Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koteceeeeek

Maleńki kotecek...

Polecane posty

Gość koteceeeeek

Znalazłam kotka jest malenki bardzo... nie wiem jak z nim postepować? ktos ma doswiadczenie? moze jakies wskazowki?

Gość skoczek
njwazniejsze nei dawaj mu mleka (bo zawiera laktoze i kocinka dostanei biegunki)kup mu mleczko dla kociat i nie karm whiskasami i kitekatem i kochaj go mocno jesli ma z toba zostac

Polecam wizytę u weterynarza - niech go obejrzy, odpchli, może odrobaczy itp. Na pewno poradzi też jak się takim maleństwem opiekować. Ja swoją musiałam karmić pipetę (znalazłam ją jak miała niecałe 2 tygodnie). Mleczko tylko dla kotków (najczęsciej rozrabia się je z wodą).

Pipetą oczywiście ;) PS.moja akkurat średnio tolewrowała kocie mleko, za to podpasowało jej Bebiko 1 hypoalergiczne (dla niemowląt)

Gość nie chce byc chamska
Skoczek ----> ja mojego kotka odkarmilam na krowim mleku, dostawala whiskasy, kitekaty a nawet pedigree i przezyła lat 13 wiec czemu od razu generalizujesz ze wszystkim kotkom mleko krowie szkodzi ? ?:O

Kot nie toleruje krowiego mleka i może miec problemy (biegunki, zaparcia itp.). Whiskasy i kitekaty ja tez daję (najstarszy z moich kotów je tylko kitekaty, bo innych nie lubi), ale przecież wiadomo, że to taki koci fast food :D

Gość nie chce być chamska
no jak nie toleruje jak moja tolerowala a tez ją strzykawką odkarmialam bo jak ją znalazłam to jeszcze na oczka nie widziala :O i nigdy ani nie miala po tym mleku biegunki ani nie wymiotowala zreszta podejrzewam ze wiekszosc ludzi daje kotom zwykle krowie mleko a nie jakies specjalistyczne

nie chce być chamska ----> spytaj weterynarza, to ci wyjasni dlaczego. Ja ci moge powiedziec, że koty nie przyswajaja laktozy. Mojej tez bardziej służyło Bebiko aniżeli specjalistyczne, ale ze zwykłym to bym nie ryzykowała. A co roba inni, to mnie akurat mało obchodzi - słucham mojego weterynarza :)

No kurcze, ale dzis literówki robię :D Do wzrostu oczywiście :) Zwykłe mleko pozbawione jest wielu elementów potrzebnych małemu kociakowi.

no ok może i masz rację ale moja kotka na krowim mleku przezyla lat 13 wiec sama rozumiesz ze dziwi mnie twoja teoria ;)

Gość może i weterynarz
wie swoje a ludziska swoje ;) na wsi u mojej babci od pokoleń poi się koty mlekiem i jakoś przezywają jak tylko nadchodzi pora dojenia to już sie 2 nasze kociska kręcą, same, bez namawiani ;) żeby im nalać trochę jeszcze ciepłego w miseczki

nie chce być chamska ----> to nie moja teoria a lekarzy :D Moja tez wolała Bebiko, więc to róznie bywa. Po prostu po zwykłym kot może mieć poważne problemy. Nie zaryzykowałabym z takim maleństwem. może i weterynarz -----> jak bywają traktowane zwierzęta na wsi, to się orientuję. I czasem mnie to przeraża (bo jak chorują, to rzadko sa prowadzone do lekarza). Poza tym to, że ktos tak robi \"od wieków\" to mnie nie przekonuje - przekonuje mnie mój weterynarz, który nigdy mnie nie zawiódł, a nie ludziska :D

no tak, tylko ile zyją takie wiejskie koty a ile te, które karmi sie prawidowo? mojej kolezanki kot żył 19 lat a na wsi co 5 -6 lat kot \"znika\" i bierze sie następnego

