Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kiara22

Czy witaminy w tabletkach są niezbędne w czasie ciąży?

Polecane posty

Witam :) Mam problem tego typu że niestety mój organizm (chyba) nie toleruje kompleksów witaminowych dla kobiet w ciąży :( Od razu po zażyciu tabletki zaczyna boleć mnie żołądek i praktycznie w większości przypadków następują wymioty :( Na początku nie wiedziałam że to skutek brania witamin ale teraz przez 4 dni nie biorę wogule żadnych tabletek i czuję się świetnie ! Próbowałam już różnych witamin (Prenatal,Elevit) i po każdych jest taka sama sytuacja - mdłości, ból żołądka i wymioty :( Czy w związku z tym mogę wogule nie brać takich tabletek witaminowych ? Czy może to zaszkodzić mojemu dziecku ? Będę wdzięczna za Wasze wypowiedzi i rady za które z góry serdecznie dziękuję 🌼

Gość kama2
HEJ! U MNIE PO WITAMINACH WYCHODZILY ZAJADY.Jedynie po Feminatalu bylo troche lepiej. Balam sie nie brac wogole witamin wiec bralam je np. raz w tygodniu. Niektorzy lekarze uwazaja,ze nie powinno sie wogole przyjmowac witamin sztucznych. Jesli obawiasz sie braku wystarczajacych ilosci witamin dla dzidziusia to staraj sie to uzupelnic warzywami i owocami. Nie stresuj sie! Powodzenia!

Poniewaz ja tez miałam na początku mdłości, to lekarz zalecił Feminatal N, poniewaz po nim najrzadziej sie wymiotuje i ogólnie chyba nie są źródłem złego samopoczucia. Ja je polecam.

Gość jaaaaaaa
Tez miałam podobny problem jak autorka topiku. Spytałam lekarza i powiedział, że jesli nie moge ich brać to mam jeść dużo warzyw i owoców i w ten sposób napewno dzidzi nie zaszkodze :)

mi gin tabletki przypisal dopiero po 20 tygodniu, wczesniej nie bylo potrzeby, jezeli tobie przypisal tak szybko to chyba mialas niedobory? czy sama na wlasna reke? czytalam ze jak bierze sie za szybko to wlasnie moga byc mdlosci, byly juz podobne tematy do tego juz a moze zle dobral tabletki?

Witam :) Mogę tylko poprzeć wypowiedź powyżej :) Uważa się teraz, że kobiety za dużo tych witamin przyjmują i niektóre problemy dzieci - to, że rodzą się bardzo \"skostniałe\", z małymi ciemiączkami, z problemami z napięciem mięsniowym, wynikają własnie z nadużywania tych witamin. Oczywiście, jak są wskazania, to trzeba - np żelazo. Ale zbilansowana dieta, bogata w warzywa, owoce, mięso i nabiał powinna pokrywać nasze zwiększone zapotrzebowanie na witaminy. Acha - i w dodatku dziecko sobie poradzi - \"wyssa\" z matki wszystko i to potem mama ma kłopoty, w razie zbyt ubogiej w witaminy diety. Pozdrawiam!