Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manilla

jaki peeling z kwasami AHA?

Polecane posty

Gość manilla

chcialabym zacząć używać kosmetyków z kawasami AHA, żeby sie pozbyc rozszerzonych porów, od czego powinnam zacząć, od jakiego steżenia? polećcie coś nie najdrozszego...:)

a masz problem z pękającymi lub rozszerzonymi naczynkami? jeśli tak, to kwasy AHA odpadają, pozostają tylko BHA i kwas azelainowy. jeśli chodzi o AHA, to możesz zacząć np. od toniku Lysanel Active - ma bodajże 5% AHA. krem Diacneal ma 6% AHA. mocniejszy jest krem Lysanel i dwustopniowy peeling Anew Avonu - mają po 10% AHA. takie stężenie ma też kwas z zestawu do mikrodermabrazji Bielendy, o ile dobrze kojarzę. pamiętaj o wysokich, fotostabilnych filtrach na dzień.

Kremy z kwasami nie zlikwidują rozszerzonych porów. Mają one działanie wspomagające w kuracjach w gabinetach kosmetycznych oraz do zmniejszenia \"świecenia się\" skóry. Znakomite rezultaty na rozszerzone pory mają kuracje na kwasach o stężeniach powyżej 25%, ale te nie są dostępne jedynie dla dermatologów i kosmetyczek. W gabinecie kosmetycznym można zakupić kremy do 15% stężenia, ale są one buforowane, czyli o nieco słabszym działaniu i nieco wyższym pH, co preparaty profesjonalne. I jeszcze jedno - kremów z kwasami nie wolno stosować w czasie ekspozycji na słońce (gł. latem), bo mogą wywołać powstanie plam pigmentacyjnych.

wiadomo, że porów nie zlikwidują, bo byłoby to sprzeczne z budową skóry ;) natomiast mogą je zminimalizować wręcz do minimum. ja dzięki kwasom zapominam, co to cera mieszana. i wcale nie są konieczne zabiegi gabinetowe. co ciekawe, niektóre osoby mają lepsze efekty po regularnej kuracji kosmetykami do domowego użytku niż po kilku zabiegach w gabinecie.

tak, to ten zestaw - II etap to właśnie kwasy. jednak krem w tym zestawie ma za niskie filtry - zamiast niego radziłabym kupić jakieś apteczne SPF 50. tego zestawu nie stosowałam. z kwasów AHA używałam dwustopniowego peelingu Anew Avonu - efekty b. dobre, pory zwężone, skóra mniej się przetłuszczała. teraz używam tylko BHA, bo mam cerę naczynkową.