Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dotty

Jak powinno się mówić tę czy tą?

Polecane posty

Gość dotty

No właśnie, jak??

Gość dotty
Wybrałam tę szkołę... Poprawnie?? Dzięki :)

Kiedy masz jakies wątpliwośc uzyj formy \"tę\", gdyż ta uznawana jest zawsze za poprawną.

Gość a jakby to wyglądało
"zajmuję się TĘ sprawą"??? chyba nie powiesz że poprawnie

Gość uzgadniasz do koncowki

jak już wspominałam, zasadę stosuje się w sytuacjach wątpliwych, kiedy poprawna wydaje się zarówno jedna, jak i druga forma. odsyłam do słownika, ewentyalnie na stronę pwnu. tam znajdziesz odpowiedź.

Gość dotty
Wielkie dzięki :)

Gość ja to opowiem tak
statek płynie tą rzeką, ale podaj mi tę książkę

Kogo? Co? -> biernik-> TĘ (widzę (kogo co?) TĘ górę) Kim? Czym?-> narzędnik-> TĄ (zajmę się TĄ sprawą, idę z TĄ dziewczyną) Chyba nie zrobiłam żadnej gafy, w razie czego proszę poprawić :)

Gość zależy
jak kończy się wyraz kolejny - na jaką literę, jeśli na ę to będzie tę np tę sprawę, ale tą sprawą

I dlatego nie lubie reklamy Jogobelli, w ktorej spiewaja: Wez sobie TA owocowa rozkosz:( Matoly, nagrali reklamowke i niesprawdzili:((

Do niedawna obowiązywała forma: \"podaj mi TĘ książkę\". Ponieważ jednak używała jej w rzeczywistości tylko niewielka część społeczeństwa, językoznawcy wreszcie ustąpili i dopuścili powszechnie używaną, nieprawidłową formę \"podaj mi TĄ książkę\". Teraz już obie są uznawane za poprawne. Forma \"TĘ\" jest wprawdzie preferowana, lecz wydaje mi się, że jej zanik będzie nieuchronny i wkrótce stanie się anachronizmem. Podobny los spotkał znacznie dawniej np. formy TEM, MEM ... jak w szlagierze Kiepury: \"...Tyś jest w sercu mem / najcudniejszym snem...\" Warto również zauważyć, że w odwrocie są także formy czasownika \"mleć\": mielę, mielesz, miele, mielemy... a wczasie przeszłym: mełłem, mełłeś, mełł (mełła), ... Ponieważ nie mówił tak niemal nikt, może z wyjątkiem polonistów i zanikającej już grupy osób z przedwojenną kindersztubą, ostatecznie dopuszczono powszechną i niepoprawną dotąd formę \"MIELIĆ\". BTW chyba rzeczywiście nie było o co kopii kruszyć, ponieważ tak kiedyś powszechna czynność mielenia stała się w dzisiejszych domach rzadkością (pomijając \"mielenie ozorem\") O tych nowościach czytałem jakiś czas temu w prasie, myślę, że dociekliwi odnajdą datę tych nowelizacji.