Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kulawa_gazela

Solarium, opalenizna - problem!

Polecane posty

Witam, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Szykuje mi się w listopadzie wieksza impreza, dlatego chciałam sie ładnie przypiec w solarium. Wszystko ładnie pięknie, ale dzisij zauwazyłam, że schodzi mi skóra z pleców!! A na plecach najbardziej mi zależało, bo mam sukienkę bez pleców :( To wygląda okropnie, czy ktos mi może poradzić co zrobić, jak szybko zregenerować naskórek i wyrównać opaleniznę? Przeraziło mnie to co zobaczyłam. Sądziłam, że w oplając się w solarium mogę kontrolować to co sie dzieje z moja skórą :( Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Sęk w tym, że stosuję peeling regularnie, ale fakt faktem - na plecach trudniej go rozprowadzić. Kiedy skóra juz zejdzie, zostana plamy. czy moge wtedy normalnie iść je \"opalić\"?

szkoda, ze nikt nie potrafi mi udzielić odpowiedzi. Zastanawiam sie, jak długo będzie regenrował się naskórek. Czy ktos wie, czy takie \"plamy\" mogę normalnie opalić później w solarium, czy nadal bedzie widoczna róznica? czy ta opalnizna musi mi całkiem zejść? Bardzo zalezy mi na odpowiedziach. Pozdrawiam.

Dziewczyno, spiekłaś sie bardzo niemądrze i tyle. Teraz kombinujuesz tylko jeszcze jak pogorszyć sprawę. Daj spokój z opalaniem na jakiś czas. Do listopada jeszcze dłuuuuugo. Chcesz wyglądać jak grzanka? Pójdziesz kilka razy przed i będzie.

Albi ma racje.. odpusc troche :) Popros mame, siostre zeby zrobily ci dobry piling na plecach.. nawet sola drobnoziarnista :)

Gość najlepiej zapytaj
Andrzeja L. jak sobie radzi z takimi problemami

Gość Ja Ci radze tak
nie opalaj sie przez 3 tygodnie. Tydzien przed impreza idz na 10 min i po trzech dniach idz na 7-10 min tak zeby 2 dni przed impreza w ogole sie nie opalac. Jezeli napisalabys jaka masz naturalna karnacje moglabym poradzic Ci lepiej. Moze alfa i omega nie jestem ale od 3 lat pracuje na solarium i widziaam l juz rozne rzeczy..heheh:)

Dzięki za radę:) A dlaczego nie wolno mi się opalać przez 3 tygodnie? Karnację mam raczej jasną, zaróżowioną, jednak twaz i dekolt zwykle były blade (może nie az tak strasznie, jednak nie lubię tak wyglądać). Naturalna słońce opala mnie na lekki brąz, nigdy nie miałam oparzeń słonecznych, ale ta opalizna szybko mi schodzi. Nie chciałabym stracić tego złotego odcienia na twarzy, które uzyskałam po solarium, ale jezeli radzisz, to zrezygnuję z tej przyjemności na te 3 tygodnie. Cos jeszcze możesz mi więcej o tym powiedziec? Pozdrawiam

Gość wiec tak
Tak myslalam zebys sie nie opalala zeby skora na plecach wyrownala Ci sie, ale skoro mowisz ze nie nalezysz do tych calkiem bladych..to rob sobie ten peeling codziennie..przez 2 tygodnie i idz na solke na 10 min, potem po tygodniu na 7 min i 3 dni przed impreza na 5 min...tylko wybierz solarium z nowymi lampami ale dobrymi:) najlepiej takie 240W

wiec tak Chodzę do solarium, do gabienetu fryzjersko-kosmetycznego, mają tam nowe lampy, a ta, na którą ja chodziłam ma 225 W. W sumie teraz na plecach zostały mi tylko jasniejsze plamy odcinające się, nie ma już takich \"farfocli\" ze skóry dokoła te plamy. Ona poprosu jest i już i tylko z lewej strony pleców i jedna większa tak pomiędzy łopatkami. Zastosuję się do twoich rad, i będę na bieżąco pisać tu stan mojej skór. Może którejś nieuważnej amatorce solarium ta wiedza również się przyda:) I mam jeszcze jedno pytanie, jesli wyrównam kolor skór, to jak często później chodzić na solarium (225W), żeby utrzymac ładny odcień skór, ale się nie spalić, nie wysuczyć skóry i żeby nie przedobrzyć. Myślę o przyszłości, nie chcę być wcześnie \"pomarszczona\":)