coś mi się wydaję , że Katarina nie da się przekonać mimo, ze nasze argumenty sa niepodwarzalne :P bo pisze cały czas że moja kotka 13 lat na takim mleku przezyla a nie że zdechla po miesiacu z powodu nadmiaru laktozy czy czegos tam a z mojego doswiadczenia wiem, że weterynarzom nie nalezy ufac w 100 % bo oni tez sie czasami myla w niektorych sytuacjach lepiej liczyc na intuicje oraz na to jaki jest nasz zwierzak bo kazdy kot jest inny, podobnie jak piesek i inne zwierzatka

nie chce być chamska -----> nie dam się przekonać, bo wasze argumenty nie sa niepodważalne :D Zaufanie do mojego weterynarza mam pelne - mieliśmy rózne problemy ze zwierzakami i on nigdy nie zawdiódł. Natomiast opinia kogoś nt. jednej kotki jest dla mnie niezbyt miarodajna;)

ok ja swojego zdania tez nie zmienie wiec sie nie dogadamy ;) bo poza moja kocicą mialam dwie sunie i jedna uwielbiala mleko (wypijala 2 miski dziennie) i dozyla lat 17 , no chyba ze psy na laktoze reaguja inaczej :P

Gość może i weterynarz
a ja tam do żadnego weterynarza nie będę mieć takiego zaufania, jak to mądrości ludowej, co od wieków wsłuchuje się w naturę ;) Mnie weterynarz prawie uśmiercił ptaka, bo owodażerne pisklę kazał karmić ziarnem, nawet mi pokazał, jak się to zboże :o podaje pincetką do gardła :o dopiero gdy zaczęły mu wypadać piórka, zaczełam karmić po swojemu i ptak odżył, ale niestety niewłaściwa dieta doprowadziła do niedorowoju piór i ptak już nigdy nie móg się usamodzielnić i latać. aa i np. ptaki też poiłam mlekiem krowim, pipetką, szczególnie przy zatruciu takiego skrzydlaka mleko potrafi uczynić cuda, wyleczyć :) ale może i miastowym kotom mleko krowie podawać to ryzykowna sprawa, nie przyzwyczajone toto ;)

zależy jak mały, mój, jak go znaleźliśmy miał ok r4-5 tyg. (weterynarz tak powiedział) i na pocztku (tak gdzies przez dwa-trzy miesiace) dostawał tylko karmę royal canin BABY CAT, suchą, ale zalaną wodą (żeby mu sie łatwiej jadło). teraz już wsuwa whiskasa i frieskies (całe szczęście ;) bo bym zbankrutowała). no i idź z nim do weterynarza, moze mu da coś na wzmocnienie. bo mój dostał, był takio malutki i osłabiony :( weterynarz tez za dużych szans mu nie dwała, a teraz to wyrósł zbój nad zbóje :D

taa, co do kotów i mleka krowiego, to normalne mleko bym kotu dała (zawsze u moje babci koty miały mleczko w spodeczku, ale to wtedy nie było mleka, które otwwarte po tygodniu sie nie psuło), ale nasze UHT? nieee, mleko świeże tak, ale nie UHT.

kto to hahahaha ------> jestes moherem czy nierobem?? Bo tylko takie glisty sie mnie czepiają :D Naraziłam się chyba :D :D

Nie będę dyskutować z pomarańczowym chamem, bo topik jest zbyt fajny, by rozbijać go rozmową z kims takim jak ty. Dla mnie nie istniejesz. A chamem, moherem czy nierobem facet może być jak najbardziej.

Marusia nie wiem o co chodzi z tym mlekiem, tzn. czy jest różnica między \"miejskim\" a \"wiejskim\" mlekiem. Na pewno te wszystkie UHT to chemia, więc w życiu nie dałabym mojemu kotu tego ;) Ale w wiejskim jest laktoza, a ona może rozregulowac maleństwu układ pokarmowy itp.