Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kingala

ławeczka 50-tek i więcej

Polecane posty

LAWECZKO witam cie w ten deszczowy dzien! Zostawiam przepis na ciasto z rabarbarem. 450g mąki, 220g masła, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, kilka łyżek zimnej wody nadzienie: 6 szklanek rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę 1 szklanka cukru (można mniej, np. szklanki), łyżeczki cynamonu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej + dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta i 2-3 łyżki cukru do posypania Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem i solą na drobną kruszonkę. Dodając zimną wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i przekroić na 2 prawie równe części. Tę mniejszą zawinąć i z powrotem schować do lodówki, a większą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni) na jasnozłocisty kolor. W tym czasie pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Na zapieczony spód ciasta wyłożyć rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek, w razie potrzeby okroić brzegi. Wyciąć otwory, aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch brzegiem i posypać cukrem kryształem. Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 25 min. smacznego! .

Witam wreszcie na ławeczce. Olimpio dzięki za przepis,skopiowany.Ja najczęściej piekę ciasto z rabarbarem na kefirze z kruszonką.Twój na pewno wypróbuję. 1 szkl.kefiru 2 jajka 1/2 szkl.oleju 3 szkl.mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia mały cukier waniliowy. Ubić jaja z cukrem,potem dodać olej,kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do formy,poukładać pokrojony rabarbar / mogą być inne owoce/ i posypać kruszonką. Piec ok.45 minut w 170*C Też dobre "szybkie" ciasto do owoców. 4 jajka 1/2 szkl.oleju 11?2 szkl.mąki 1 szkl.cukru owoce Zmiksować jajka z cukrem,dodać olej i miksując dodawać mąkę z proszkiem.Na wierzch poukładać owoce. Robię też takie,że zamiast kefiru daję szklankę maślanki,układam owoce i posypuję kruszonką. Wszystkie są bardzo smaczne i długo zachowują świeżość.

Listku maleńki niesiony wiatrem... moich myśli i uczuć posłańcu, nieś Ludziom... radość w czasie niełatwym, usmiech przyjaźni rozsiej wokoło, swymi barwami nieś ukojenie, muśnięciem w sercu spokój wywołaj, w radość zamieniaj ból i cierpienie. Zawiruj z wiatrem w szalonym tańcu, bądź przewodnikiem i nieś go wszędzie - gdzie są marzenia. Niech miłość wzbudza swoim dotykiem i spełnia wszystkie Ludzkie pragnienia..... /z sieci/

Na jednej dłoni wspomnienia... - przeszłość,co przeminęła - dni szare i kolorowe. Na drugiej dłoni marzenia... - ukryte pragnienia duszy - i coś do spełnienia. A może mijamy się za szybko o krok,o uśmiech,o uścisk dłoni i chwile które mogłybyśmy dzielić już nigdy nie da się dogonić? Kolejny dzień się znowu rozpędzi by oczy pośpiechem zasłonić I kiedyś... może być za późno na krok...na uśmiech...na uścisk dłoni...

Kolejny dzień się znowu rozpędzi by oczy pośpiechem zasłonić I kiedyś... może być za późno na krok...na uśmiech...na uścisk dłoni... Rybciu, Olimpio, Kingalo juz do Was pedze, sciskam kazda z osobna i niose Wam usmiech. Czasem tak bywa,ze dni sa dla mnie za krotkie choc uwierzcie mi zawsze jestescie w moich myslach. W piatki zawsze wyjezdzamy na jeziora, wracamy w niedziele wieczorem . W tygodniu jak wracam z pracy zawsze jest cos do zrobienia jak nie w domu to w ogrodzie. Dzieci tez trzeba odwiedzic albo przyjezdzaja do nas. I tak to sie wszystko kreci. Powiem Wam szczerze,ze czekam juz z utesknieniem na urlop. We wrzesniu jade z moimi Siostrami do Tuneji. Bardzo sie ciesze. Mysle, ze zostalam rozgrzeszona. Co? A co sie dzieje z nasza Kingala?? Pozdrawiam i buziaki zostawiam.

