dwa mazurki gdzie wykorzystuje tylko 7 jajek- bakaliowy i makowy. Bakaliowy: 20 dkg.mąki /ostatnio robiłam z 30 dkg/ wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru,2 łyżeczkami cukru waniliowego,szczyptą soli i posiekać z 20 dkg.masła.Dodać 4 żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto.Odłożyć na 1 godz.do lodówki. W międzyczasie pokroić bakalie: 150 gr.daktyli,150 gr.suszonych moreli,150 gr.śliwek kalifornijskich,150 gr.rodzynek,50 gr.kandyzowanej skórki pomarańczowej,50 gr.migdałów,50 gr.orzechów włoskich. Piekarnik nagrzać do 180*C.Formę o wymiarach 30x22 cm posmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Ciastem wykleić dno i boki formy i wstawić z powrotem do lodówki. Ubić białka z 3 jajek na sztywno,utrwalić 3 łyżkami cukru pudru.Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku i 50 gr.mąki pszennej.Dodawać porcjami posiekane bakalie ostrożnie mieszając po dodaniu każdej porcji.Masę bakaliową wylać na schłodzone ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut. W połowie pieczenia sprawdzić czy za mocno się nie rumieni,jeżeli tak to wyłączyć górna grzałkę i przykryć luźno folią aluminiową.Wystudzić w formie. 3/4 szkl.cukru pudru utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 2 łyżkami ciemnego rumu na niezbyt gęsty lukier i polać nim jeszcze ciepły mazurek.Póki lukier nie zastygł udekorować migdałami i rodzynkami. i tu wykorzystuję 4 białka zostające z ciasta kruchego,robiąc mazurek makowy./forma kwadratowa o boku 20 cm/ 4 białka ubić z szczyptą soli na sztywno,powoli dodawać 1/2 szkl.cukru - ubić do rozpuszczenia się cukru.Wmieszać 1/2 szkl.maku.Dodać Dodać 1/2 szkl.mąki wymieszanej z 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia,kilka kropli aromatu arakowego i 20 dkg.rozpuszczonej i ostudzonej margaryny. Piec 30-40 minut w 180*C.Ostudzić i ostrożnie rozsmarować lukier: 15 dkg.cukru pudru utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Udekorować bakaliami- siekane orzechy,kandyzowana skórka pomarańczowa,cytrynowa i rodzynki. /przepis prawie taki sam jak na babkę makową z białek/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sos do jajek,ryb,mięsa 3-4 ugotowane na twardo jajka sok z 3 cytryn 2-3 pęczki szczypiorku czubata łyżka startej cebuli 1/2 łyżki świeżo utartego chrzanu 1/4 litra gęstej śmietany sól,pieprz biały,cukier puder do smaku. Żółtka utrzeć z sokiem z cytryn,rozprowadzić śmietaną,dodać drobno pokrojony szczypiorek,cebulę chrzan i posiekane białka.Przyprawić solą,pieprzem i cukrem pudrem. Jajka w galarecie. Połówki jajek owinąć plastrem dobrej szynki i ułożyć na głębokim półmisku.Wolne przestrzenie wypełnić warzywami np.kukurydzą,groszkiem,ósemkami pomidora itp. Zrobić bardzo esencjonalny bulion np. z kostki,dodać żelatyny - zrobić galaretę. Jajka posypać zieloną posiekana natką pietruszki i zalać ostudzoną galaretą. Dosyć pracochłonne ale bardzo estetycznie i ślicznie wyglądające jajka w galarecie. Jajka ugotować na twardo,obrać,odciąć lekko czubki tak aby można je było postawić.Naciąć w 4 miejscach /na krzyż/ale nie do końca.Takie stojące zawinąć w szynkę a do środka jajka włożyć jakąś ozdóbkę np.kawałeczki papryki konserwowej,paseczki ugotowanej marchewki,ogóreczka konserwowego itp.i ustawić na półmisku.Schłodzić w lodówce.Po schłodzeniu polewać z góry tężejącą galaretą.Robić to kilka razy tzn.studzić,polewać