Gość ej dziewczyny....
a może któraś wie co poradzić na białą plamę na ehm... tylnej części ciała?:P Bo wszędzie mnie ładnie opala, a na pupie zostaje biała plama... :(

Gość pyt
Kulawa gazela...a czy jestes pewna ze to napewno skóra schodzi????? Czy moze zauwazyłas białe plamy, ktore wyglądają tak jakby skóra schodziła??? ejjj dziewczyny... wiele dziewczyn to ma po solarium. Ja jak chodziłam tez to miałam dopiero na wakacje słonce mi ta plame opaliło. Jak poszłam ponownie na solarium znowu widziałam ta plame

Gość FAJNA-AJ-
Wiecie co dziewczynki :-) Z tym solarium to naprawdę warto uważać . Kiedyś regularnie chodziłam do solarium bo wydawało mi się że buźka jakaś ładniejsza , ale prawda jest taka że w odpowiedniej chwili walnęłam się w łeb ( dodam że mam 27 lat ) i stwierdziłam że bardziej od ładnej opalenizny zależy mi na ładnym wyglądzie cery w przyszłości . I wiecie co nie opalam się już z dobry rok . Buzia cała promienieje , pory się pozwęrzały a zamiast solarium zaczęłam stosować delikatny naturalny podkład, który z odrobiną różu daje świetny efekt . Uwieżcie mi że te białe plamki i nierówności są pierwszymi objawami zaników w pigmęcie - moja koleżanka była z tym u dermatologa bo na plecach ma łatki jak krówka . Pozatym taka solaryjna opalenizna wygląda sztucznie . Autorko _ dziewczyny dobrze radzą piling gruboziarnisty działa cuda ( najlepiej jak zrobisz go kilka razy dokładnie :-) Ps. To co napisałam wyżej nie tyczy się opalania od wielkiego święta Pozdrawiam

Gość FAJNA-AJ-
Kulawa gazela- dobrze by było gdyby ten peling zrobiła Ci inna osoba za pomocą szorstkiej rękawicy albo gąbki ,.Później koniecznie nabalsamuj dobrze plecy a po 2-3 dniach powtórz zabieg :-)

Gość pyt
A ja sie tak własnie zastanawiam czy autorka nie ma tego własnie o czym piszesz tych "krowich łat". Ja takie cos kiedys dostałam po solarium i wcale nie była to schodzaca skora chociaz tak wygl.adała

Gość Te biale plamy
to nic innego jak łupiez bialy (ma tez inne nazwy) główne mozna sie nim zarazic na solarium. Trzeba to leczyc sa na mascie i rozne plyny,moza myc sie wtedy szmponem Nizoralem albo podobnym. Jest tu juz topik na ten temat dlatego nie chce mi sie rozpisywac. (sama tez mialam te plamy. Zeby sie nim nie zarazic powinno sie rozkladac na lozko folie przezroczysta. Ja na solarium w ktorym pracuje tak robie to glownie dla higieny kazdy klient kladzie sie na czyste łózko,czesto slysze jak laski ktore rowniez pracuje na solce mowia ze lozka wycieraja zwykla woda a powinien byc to specjalny srodek dezynfekujacy. Wszystko zeby tylko wiecej zarobic;/ zeby utrzymac ładna opalenizne wystarczy chodzic raz w tygodniu na 7-10 min gora:) ja sama ostatnio przesadzilam i schodzi mi skora z plecow..heheh pozdrawiam

Dziewczyny, Te moje plamy nie są białe, maja kolor \"kawy z mlekiem\". Zaniepokoiłam sie tym co nazwałyście \"krowimi łatami\". A jezeli to właśnie to? Co mam w takim razie zrobić? Iść z tym do dermalotolga? Kiedy one \"znikną\"? Zawsze zanim weszłam się opalać, kobieta obsługująca solarium czyściła łózko, kiedy nie widziałam, żeby to robiła, sama je dezyfekowałam. Mogłam się zarazić? Nie no, teraz jestem już zrozpaczona:(

Znalazłam topick o \"łupieżu pstrym\" czy to to samo co ten łupiez biały? Teraz to już jestem załamana. Jak ja bedę wyglądać z tymi łatami na plecach? Nie są niby białe, tylko takie jasno brązowe, jak lekko opalona skóra, bo na plecach tą opaleniznę miałam ciemniejszą. Teraz to nie mam jak wyjść na basen, nie moge załozyć też te sukienki. :(:(:(:(:( Pomózcie:(

Gość nie panikuj
To nie powiedziane ze jestes chora, moim zdaniem zeszla Ci skora. Tez lupiez pojawia sie najpierw od malek kropeczki a potem jest ich coraz wiecej. Na pewno wczesniej bys zauwazyla. I dodam ze to dezynfekowanie jak pisalam wyzej to czesto sciema bo nalewaja do spryskiwaczy wode z plynem do naczyn albo czyms innym. Dlatego jakbym szla na obce solarium to wzielabym ze soba folie.