Witam na ławeczce. Ależ na niej pusto!!! Ja walczyłam ze służbą zdrowia - odwiedzałam lekarzy z moimi nogami,jeszcze jedno badanie mam dopiero na 27 czerwca/prywatnie/. Po procesji w Boże Ciało pojechaliśmy najpierw do Kłodzka/miasto rodzinne mm/po męża kuzynkę i razem pojechaliśmy do Pragi.Wszystkim to miasto polecam,jest tam pięknie.Byliśmy już w Pradze kilka razy ale zawsze chętnie tam jadę. Nie ma żadnej recepty na życie, płacić trzeba w nim każdy rachunek. Czyś jest tu,czy tam,czy gdziekolwiek staraj się mieć dla Siebie szacunek. Jesteś przecież swym sędziom i katem nikt Cię nie zna wszak lepiej od Ciebie. Przyszłość w Twoich jest rękach,a zatem innych traktuj tak samo jak Siebie. Tylko tyle miłości dostajesz ile sam ofiarować jej umiesz Wśród przyjaciół zdobędziesz uznanie jeśli prawdę powyższą zrozumiesz. Bowiem nie ma przyjaciół w miłości Twoje szczęście,Twoja jest tajemnicą W wierszu mogę tę sprawę uprościć - z wiatrem w żaglach,lub na dno z kotwicą. Nie ma żadnej recepty na życie płacić trzeba w nim każdy rachunek Gdy dołoży Ci zmartwień obficie - trzeba iść przed siebie - to życia warunek! /z netu/ Wierz w jutro - bo kolejne dni lepszy świat przynieść mogą Nigdy nie żałuj wczoraj bo już poszło swoja drogą. Wierz w dzisiaj,bo żyjesz tu i teraz i to jest Twój świat... I miej odwagę marzyć o wszystkim i wcale nie chodzi o to dlaczego, - Ale Jak!!! / z netu/

Słoneczko wysłało Księżyc na zwiady... Dzionek się kończy,nie ma na to rady. Śpi sobie słoneczko za górami smacznie Jutro nam zaświeci jak się dzionek zacznie. Księżyc kołysankę już cichutko nuci... Nieśmiało zasypia już dzień... Może noc gwiazdkę jakąś zrzuci... i spełni się czyjś piękny sen... Noc niech ześle sen bajkowy pełen szczęścia i spełnienia niech przyniesie ukojenie i otuli Twe marzenia.

Gość omgwtflol
Mamo, mam nadzieję, że tu Cię nie ma -.-

Witajcie! Krystynkko ,wreszcie dalas znac.Podoba mi sie,ze nie marnujecie zycia,tylko wyruszacie przed siebie.Trzeba nadrobic czas relaksu dla siebie.Tym bardziej,ze jest to pasja Twojego meza. My tez korzystamy z kazdej sposobnosci i ruszamy.Czasami we dwoje ,czasami z przyjaciolmi.Mam takze dyzury przy wnuczce,wiec pedze do niej w podskokach ,wracam pozno i juz brakuje czasu. Rybciu,Ty rowniez nie potrafisz usiedziec na miejscu.Masz racje,Praga moze podobac sie turystom.Spedzalismy tam nawet Sylwestra.Nigdy nie zapomne drogi.Bylo tak slisko,cudem bez stluczki dotarlismy na czas.Myslalam,ze ta jazda nie skonczy sie.Nosilo nas po calej jezdni.Tego sie nigdy nie zapomina.Ale wzamian za te trudna droge,bal byl nad balami."Ach coz to byl za bal"!!! Kingala nasza jest zapracowana.Wierze,ze odezwie sie do nas. Zaciekle ogladam mecze z MM.Niewazne,ze nie graja w nich Polacy.Po prostu uwielbiam.Za chwile kolejny,/Francja-Anglia/wiec koncze swoje pisanie.Chyba zwariowalam... Pozdrawiam🖐️ .

