Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kopciuszek22

Dylemat mam nie mały

Polecane posty

Gość kopciuszek22

Prosze was o pomoc. Od 1 pazdz. zaczynam prace a dzis dowiedziałm sie ze jestem w ciąży (dwie kreski na tescie) Niby wszystko jest w porzadku bo o dziecko i o prace starałam sie długo.Problem polega na tym ze to praca w sklepie z art. do dekoracji wnetrz Czyli farby , kleje itd.Zwyczajnie tam smierdzi Co ja mam zrobic?jesli tam pojde zaszkodze swemu dziecku a jesli nie rozpoczne pracy to oprócz trudnej sytuacji materialnej strace prawo do zasiłku macierzynskiego i wychowawczego Kiedy moge pójsc na zwolnienie ? Od którego miesiaca ciazy? To moja pierwsza praca załatwiona przez znajoma mamy

Gość kopciuszek22
prosze napiszcie co o tym sądzicie

Cięzka sprawa tym bardziej że tak jak piszesz nie będziesz miała środków jeśli tej pracy nie przyjmiesz więc samo też się bieze odp by tę prace brać. ale też wspomniałaś że długo starałaś sie o dzidzie więc widocznie środki finansowe musza być jakieś skoro taka podjełaś decyzje

jesli pracujesz od 1 października, to masz jeszcze trochę czasu . Idź na wizytę do ginekologa i dowiedz się, czy możesz pracowac w tym sklepie, czy to jest szkodliwe. A co do zwolnienia, to chyba nie ma określonego czasu, od kiedy w ciąży mozna iść na zwolnienie. Ale przecież pierwszego dnia pracy nie przyniesiesz chyba L-4 praodawcy, zwłaszcza że to praca zalatwiona po znajomości, mi przynajmniej byłoby głupio. Jeśli lekarz powie Ci, że możesz tam pracować, to pracuj, a zwolnienie weź, jak będą do tego wskazania. Będzie większy problem, jeśli okaże się, że ta praca będzie szkodliwa dla dziecka.

Koniecznie zapytaj o zdanie Twojego lekarza. A moze w tym samym sklepie znalazlaby sie dla Ciebie praca z dala od chemikaliow? Ksiegowosc, etc?

Gość Roksana 24
Chyba powinnas zrezygnowac, bo : pracodawca kiedy dowie sie ze jesteś w ciąży wysunie tylko jeden wniosek ze ciąża była zamierzona i podejmujesz pracę tylko po to aby dostac maciezyński, a to nie bedzie uczciwe wobec pracodawcy. A starajac sie o dziecko wiedziałas jaka masz sytuację więc nie rozumiem - albo szuka sie pracy albo decydujesz sie na dziecko, ty masz teraz 2 w1 i masz problem poprostu.