Dzięki za pocieszenie, będę próbowała z tym peelingiem ale do lekarza sie umówię. Możesz mi powiedzieć wiecej o tej folii? Co to za folia, gdzie ją kupujesz, czy ona się nie topi pod wpływem wysokiej temperatury i czy nie przeszkadza w opalaniu? Następnym razem kiedy bedę na tym solarium o zapytam o ten środek dezynfekujący, jak go rozcieńczają to pewnie i tak skłamią, ale może w razie gdyby to robili to przestaną.

Zastanawiam się nad tym czy to jest schodząca skóra. Na wakacjach mój chłopak dostał poparzenia słonecznego na ramionach i ja go smarowałam i \"ściągałam\" mu ta skórę. To właśnie on zauwazył u mnie te plamy, tylko one były od razu duże, bo oglądam się w lustrze zawsze ze wszystkich stron, ale wcześniej nic nie zauwazyłam. Chłopak pościągał mi trochę tych \"farfocli\" ze skóry, takie małe kawałeczki naskórka. Kiedy tego samego wieczoru robiłam sobie peeling, a potem nawilżałam skórę oliwką, to ciągle miałam na palcach takie wałeczki skórki a teraz już nic nie ma, skór sie nie łuszczy chyba, że zacznę ja trzeć. Jest poprostu plama i już. Martwię się, ale ogromnie dziekuję za wszystkie rady.

Gość naprawde sie
nie martw bo jak masz ten lupiez to skora nie schodzi i nie luszczy sie naewt jak potrzesz..ale jezeli tak bardzo Cie to martwi to zalatw sobie NOVATE to masc po tygodniu nie bedzie sladu jezeli to ten lupiez (w co watpie) a folia zwykla przezroczysta spozywcza...rozwiniesz ja sobie na lozku i sie na nia polozysz nic sie z tym nie stanie,przepuszcza promienie tak jakbys na lozku lezala .. z tym ze zdrowiej:) nawet jak zapytasz to powiedza Ci ze to specjalny srodek do dezynfekcj..papa

Bardzo serdecznie ci dziękuję Robie peeling co drugi dzień, trę plecy długa szczotką do mycia pleców. Wtedy skóra chodzi trochę szycbiej. Potem traktuje to gruba warstwą oliwki. Na pewno kiedy wrócę na solarium bedę sie opalać przez folię. Dziękuję za rady. Tylko jedna sprawa. KIedy ta skóra zejdzie to i tak w pewnym miejscu będzie się odznaczać. Co wtedy?

Gość pyt
Najlepsza rada to poczekac jakis czas az zejdzie opalenizna i na nowo opalić sie. Ja zasugerowałam ze te plamy od solarium są bo ja cos takiego załapałam własnie na solarium i to na dodatek na wakacjach i o bluzkach z odkrytymi plecami na jakis czas mogłam zapomniec. Smarowałam plecy szmponem nizoral odczekałam az plecki mi troche zbledną i wystawiłam je na słonce. Plamy całkiem zeszły by po dwoch tygodniach delikatnie zaczeły znowu wychodzic (ale w miare szybko zeszły) U mnie to było tak ze praktycznie z dnia na dzien powyskakiwały mi te plamy nie stopniowo tylko naraz

Gość extra-vaganza
jedna kapsulka solarin max dziennie - opalenizna jest trwalsza i ladniejsza; wystarczy chodzic raz na 2 tyg. na 10 min. na lozko dwusetke lub 160, zeby utrzymac ladna opalenizne (przy bardzo jasnej karnacji).

pyt, ale twoje plamki odcinały się wyraźnie od skóry? Były białe? I czy łuszczyły się w ten sposób jak skóra kiedy schodzi? Łykałam kiedys kapsułki, tzw \"słońce w tabletach\", ale po nic cera była zwykle żółta i obciążały wątrobę.