Pozwole sobie Rybciu przytoczyc Twoj wiersz Wierz w jutro - bo kolejne dni lepszy świat przynieść mogą Nigdy nie żałuj wczoraj bo już poszło swoja drogą. Wierz w dzisiaj,bo żyjesz tu i teraz i to jest Twój świat... I miej odwagę marzyć o wszystkim i wcale nie chodzi o to dlaczego, - Ale Jak!!! / z netu/ . Jesli to pytanie:Jak? Po prostu marzyc! A jesli to podkreslamy Ale jak!!! No wlasnie tak,bezmyslnie! . .

Witam na ławeczce. Pogoda się popsuła,pada deszcz i przegonił mnie z działki.Dobrze że zebraliśmy truskawki i zdążyłam już je zmiksować i ulokować w zamrażarce.Truskawki nam pięknie obrodziły i tylko potrzeba troszeczkę słońca.Mam dwa rodzaje:owocujące teraz i powtarzające owocowanie.Są dużo mniejsze od tych wczesnych ale bardziej słodkie.Z drugiego zbioru we wrześniu staram się mrozić bo są nieduże i więcej mi wchodzi do woreczków.Te normalne zjadamy na bieżąco i trochę robię musy i je zamrażam. Olimpio a może właśnie zrobisz ciasto z masą truskawkową na takim właśnie musie truskawkowym?Jest pyszne. Upiec biszkopt z 6 jaj i przekroić na 2 blaty. 1 śnieżkę ubić na mleku w/g przepisu na opakowaniu i dodać 1 galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku i ostudzoną.Wymieszać i wylać na 1 blat ciasta i przykryć drugim blatem.Wstawić do lodówki Tyle truskawek zmiksować aby otrzymać 1 litr musu. 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/4 litra wrzątku i ostudzone i lekko krzepnące dodać do musu truskawkowego.Wyłożyć na ciasto z lodówki. Można wkroić do musu z galaretkami kilka truskawek. Wstawić ponownie do lodówki.Udekorować w/g własnego uznania- np.kleksami bitej śmietany,rozpuszczona czekoladą lub gotowymi ozdobami. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne.

Życie pulsuje od ciągłych przemian, warto więc zbierać swoje wspomnienia, żeby czasami zerknąć przez ramię w potrzebnych chwilach odtworzyć pamięć. Bo chociaż nie ma już tej ostrości warto zaglądać do swej przeszłości..... /z sieci/

Witam na ławeczce. U mnie pogoda okropna,zimno,pada ale tak ma być jeszcze jutro - a może trochę zimniej.Nic to wytrzymamy. Zapraszam na kawkę,herbatkę pomarańczową,truskawki,czereśnie i oczywiscie biszkopta z musem truskawkowym. Pisząc wczoraj przepis na niego poczułam jego smak i oczywiście musiałam zrobić ,tym bardziej że wszystkie składniki miałam w domu/galaretki kupuję w trzypaku w Biedronce i zawsze mam ich zapas.Szybko wyjęłam mus z zamrażarki/nawet się dobrze nie zamroził/ i chwila moment i ciasto gotowe.Mieliśmy do kawy podczas oglądania meczów.Panowie mieli golonkę ,piwko i coś mocniejszego a my ciasto i nalewkę aroniową. W przepisie źle napisałam: ma być : rozpuscic 3 galaretki w o,4 litra wody a nie w 1/4 litra.

Nie czekaj dłużej,rozwiń skrzydła marzeń aby popłynąć gdzie serce Cię wzywa Gdy swoich tęsknot rozwijasz miraże i lądy pragnień wyśnionych odkrywasz. Po złote runo wyruszaj więc śmiało póki pragnienia starością nie zbledną I nie wierz życiu że Cię nie kochało bo ma dla Ciebie pułapkę niejedną. Ale nie ważne co los Ci przyniesie i czy u kresu czeka coś dobrego Czy tylko smutną twarz pokaże jesień nie cel się liczy lecz droga do niego... /z sieci/ miłego dnia

