Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lizzzy

Zadanie domowe-nie mam pojęcia!

Polecane posty

Nie mam pojęcia jak mam zrobić to zadanie. Więc jeśli ktoś wie to może mógłby mi pomóc :) Z góry wielkie dzięki 😘. Wyjaśnij jak rozumiesz wypowiedź Alexisa de Tocqueville’a : “Ludzi nie deprawuje ani władza, ani posłuszeństwo, lecz użycie siły, którą uważają za bezprawną i posłuszeństwo władzy którą uważają za przywłaszczoną i ciemięzką”

Gość pobijam.
Skróć stopkę, rozciąga stronę :O

Przeczytaj ericha.. fromma ucieczke od wolnosci.. o jesli rozumiem to masz zadanie domowe..jak rozumiesz...przeczytaj jeszcz`e raz tekst i napisz o co w nim wd ciebie chodzi i o czym mowil cytowany..jezeli nic nie myslisz... podpowiedz chodzi o innosc..chodzi o poddanie..chodzi o brak indywidualnosci..chodzi o tpo ze ludzie uciekaja od wolnosci bieorac na swe barki spoleczne prawa..itp itd..przeciez nikt ci nie napisze wypracowania albo obejrzyj v for vendeta;)

Gość nbvert
ten cytat jest tak sformułowany ,ze mozna to interpretowac na kilka sposobów..

Ludzie akceptuja wladze i posluszenstwo tylko w jakis rozsadnych granicach. Naduzywanie wladzy, na dodatek przywlaszczonej, rodzi po prostu bunt - podobnie jak wymuszanie posluszenstwa. Wymysl cos:)

Gość zaloze sie ze
wladza jest konieczna. bez niej byla by anarchia. ale nie wladza absolutna oparta na terrorze. chodzi o to ze wladza pozwala na normalne funkcjonowanie ludzi, spoleczenstwa. mozesz npaisac ze rozumiesz to tak i ze lwadza powinna sie opierac na autorytecie, madrosci, demokracji a nie sile i przemocy

Gość to sie nazywa feudalizm
i nie istnieje s demokracji wiec to wszystko zalezy od ustroju.. Czlowiek nie moze sie sprzeciwic tyranowi bo zginie..TAk było w dawnych czasach.. Obecnie to ludziie maja głowny glos.a wiec jesli władza uzywa siły zostanie zlikwidowana..Tak jest w systemi demokratycznym..