Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzysztofff

RENTA A ŚLUB - PROSZĘ POMÓŻCIE !!!

Polecane posty

Gość Krzysztofff

Witam serdecznie. Mam zamiar wziąść ślub ze swoją narzeczoną, ale problem polega na tym, że pobieram rente po zmarłym ojcu i jeżeli weźmiemy ślub czy nie wstrzymają mi renty???

Gość Krzysztofff
No to chuj, nie żenie sie.

Rentę mozna pobierac do 25 roku zycia (jesli sie uczysz) lub do 26 roku ale gdy nauke ciagniesz nieprzerwanie. Tzn np w wieku 25 lat przerwiesz nauke ale znów ja podejmiesz, to na kolejny rok juz ci nie dadzą. Jeśli uczysz sie nieprzerwanie, bo np studiujesz, to mozesz ja pobierać do 26 roku życia. Jeśli sie ożenisz, to rentę ci zabiorą. I jeszcze coś: jeśli podejmiesz legalna pracę, to tez ci zabiorą... :-(

Ślub mozesz oczywiscie odkladać na później, tylko zapytaj narzeczona jak ona to widzi... Mozna poczekac np poł roku ale dluzej - to chyba przesada, jesli jedynym powodem odkładania jest renta...

Z tym, że moja narzeczona nie pracuje, wiec nasze dochody nie przekraczaja 1.400 zl A tyle mam renty, wiec mysle ze jednak nie bedzie ona wstrzymana. Nie wiem. Pracuje i moje zarobki nie moga przekraczac renty czyli te 1.400 wiec mysle ze jak sie ozenie i nasze dochody rowniez nie beda tyle przekraczac to chyba jednak nie wstrzymaja co ?

Byłam przekonana, ze jak sie podejmie pracę - to rente zabiorą. ale skoro mówisz, ze nie mozna zarobic wiecej niz wysokosc renty, to chyba juz sama nie wiem... :-(

Co wy go tak wszyscy straszycie i piszecie bzdury ?! Krzysztofff -> możesz brać ślub. To czy masz żonę nie ma ŻADNEGO znaczenia. A pracować też możesz, tylko nie możesz zarabiać więcej niż 70 % przeciętnego wynagrodzenia ( obecnie ok. 1700 zł bruto )

Gość a ile masz lat autorze
? zamierzarz całe życie żyć z renty? a z czego sam chcesz ją mieć?

Czarna ---> Chwała Ci za to :) To samo gadali mi w ZUS\'ie, ale dwa lata temu i myślałem, że teraz coś się pozmieniało, ale jednak nie. Wielkie dzięki :)

Gość ciekawa baba
a po ślubie dochód liczy się na dwie osoby :-)

Gość ciekawa baba
Dobrze robisz, że uczysz się i korzystasz z renty po ojcu, która ci się należy.

Krzysztofff -> Bardzo proszę :) ciekawa baba -> to nie prawda, że dochód dzieli się na dwie osoby - w każdym razie nie przy rencie rodzinnej

Gość susi
do 'a ile masz lat autorze' - renta przysługuje maksymalnie do 26roku zycia wiec całego zycia z renty rodzinnej nie da się przezyć. i powiedz mi po co rezygnować z darmowej kasy która co miesiąc wplywa na konto? tym bardziej jeśli nie ma się obojga rodziców którzy mogą wykładać pieniądze na studia i wszystkie zachcianki. a 800zl miesięcznie to jednak spora kwota.

Gość malkol25
Witam, renty Ci nie zabiorą do ukończenia 25 roku życia -dokładnie w miesiącu w którym skończysz 25 lat to ostatni raz dostaniesz świadczenie!Dorobić mogłeś w 2006 roku 20 tyś 732, 70. Renty z racji ślubu nie zabierają!!!!