Witaj Rybciu! W nawiazaniu do Twojego pieknego wiersza dedykuje Ci piosenke Tancz ze mna moje zycie http://www.youtube.com/watch?v=Qi3g6f4amy4 Dwa dni temu probowalam wejsc na LAWECZKE ale niestety jakies problemy.A wczoraj wrocilismy przed polnoca.Mielismy z MM dyzur u wnusi,poniewaz mlodzi wybrali sie do teatru .Tyle razy ogladali te sztuke,ale wciaz nie moga sobie jej odpuscic.Wrocili tacy szczesliwi,az milo bylo na nich patrzec. Jutro ruszam na wycieczke z moim rowerowym towarzystwem.Oby tylko pogoda dopisala.Dzisiaj niezbyt,ale moze wypogodzi sie.Na rower moze byc:) A teraz ogladamy mecz Wlochy-Chorwacja.Jestem neutralna.W sobote to dopiero beda emocje.O moj Boze,bardzo sie denerwuje... Pozdrawiam .

Rybciu,dziekuje za kolejny przepis.Bede piec w sobote.Rowniez wyglada zachecajaco.Wlasnie chodzi mi o takie wyprobowane przepisy.Twoje przepisy sa rewelacyjne. 👄 .

Witam na ławeczce. Olimpio rób ciasta nie będziesz żałować. Ja dzisiaj robiłam placki z pieczarek.Przepis oczywiscie skopiowany z netu.Bardzo nam smakowały. oto przepis ale ja oczywiście robiłam "na oko",pieczarek miałam dużo wiecej,dałam całą cebulę,i 2 czubate łyżki mąki,czosnek dałam świeży przeciśnięty przez praskę,szczypiorku też więcej.Pieczarki starłam na tarce jarzynowej na grubszych oczkach. 150 gr.pieczarek 1/2 posiekanej cebuli 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 11/2 łyżki mąki sól,pieprz,czosnek granulowany Cebulę zeszklić na oliwie,dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć aż lekko zbrazowieją/ja smażyłam do wyparowania wody/Przełożyć do miski,jak będą zimne dodać jajko,mąkę i szczypiorek.Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem. Formować łyżką placuszki,smażyć na rumiano z obu stron. Ja podałam z ziemniakami ze śmietaną i koperkiem.

Dzisiaj poszalałam pieczarkowo bo dostaliśmy chyba z 3 kg.pieczarek od kolegi,przywiózł od swoich rodziców całą wielką skrzynkę. Zrobiłam też sałatkę pieczarkową. 25 dkg pieczarek oczyścić,umyć i wrzucić na wrzątek,gotować ok.5 minut. Po wyłączeniu gazu wlać do garnka 1 łyżkę octu aby je lekko zakwasić i aby zachowały biały kolor. Odcedzić i zostawić do wystudzenia. Pokroić je na nieduże kawałki,dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku,1/2 puszki groszku kons.2 łyżki posiekanego szczypiorku,2 ugotowane na twardo i dość grubo posiekane jajka,kilka pokrojonych w półplasterki korniszonków. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. Na koniec wymieszać z 2-3 łyżkami jogurtu greckiego. Odstawić do lodówki i zjadać na nastepny dzień. Miłego słonecznego weekendu bo jutro zbieramy się na prywatnej strefie kibicowania/nareszcie u nas piękna pogoda/na działce u przyjaciół i mamy święto miasta- dni Gł-z.Oj bęęęędzie się działo!!!!

""Jak długo świat istnieje i ziemia się obraca najpierw ktoś kogoś poznaje a później do wspomnień wraca""" Miesiąc za miesiącem... rok za rokiem mija... przyroda raz więdnie... to się znów rozwija... Życie wciąż do przodu stawia wielkie kroki, bywają upadki ale są też uroki... Trzeba przyjąć wszystko smutki i radości sprzyjające wiatry losu przeciwności. Co nam jest pisane to nas nie ominie raz jesteśmy w dołku a raz na równinie... /z sieci/ Miłego i słonecznego weekendu.

