Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mandy moore

prosze o pomoc z matematyki

Polecane posty

Gość mandy moore

moje dziecko ma zadanie z matematyki, chciałabym mu pomóc, ale sama nie wiem jaka jest prawidłowa odpowiedź. Proszę o pomoc. Zadania są następującej treści: 1.Anna urodziła się 1 rok p.n.e., a jej brat 1 rok po narodzeniu Chrystusa. O ile lat Anna jest starsza od brata? 2.Piotr urodził się 1 rok przed dwutysięcznym rokiem. Zakończenie budowy domu jego rodziców zaplanowano na pierwszy rok po roku dwutysięcznym. Ile lat będzie miał Piotr w chwili zakończenia budowy domu? 3.Bitwa pod Maratonem między Ateńczykami a Persami byłw w 490 r.p.n.e..Bitwę tę przegrali Persowie. Ile lat temu było pierwsze znaczące zwycięstwo nad przeważającą armią perską? "Podpowiedzią" do tego zadania jest fakt, że w kalendarzu nie ma roku zerowego. Czy dobrze myślę, że odpowiedzi to: 1. o rok 2. 2 lata 3. 2496? Potrzebuję potwierdzenia swoich odpowiedzi, żeby móc dziecku wytłumaczyć...

Gość ja mojemu nie obcinam
wg mnie dobrze

wiesz co smieszne te zadania,dajcie spokój,moim zdaniem drugie masz dobrze a co do reszty to nie wiem:)

Gość 1 - 0 2 lata

1 i 2 moim zdaniem dobrze, 3 nie wiem

Gość mandy moore
no właśnie jeśli chodzi o daty n.e. to jest ok, ale jeśli chodzi o p.n.e. to już się pojawia problem, no bo tak, nie ma rzeczywiście roku zerowego, tylko jest 1 p.n.e i od razu 1 n.e. więc chyba różnica w zadaniu 1 to jest 1 rok, ale czy wtedy nie ginie ten rok w zadaniu 3?

jeśli przyjąć że chrystus urodził się ok 7-4 roku p.n.e (info z wikipedii) a Ania urodziła sie 1 rok p.n.e to wiadomo że jej brat jest od niej starszy

Gość 1 - 0 2 lata
no tak, jesli Anna urodziła się 1 rok p.n.e., a jej brat 1 rok po narodzeniu Chrystusa, to Ania przezyla rok przed i rok n.e. zanom braciszek jej sie urodzil

1 - 0 2 lata ---> jaką date przyjmujesz za norodziny chrystusa? :O

Gość ciekawe to.......
No właśnie, kiedy urodził się Chrystus? Jeżeli przyjąć, że w 1 roku n.e., to jest starsza o 2 lata. A jeżeli przyjąć, że w 1 roku p.n.e, to o rok. Moim zdaniem sensowniej byłoby przyjąć, że urodził się w 1 roku n.e (bo zerowego nie ma), a więc Ania przeżyła rok p.n.e i rok n.e. A więc jest starsza o 2 lata.

Gość 1 - 0 2 lata
a od czego zaczelo sie odliczanie naszej ery?.. musi uplynac rok by moc powiedzic, ze zaczal sie drugi :O

Gość mandy moore
w podręczniku syna jest narysowana oś liczbowa, na której zaznaczony jest "punkt zero" jako narodziny Chrystusa i od punktu -1 do 0 jest 1 rok p.n.e., a od punktu 0 do 1 jest 1 rok n.e., więc narodziny Chrystusa to punkt zero, ale nie ma roku zerowego

Gość 1 - 0 2 lata
mikifiki, a jaka roznica??? rok to rok

Gość 1 - 0 2 lata
ok, zrobmy inaczej zalozmy ;) , ze Chrystus sie urodzil w 2005 Ania sie urodzila w 2004, jej brat - w tym roku ufff :D

no jak jaka?! jeśli urdził się coś koło tego (7-4 p.n.e.) to brat Ani byłby od niej starszy! ale jak autorka podała że w książce syna jest przyjęta inna data narodzin to pewnie trzeba wg tego liczyć :o

Gość ciekawe to.......
dobra, ja już zrozumiałem. 2 lata róznicy.

co do zadania drugiego to Piotr bedzie mial 2 lata!! bp skoro urodzil sie rok przed 2000rokiem czyli w1999 a budowa zosteanie zakonczina rok po 2000roku czyli 2001 to 2001-1999=2 :)

Gość 1 - 0 2 lata
biedne sa te nasze dzieci , takie dylematy musza rozwiazywac 😭;)