Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Irmina chcąca

a cóż to takiego - pomóżcie help !!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość Irmina chcąca

co to jest weksel in blanco który kazą czasem podpisać jak chce się u nich pracować?? co to i po co to ?? może mi ktoś wyjasnić?? błagam - będe wdzięczna

Gość Irmina chcąca
czy nikt nie wie?? - no nie wierze

Gość grgrgrggrggr
www.google.pl

Gość niektore firmy
zabezpieczaja sie w ten sposob przed pracownikami w ktorych wladowali pieniadze na szkolenia a oni porzucili prace. szczegolnie jesli szkolenia sa kosztowne.

Gość weksel in blanco
to zabezpieczenie materialne pracodawcy. Podpisuje się taki papierek pt. weksel, do tego musi być sporządzona umowa wekslowa określająca kwotę do jakiej w razie czego maksymalnie możne ograniczyć się egzekucja należności.

Gość Irmina chcąca
czyli co - np. godzę się na tą robotę i nie mogę się potem zwolnić bo musze im coś zapłacić????

Gość Bzyk Bzyk
tzn chyba ze jak zucisz prace w czasie rozpoczetego/ zakonczonego kursu to bedziesz musiala oddac im kase

Gość Irmina chcąca
a jak kurs się skończy to mogę rzucić robote tak?? bez konsekwencji?

Gość ace fgwergfer
weksel to b.niebezpieczne narzędzie, dające dużą możlwość szybkiej egzekucji. Obok weksla in blanco powinno być porozumienie (deklaracja) wekslowa wyjasniająca w jakim przypadku i do jakiej kwoty ten weksel może zostać wypełniony. Niestety, prawo wekslowe nie wymaga by było to na piśmie, choć zwykle jest. Uzależnianie zatrudnienia od podpisania weksla jest nielegalne, ale w praktyce stosowane. Można zatem zatrudnić się i potem złożyć doniesienie anonimowe do PIPu.