Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okularnicaa

Ja ślepne!!!!!!!!

Polecane posty

Gość okularnicaa

Z roku na rok mam coraz gorszy wzrok. Zaczynalam od -1,75 po kilku latach mam -3,5 a jak jutro pójde znowu do okulisty to mi walnie pewnie jakies -4,5 bo widze znaczne pogorszenie. Ludzi nie rozpoznaje, prawka nie robie bo bym kogoś pozabijała a mam dopiero 21 lat. MOżna się załamać:(

Gość maximax
jeszcze nie byłaś u okulisty więc nie zakladaj najgorszego i nie panikuj ,tylko poczekaj na badanie.Spokojnie

Gość okularnicaa
no i co, że nie bylam ale wiem, że nie widzę:( żeby to zdiagnozować nie trzeba okulisty

Gość listek w kwiatki
Ja zaczęłam od - 4,5. Miałam osiem lat. Potem okres dojrzewania i wzrok leciał. Ciąża i cięcie cesarskie. Jestes już osobą , u której powinno się to zatrzymać. I pewnie tak będzie. Powodzenia.

Gość okularnicaa
no własnie, powinno się zarzymać, ale boję się, ze z roku na rok bedzie coraz gorzej:( zyć normalnie nie można:(

Gość listek w kwiatki
Nie przesadzaj, proszę. U mnie w wieku 19 lat było - 13 i - 15. Okropne denka od butelek. Wybawienie przyszło, gdy miałam lat 21 - miękkie szkła kontaktowe A teraz można poddać się operacji.

Gość okularnicaa
o szkłach myślalam, ale drogo wychodzi a o operacji juz nie wspomne, chyba z 5 tys

Gość listek w kwiatki
Pomysl jadnak o szkłach. Roczne szkła kosztują ok 300 zł. Są trochę grubsze i wygodniejsze w zakładaniu i zdejmowaniu. Cen miesięcznych szkieł nie znam. Zawsze noszę roczne.

Gość listek w kwiatki
A co do ceny operacji, nie wiesz, bo piszesz chyba. Ja słyszałam, że około trzech tys. Obie możemy się mylić.

Jak mialam 4 lata strsza siostra wbila mi nozyczki w prawe oko. Okulaow nie nosilam do 15 roku zycia. Teraz mam dos powzna wade wzroku na prawym +2.5, na lewym -1.5. Z roku na rok jest coraz gorzej, na operacje mnie nie stac Szkiel kontaktowych nie moge nosic bo mam znieksztalocna galke oczna wiec okulary mnie ratuja. Wiem co to jest slaby wzrok. Pozdrawiam i glowa do gory. Moze jakies witaminki, beta-karoten, krople

Gość okularnicaa
ah tu nawet nie chodzi o te szkła tylko o sam fakt u mnie w rodzinie wszysxcy mają super wzrok tylko ja:( to przerażenie w ich oczach, jak oni nic nie rozumieja:(

Gość okularnicaa
Homerkowa jesli nie możesz kontaktów to wiem, że teraz sa takie pocieniane szkła do okularów. Zastanawiam się nad tym, ale pewnie kilka stów trzeba bedzie zapłacić.

Gość okularnicaa
tzn Tobie nic pocienianego na razie nie trzeba. 2,5 to jeszcze nic

Raczej kasy nie bede wydawac bo moga sie okazac niodpowiednie. Moje szkla do okularow sa jakos skladane cylindrycznie i stapiane, wiec nie tak lekko je zmienic.

Gość okularnicaa
Jak ja zazdroszczę ludziom co doskonale widza, oni nie mają pojęcia co znaczy niedowidziec:(

Gość -275 i sie ciagle pogarsza
Misieczne soczewki to 40 zł, 3 miesięczne 70 zł + plyn raz na min. 3 m-ce ok.40 zł. Operacji LASIK - najnowsza i najbezpieczniejsza najszybsza metoda od 2000-2400 na jedno oko +150zł kwalifikujace badanie. Tez mi sie wzrok psuje tez mi sie to bardzo nie podoba ale zamiast uzalania sie nad soba przynajmniej sie dowiaduje.