galaretą,studzić,polewać - aż na nich utworzy się warstwa galarety. Myślę,że dość zrozumiale przepis ten napisałam,bo bardzo ładnie i kolorowo one na stole wyglądają i szybko znikają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wydmuszki jajek sparzyć wrzątkiem,wysuszyć i można zalać różnokolorowymi galaretkami owocowymi lub mięsnymi i mamy ładne "pisanki".Wypełnione wydmuszki ustawiamy w wytłaczarkach do jajek aby zastygły.Później obieramy ze skorupek i układamy na półmiskach.Mięsne np.na liściach zielonej sałaty a owocowe podajemy jako deser.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LAWECZKO🖐️ Witaj Rybciu! Jestes niesamowita.Jestes juz tak bliziutko swiat.Masz duzo pracy za soba.Od Ciebie mozna sie duzo nauczyc.Podajesz nam bardzo fajne propozycje i przepisy.Dziekuje👄 Wczoraj zmarzlam na tej dzialce.Nie ide juz tam dzisiaj,bo jakos pochmurno zrobilo sie.Chyba deszcz sie zbliza... Pozdrawiam🖐️ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oto kilka rad,ktore pomoga nam upiec perfekcyjny biszkopt. 1.Biszkopt powinno sie przygotowywac szybko.Zbytnie wydluzanie tej czynnosci w czasie powoduje opadanie ciasta podczas pieczenia. Pamietajmy tez aby w trakcie ucierania ciasta nie stukac o krawedz miski by nie "siadlo". 2.Tortownice lub blache do pieczenia biszkoptu smarujemy i posypujemy bulka tarta tylko na spodzie a nie na brzegach.Dzieki temu brzegi za szybko nie oddziela sie od formy przez co placek na pewno upiecze sie. 3.Jezeli jajka przeznaczone do biszkoptu wlozymy na piec min.do cieplej wody,ciasto bedzie bardzo puszyste.Maslo lub margaryna z ktorych ucieramy biszkopt powinny miec temp.pokojowa. 4.Ciasto biszkoptowe powinno sie piec w temp. od 160"C-180:C.Po upieczeniu zanim wyjmiemy ciasto nalezy pozostawic je na chwile w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aby nie opadlo. Chcesz uzyskac gladkie ciasto by upiec puszysty biszkopt? Maslo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Dzieki temu nie trzeba bedzie go wczesniej wyciagac z lodowki,aby osiagnelo temp.pokojowa. :):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oto kilka rad,ktore pomoga nam upiec perfekcyjny biszkopt. 1.Biszkopt powinno sie przygotowywac szybko.Zbytnie wydluzanie tej czynnosci w czasie powoduje opadanie ciasta podczas pieczenia. Pamietajmy tez aby w trakcie ucierania ciasta nie stukac o krawedz miski by nie "siadlo". 2.Tortownice lub blache do pieczenia biszkoptu smarujemy i posypujemy bulka tarta tylko na spodzie a nie na brzegach.Dzieki temu brzegi za szybko nie oddziela sie od formy przez co placek na pewno upiecze sie. 3.Jezeli jajka przeznaczone do biszkoptu wlozymy na piec min.do cieplej wody,ciasto bedzie bardzo puszyste.Maslo lub margaryna z ktorych ucieramy biszkopt powinny miec temp.pokojowa. 4.Ciasto biszkoptowe powinno sie piec w temp. od 160"C-180:C.Po upieczeniu zanim wyjmiemy ciasto nalezy pozostawic je na chwile w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aby nie opadlo. Chcesz uzyskac gladkie ciasto by upiec puszysty biszkopt? Maslo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Dzieki temu nie trzeba bedzie go wczesniej wyciagac z lodowki,aby osiagnelo temp.pokojowa. :):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ooooooo na pewno nam sie utrwala te rady po tym "dublu".Chyba dwukrotnie kliknelam.Wybaczcie:) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×