Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzysztofff

RENTA A ŚLUB - ROSZĘ POMÓŻCIE !!!

Polecane posty

Gość Krzysztofff

Witam serdecznie. Mam zamiar wziąść ślub ze swoją narzeczoną, ale problem polega na tym, że pobieram rente po zmarłym ojcu i jeżeli weźmiemy ślub czy nie wstrzymają mi renty???

Gość susi
podpisuje sie pod tym pytaniem bo mam podobny problem :)

wstrzymają w 100%, tak samo jest we wszystkich innych zasiłkach...żeniąc się zmieniasz stan cywilny i odrywasz się od bezpośredniej opieki rodziny i państwa, zaczynasz nowy rozdział w życiu... pozdrawiam

Gość najprawdopodbnie
wezna ci rente

Gość alluu
ja też mam rente i dowiadywałam sie - pani powiedizała, że to kiedyś były takie przepisy ze zabierają ale teraz - póki się uczysz np studiujesz - to nie zabierają nawe jeśli zmienaisz stan cywilny!!

jeśli sie uczysz to renta zostaje... obojętnie czy pracujesz czy zmienisz stan cywilny do 25 lat masz rente ale musisz sie uczyc

Gość zegarynka82
renta zostaje jezeli do ZUSu dostarczysz zaswiadczenie ze sie uczysz....a po drugie jezeli dodatkowo pracujesz dochów z całego roku nie może przekroczyć 1600zł/miesiac bo albo ci zmniejsza wartość renty albo kiedys gdy to wykryją każą Ci oddac z % nadwyżke moja kuzynka tak oddawała bo doszli do tego o 2 latach z 4 tyś.

Jeżeli uczysz się - to ci jej nie zabiorą. Jezeli przerwiesz studia (edukacje mam na myśli) utną ci ją w mig :) I to nie zalezy od tego ile inna osoba zarabia.Renta przysługuje konkretnej osobie a nie dwóm tylko z racji tego,ze są malzenstwem:)