Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julita17

pytanie

Polecane posty

Gość julita17

tylko mnie prosze zaraz nie obrazac. Chodzi o to ze nie wiem kiedy w czasie cyklu miesiączkowego nie moge sie kochac.Uzywanie prezerwatywy i tabletek odpada. Okres mam zawsze ok 20 dnia miesiąca i trwa ok 4 dni.Kiedy nie moge uprawiac seksu?

Gość julita17
wiedziałam ze ktos zaraz zakpi ze mnie :(

Gość aeeee
Gratuluję rozsądku. I dzidziusia, bo wcześniej czy później się go dorobisz.

Gość Kassssssssssssssssssssssia
bosz....zawsze mozesz wpaść...u jednych takie metody działaja,jesli dobrze znaja swoj organizm,ale trzeba go obserwowac kilka miesiecy,a u innych niestety,juz po pierwszym miesiacu zachodzą w ciąże...taka metoda to najgorsze co moze być..

Gość HZM
jak dlugie masz cykle, bo to, ze masz okres zwykle kolo 20 dnia miesiaca i trwa 4 dni nie mowi nic.

Gość julita17
szukałam w necie informacji na ten temat i nic nie znalazlam. a nie mam takiej super matki ktora by mi wytlumaczyla

Gość julita17
no zawsze dostaje okresu okolo 20,czasem troche pozniej czasem wczesniej

Gość aeeee
No to tu ci ludzie wytłumaczą, że to najgłupszy pomyśł na świecie, dla 17-latki zwłaszcza. Oprócz tabletek i prezerwatym są jeszcze inne metody. Tylko trzeba mieć dowagę cywilną, żeby iśc do lekarza i wyjawić mu swój zamiar rozpoczecia życia seksualnego. BTW a co z prezerwatywami nie tak? Chłopakowi nie pasi? Nie te doznania? też gratuluję.

Gość ahg
Dziecko, tu Cię pytają o długośc cyklu. Nawet tego nie wiesz???

czyli nie masz reguralnego cyklu i ja bym nie ryzykowała seksu bez zabezpieczenia. Owulacja przypada na 12-14dzień cyklu ale w Twoim przypadku ciężko stwierdzić ile dni doliczyć..

Gość julita17
jak to długośc cyklu? ile czasu od krwawnienia do nastepnego?

Gość skosiaaaaaaaaaaaaa
a nie liczy sie od pierwszego dnia okresu,do dnia poprzedzajacego nastepny okres?

Gość julita17
no to co ja mam robic teraz? boje sie ze gumka peknie dlatego odpadaja. a tabsow nie bede brala bo to strasznie nieszy caly system i nie mozna potem miec dzieci.wiem,bo mojej kolezanki siostra po tabletkach jest bezplodna.

Gość HZM
posłuchaj...nie chcę być wredna, nie chcę umoralniać, ale jeśli nie wiesz co to jest cykl miesiączkowy, owulacja, kiedy są dni płodne i kilka innych naprawdę podstawowych informacji, to nie powinnaś zabierać się za seks, tym bardziej, że z niewiadomych przyczyn nie chcesz stosować antykoncepcji. tak będzie po prostu lepiej dla Ciebie, bo za czas jakiś pewnie będzez płakać, że jesteś w ciąży i gdzie ją można usunąć.

Gość julita17
tez sie boje po globulki to podobno wcale nie pomagają :(.Tak wiem co wszyscy teraz myslicie,ze jestem jakas glopia nastolatka ktora nic nie wie,ale ja naprawde nie mam z tym do kogo pojsc :(

Gość skosiaaaaaaaaaaaaa
heh już przez chwile myslałam,ze to ja od lat coś źle myślałam ;) w ogóle po przecztaniu wypowiedzi autorki,wydaje mi sie ze to prowokacja...czy mozna byc tak bezdennie *łupim?(bez obrazy)?? boisz sie ze gumka peknie,to wolisz sie nie zabezpieczac?to ci powiem tak,uzywaj gumki w czasie dni bezplodnych(potencjalnie bezpłodnych oczywiscie)a do tego uzywaj jakiejs globulki...wtedy masz jakies szanse,na pewno wieksze niz metody naturalne..

Powiem Ci tyle-o wiele bardziej niepewne jest stosowanie metody kalendarzykowej niż jakiejkolwiek innej. tym bardziej że jesteś jeszcze młoda i trudno jest określić Twoje dni niepłodne..

Gość julita17
taaak jak tylko ktos zada normalne pytanie,a nie o goleniu,fryzjerze czy tipsach to zaraz prowokacja? a ja po prostu nie wiem jezuuuu

Gość aaaaaaa
Do lekarza dziecko, do LEKARZA. Ty masz jakieś chore myślenie: gumka pęknie, globulki nie pomagają, za to pomoże na pewno najbardziej niepewna metoda, czyli kalendarzyk. Gdzie tak mówili, na lekcji religii? Powiem w ten sposób: sa powody, żeby dzieci nie brały się za seks. I to wcale nei są powody moralne. Tylko czysto zdroworozsądkowe. Ty jesteś przykładem.

Gość Kochanie przede wszystkim
nie masz podstawowych wiadomosci i radze na ten temat poczytać, bo to w zyciu tobie sie przyda i jest konieczne ........ czytanie nie boli :-D PS Jak słysze, że prezerwatywa może pęknąć to mnie ogarnia pusty smiech. Trzeba równiez wiedzieć jak należy zakładac prezerwatywę :-D i zapewniam ciebie, że nie pęknie :-D

Gość julita17
a ile mam pewnosci ze gumka nie penie? no bo wy jak bylyscie mlode to nie balyscie sie przed pierwszym razem nie? juz pewnie zapomnialyscie jak to bylo :(

Gość skosiaaaaaaaaaaaaa
ale to nie jest normalne pytanie....po pierwsze tego uczy sie kazdy na biologii....po drugie,myśl logicznie...wolisz nie używac nic,bo gumka pęknie..a moze by nie pękła??zawsze to jakaś szansa...po kiego grzyba chcesz sie brac za sex,skoro sie na tym nie znasz....

Gość tak cichutkooo
ja jeszcze moze dodam, ze tabletki nie wywołuja bezplodnosci :)....

Gość julita17
no ale wiem przeciez co to cykl nie wiedzialam tylko z tymi plodnymi dniami

Gość julita17
a czytalyscie mądralińskie ostatnie sondaze? ok 75% mlodziezy w Polsce w wieku 15-19 lat nie wie jak stosowac srodki antykoncepcyjne a ok 60% nie wie kiedy kobieta moze zajsc w ciaze.

Gość aaaaaaa
Nie, nie wywołują. A skutki uboczne ma każdy lek. Poza tym naprawdę najlepszą osobą do rozmowy na ten temat jest lekarz. Nie masz pojęcia o swojej fizologii, nie masz podstawowej wiedzi na tem temat, ani chyba odwagi, żeby zwyczajnie iść do ginekologa. Po co dzieczyno, chcesz to zrobić? Najwyraźnie nie dorosłaś jeszcze do wzięcia dopowiedzialności za swoje życie seksulane. Chcesz dorobić się dzieciaka?