Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bellarossa

filologia nowogrecka. dobry wybór?

Polecane posty

Gość bellarossa

w tym roku zaczynam ten kierunek..

Gość bellarossa
widze mało chetnych do pomocy :P

Gość bellarossa
hehe no mysle,ze pare osob sie znajdzie które wiedza co to jest filologia i co to jest greka..

Gość jestem za a nawet przeciw
kolejna fabryka bezrobotnych...sory ale takie życie

Gość turczynka
bardzo dobry wybor. ja w tym roku skonczylam filologie turecka. bez problemu znalazlam swietnie platna prace. brak w Polsce specjalistow wladajacymi obcymi jezykami ( mysle tu o mniej tradycyjne niz angielski czy niemiecki...to juz normalka) powodzenia

Gość turczynka
pamietam, ze jak zaczynalam filologie turecka wiele osob podsmiewalo sie ze mnie. preferowali ekonomie, finanse itd. oczywiscie po takich studiach istnieje szansa na uzyskanie pracy, ale absolwentow tych kierunkow jest naprawde mnostwo..znacznie wiecej niz miejsc pracy. niestety teraz ci podsmiewajacy sie ze mnie znajomi zyja na garnuszku rodzicow lub pracuja za 800-1200 zlotych... a ja zwiedzam swiat, poznaje nowych ludzi i jescze mi za to placa. ryzyk fizyk...

Gość bellarossa
heh dzieki za słowa otuchy :) mam nadzieje,ze dobrze wybrałam .. zastanawiałam sie tez nad anglistyka i iberystyka ale doszłam do wniosku,ze postawie na cos oryginalnego.. zobaczymy jak na tym wyjde :) moim zdaniem takie kierunki jak finanse czy ekonomia to juz bez sensu studiowac.. na rynku jest zdecydowanie przesyt.

Gość turczynka
radze ci tylko na poczatku studiow duzo sie uczyc i nie zalamywac ewentualnymi problemami. grunt to sie nie poddawac bo nauki moze byc sporo.

Gość turczynka
tylko jedna nie znalazla:)

Gość bellarossa
własnie boje sie,ze nie dam rady.. bo grecki nie nalezy do najprostrzych jezykow.. ale dam z siebie wszystko i zobaczymy jakie beda wyniki :)

Gość turczynka
dodam tylko, ze takie kierunki faktycznie nie sa liczne, utrzymac sie tez nie jest latwo. jednak zapotrzebowanie na osoby znajace turecki ( oprocz tego oczywiscie co najmniej angielski), jest dzisiaj bardzo duze. nasza wymiana handlowa z Turcja kwitnie, dlatego warto inwestowac w siebie i swoja edukacje. bez ryzyka trudno osiagnac sukces, a to co dzis przecietne nie jest juz w cenie...

Gość turkolożka
a gdzie znalazłaś pracę?

Gość turczynka
na poczatku moze byc ciezko, mowie to z wlasnego doswiadczenia. dlatego nie poddawaj sie. na jakiej uczelni bedziesz stuidiowac?

Gość turczynka
kusura bakma, ale wole pozostac anonimowa. jesli szukasz pracy to szperaj w necie i jesli zalezy ci na dobrych zarobkach to odpusc sobie turystyke. szukaj pracy w duzych firmach miedzynarodowych. powodzenia.

Gość turczynka
my wysylamy sprzet elektroniczny, czesci maszyn, kosmetyki...oni do nas praktycznie wszystko

Gość turczynka
zmykam z netu i zycze powodzenia w nauce jezykow:)

hehe na kazda filologie jest teraz baaardzo duze zapotrzebowanie...nie tylko tak orientalne jak np turecka,ale rowniez angielska niemiecka itd,z prostych przyczyn:niewiele ludzi konczy takie kierunki...

Gość turczynka
jeszcze raz ja radze mimo wszysko wybrac cos innego niz tradycyjna anglistyka, chyba, ze jako jezyk obcy dodatkowy mozna wybrac cos mniej popularnego tzn jezyk, ktorego nie mozna nauczyc sie w szkole lub dostepnym wszyskim kursie. nie chce sie wymadrzac itd. mam nadzieje, ze nie jestem opacznie zrozumiana. chcıalam sie z wmai podzielic doswidczeniem i moimi obserwacjami absolwentow roznych kierunkow.

a ja radze mimo wszystko anglistyke lub nawet germanistyke...wiadomo ze wchodzimy do europy i takie jezyki beda mialy anwet wieksze wziecie niz wschodnie,wiadomo po anglistyce zawsze znajdziesz prace wszedzie juz o tym glosno a w gazetach roi sie od ofert dla ANGLISTOW:) pozdrawiam:)

Gość bellarossa
z tego co wiem najwieksze zapotrzebowanie na anglistow to jest w szkołach na wsiach.. kazda prywatna uczelnia ma taki kierunek wiec moim zdaniem za pare lat wcale nie bedize tak łatwo znalezc prace po anglistyce.. ja studiuje filologie nowogrecka na UW

Gość turkolożka
bir sey degil nie liczę już na znalezienie pracy, turkologię skończyłam bardzo dawno temu, masz rację, że turystyka nie była dobrym pomysłem - i to pod każdym względem..

Gość turkolożka
grecki nie jest bardzo trudny, dasz radę Autorko :)

Gość bellarossa
hehe no ja akurat jestem z warszawy :P szczerze mowiac to ciezko strwierdzic czy bedzie praca czy nie.. ja mam zamiar zdac advanced i ogolnie bardzo przykłądac sie do angielskiego. mozna byc dobrym z anglika studiujac cos innego. i taki jest moj plan. chce znac idealnie 2 jezyki a jak mi sie ułozy z tym zycie to czas pokaze.. do turkolozki--> kurcze a ja chciałam włąsnie postawic na turystyke.. a gdzie pracowałąs,ze ci nie wyszło?

Gość bellarossa
hehe dziekuje za słowa otuchy :)