LAWECZKO! Rybciu witaj! Dziekuje za kolejne przepisy. Dotarlismy do domu ,bo juz niebawem wielki mecz.O Matko,denerwujemy sie...Zanim to nastapi,krzatam sie w kuchni.Ciasto bedzie, a jakze! Musze sie wyrobic,bo pozniej bede miec zacisniete kciuki. Bylo upalnie,a teraz ciemno jak w lesie.Zachmurzylo sie.Sloneczko zaszlo,oby nie lalo.Tyle tysiecy ludzi na strefie dla kibicow. Boze jakie emocje!Musimy to przezyc. Polskiej kadrze zyczymy powodzenia! Do zobaczenia🖐️ .

Witam na ławeczce. Wczoraj oglądałam przepiekne stare i nowe samochody i motocykle.Niektóre prawdziwe perełki np.z 1929 roku tatra kabriolet i wiele innych.Motocykle też były od najstarszych do współczesnych mocno wypasionych i wszystkie były 'na chodzie'.Był to międzynarodowy zlot starej motoryzacji.W mieście był huk,szum,warkot a pojazdów były dziesiatki,wszystkie zjeżdżały się na jeden z najwiekszych parkingów w mieście i tam można je było podziwiać a nawet w nich posiedzieć.Warto było oglądać takie 'perełki' i w tak dobrym stanie.

Każdy chciałby znaleźć przystań od życia znoju wśród zmartwień i burz - cichą oazę spokoju. To dziwne,że tak dążymy , by znaleźć w życiu nadzieje choć los uparcie gnębi i w twarz głośno się śmieje. Każdemu potrzeba czasem by go ktoś utulił w rozpaczy kto raz chociaż przeżył rozpacz- ten wie ile ona znaczy... To dziwne,gdy o tym pomyślę,potrzeba nam tak niewiele być sobą zawsze dla siebie- a dla kogoś być przyjacielem. /z sieci/ "Być może dla świata Jesteś tylko człowiekiem ale dla niektórych ludzi Jesteś całym światem"

Olimpio też mi jest strasznie smutno,że nasza drużyna wiecej nie zagra ale ostatnio nie mieliśmy dobrej drużyny na którą można by liczyć... Dobrą piłką można było się zachwycać "wieki temu". Teraz chyba tylko liczą się pieniądze a nie granie w piłkę.Wydaje mi się,że drużyny ligowe potrafią więcej niż nasza drużyna narodowa. Ale takie jest życie... Miłego dnia

LAWECZKO! Witaj Rybciu! Och,ten wiersz jest taki piekny.Dzieki. Juz przestawilam sie,ze nie ma nas na Euro.No coz,tak wyszlo.Zal mi bylo zawodnikow.Nie brakowalo im samokrytycyzmu,a mimo to natychmiast rozpoczela sie krytyka na lewo i prawo pod ich adresem.Komentatorzy jak hieny...Mogli sobie darowac te podjazdy,ataki w takiej grobowej chwili.Nikomu nie bylo dobrze z ta porazka.Potrzebowalismy wszyscy troche czasu. Troche taktu i wyczucia.Uwazam,ze jestesmy bezpardonowi. Wszystkie druzyny zaciecie walcza.Czasami chwila moment i wielka strata... Dzisiaj kolejne druzyny/Chorwacja i Irlandia/odpadly.Bylo duzo emocji.I tez smutek wsrod ich kibicow.Taki jest sport. 🖐️ .

Nie można być przyjacielem dla kogokolwiek, nie będąc przyjacielem dla siebie. (Eleanor Roosevelt) .

Gratuluje Rybciu zainteresowania motoryzacja! Kiedys tez mialam okazje podziwiac piekne "okazy".Zainteresowanie nimi bylo bardzo wielkie.Zaliczylam takze wystawe samochodow.Ale cacka!A przy tym cala ta oprawa wystawy byla godna uwagi.Wszystko bylo dopiete, wielka klasa. .