Gość listek w kwiatki
Do dziewczyny z -275 i jeszcze się pogarsza Dzięki za Twój wpis. Zadna nie zauważyła, jaką ja mam wadę wzroku i się nie użalam. Fajna osoba z Ciebie :)

Gość okularnicaa
listek w kwiatki [przytul[ az strach pomyślec ze ja taka wade moge miec za kilka-naście lat:/ a ja juz z natury taka jestem, ze lubię się użalać nad sobą:(

Gość listek w kwiatki
Okularnico, masz okres dojrzewania za sobą, Wtedy to właśnie wzrok najbardziej leci. Będzie dobrze, zobaczysz. Nie martw sie na zapas, dowiedz się natomiast, jakim obciążeniem dla wzroku może byc ciąża i poród.I przygotuj się do tego. Pozdrawiam. Pamiętasz oczywiście o soku z marchwi i o maśle ? :D

Ja mam -11 i -13 od urodzenia i powiem wam, że faktycznie póki byłam szczylem, raczej mało przyjemnie wspominam okulary ;), ale teraz od 10 lat nosze kontakty - twarde 3 letnie, jest git. Normalnie zyję, w zasadzie nie czuję żadnych ograniczeń z powodu wady. Fakt, z dużej odległości raczej tak sobie widzę, ale też bez przesady. Grunt to dobry okulista, który właściwie dobierze okulary czy szkła. Na operację chyba się póki co nie zdecyduje, bo jednak cykor jestem i jak sobie pomyślę, że mogłoby coś pójść nie tak to słabo mi się robi i dochodzę do wniosku, że nie mam najgorzej. Listek w kwiatki - napisz coś o tym jak przeszłaś ciąże pod względem wzrokowym, myślę, że niedługo i mnie to czeka ostatecznie to już ten wiek ;) (27lat) no a poród - wiadomo na bank cesarka niestety. pozdrawiam:)

Gość listek w kwiatki
Chomiku, wzrok pogorszył mi sie w tym czasie o jakieś 2 dioptrie. Nie miałam na to żadnego wpływu, po prostu pogodziłam się z tym. Do szpitala szłam z opinią okulisty, że poród ma się odbyć przez cesarskie cięcie. Ale w szpitalu , mimo to, znów skierowano mnie do okulisty, który to potwierdził. Po porodzie wada zatrzymała się i tak jest do tej pory. Tak jak już pisałam, noszę szkła kontaktowe miękkie roczne. Nie narzekam. Trzymam je w firmowym płynie, ale przed założeniem spłukuję solą fizjologiczną. To znacznie zmniejsza koszty użytkowania szkieł i nie szkodzi. Pozdrawiam :)

Hm no raczej mało fajna perspektywa...ale co zrobić. A powiedz jeszcze czy przed ciążą też Ci wada postępowała? U mnie jest taka sama od 27 lat, no może ciut się polepszyło, ale nieznacznie.

Gość listek w kwiatki
Pogarszanie się wzroku zakończyło się w wieku ok 20 lat. Byłam w ciąży , gdy miałam lat 25 i wtedy własnie znów poleciało. Ale ja nie twierdzę, że to reguła. Może tylko u mnie tak było. powodzenia.

u mnie bylo tak: majac 14 lat wykryli mi wade -1.5, co roku wada sie pogarszala o pol drioptrii. lekarka mowila ze to normalne ze wada sie zatrzyma dopiero przed 30stka! po 18 roku zycia wada mi stanela az do 23 lat, ale to przez soczewke co utkwila mi w oczach na dwie doby. teraz mam stala wade w miare ale bez soczewek czy okularownie widze nic! wszystko zamazane! Nie martw sie wszystko bedzie dobrze!

w wieku 15 lat miałam - 0,5 do 19 lat zrobiło się - 2,75 teraz mam 22 lata i cały czas - 2,75 , czyli juz chyba wada się zatrzymała okularów nie nosze, bo nie lubię siebie w nich, wybawieniem są soczewki ;)

Gość nie zapominajka
nie przesadzaj, dziewczyno, ja od kilku lat mam -4.5 i zyje najzupelniej normalnie:// od czego sa okulary i soczewki??:]]

Gość tukan
Poszukajcie materiałów o terapii wzroku metodą Batesa.

Gość okularnicaa
dziewczyny z tą cesarką to serio?? wszyscy z duża wada muszą tak rodzić???????

Gość okularnicaa
nie zapominajka a Ty nosisz soczewki czy okulary?

Gość Alicja-Ala
Jeśli ktos chciałby skorzystać z ćwiczen poprawiajacych wzrok to zamiesciłam pare na założonym przeze mnie temacie oto lin http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3297840&start=0 Sama wykonywałam te cwiczenia z poczatku dosc systematycznie ale nei widzac efektów przestałam a założyłam sobie ze miesiac bede cwiczyc ale sie nie udało:( ale moze jednak ktos bedzie miał na tyle chceci ze sprobuje i uda mu sie poprawic wzrok Życze powodzenia