Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okularnicaa

Ja ślepne!!!!!!!!

Polecane posty

okularnica - nie wiem czy zawsze jest rekomendowana cesarka, ale wydaje mi się, że tak - bo poród naturalny to b. duzo obciążenie dla wzroku i u mnie np. istnieje ryzyko odklejenia się siatkówki przy wiekszym wysiłku a wiadomo, że przyporodzie nieźle się trzeba nawysilać. Listek - dzięki za odpowiedź:)

Mam 26 lat. Na prawe oko mam -5 dioptrii, na lewe -4,5. Nosze na zmiane soczewki i okulary - zalezy od humoru ;) Mam pytanie: kiedys slyszalam o jakichs specjalnych okularach - takich z dziurkami. Nie pamietam jak ona sie nazywaja... Slyszalam, ze poprawiaja nieco wzrok. Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?

Gość okularnicaa
szkłach z dziurkami? ja nic nie słyszałam a z tą cesarką, jeju:(

Gość tukan
Chodzi o okulary ajurwedyjskie które nie mają szkieł tylko matową, gęsto perforowaną płytkę w zwykłej oprawce. Patrzenie przez nie zmusza mięśnie soczewki do autokorekty ale po długim czasie. Są przeznaczone do czytania, telewizji, komputera. Na ulicę i do samochodu się nie nadają.

Gość listek w kwiatki
Gdy miałam ok 16 lat, postanowiłam oddawać krew. Punkt krwiodawstwa był w budynku mojej polikliniki, ale nie wiedziałam dokładnie, gdzie i spytałam o to pielęgniarkę pracującą dla okulisty. A ona do mnie, dziecko, ty nie możesz oddawać krwi bo grozi ci odklejenie siatkówki. W punkcie pobierania krwi potwierdzono jej słowa. Okularnico, poród jest ogromnym wysiłkiem. Cieszę się, że o tym wspomniałam, możesz się przygotować, zwłaszcza psychicznie. Nie wiem jednak, od jakiej wady wzroku cesarka jest absolutnie zalecana. Dowiedz się od okulisty.

Gość tukasa
Pracuje w branzy okulistycznej i troche sie orientuję w temacie. Zdaję sobie sprawe, że dla wielu osob okulary sa powaznym problemem, ale nie dramatyzujmy. Są ludzie, ktorzy maja na prawdę wieeelkie problemy z oczami. Wady typu +1,75, czy -3,5, to na prawdę nie jest koniec świata. Jeśli soczewki są grube, to zawsze istnieje mozliwośc pocieniania ich.

Gość okularnicaa
tak listek, dzięki, że o tym wspomniałaś. Jeszcze nie zamierzam mieć dzidzi ale w przyszłości będę o tym pamietać. Ale strach mnie obleciał, nigdy nie chcialam miec cesarki:( Dzisiaj mialam mieć ta wizytę o okulisty, ale jest przelożona na jutro, może go o to spytam.

Gość jest chyba milion tematow
Nie chce nikogo urazac ale wady typu -4,5 D sa smieszne ... znam ludzi ktorzy maja po - 10 D i tak nie dramatyzuja ;/

hej, czy zawsze wzrok sie pogarsza w ciazy? mam 21 lat i -5 dioptrii, chcialam isc na zabieg laserowy, ale planuje dzieci za 3-4 lata... czy jak pojde na laser, to mi sie pogorszy w ciazy? (rodzic bede tylko przez cesarskie, mowy nie ma o naturalnym porodzie) czy moze lepiej czekac z laserem az bede miec dzieci?

Gość Fuerte
Ale jaki za to będziesz miała potem wyczulany zmysł dotyku ...:D

Gość Fuerte
Karamba -nie rozmnażaj sie bo to egoizm z Twojej strony zrób to tak dla dobra dzieci chyba nie chcesz mieć małych slepych nieszczęśliwych krecików:)

Gość werola
ja mam 13 lat . na jedna oko mam chyba -5,7 a na drugie też cos koło -5 ... kiedyś , napewno sobie zrobie operacje , a treraz noszę okulary , soczewek jeszcze nie mogę . ;/

Gość gość
nic tylko wybrac sie do okulisty dobrego, ja moge polecic Ci dobra poradnie w ktorej bywalam juz, sprawdz www.medis.pl

Gość Maleńka96
Ja mam 21 lat z miesiąca na miesięc wzrok na prawe oko mi się pogarsza, na lewe widzę ok gdy była u okulisty na kasę chorych to 2yniki Mnie przeraźliwie zaznaczę że Pani doktor która Mnie badał miała około 80lat więc stwierdziłam że pójdę prywatnie lecz to dopiero w grudniu, mam twierdzi że sobie wymyśla że mam słaby wzrok, chciała bym lecz niestety tak się nie da rzez 3 lata pracowałam na kasie na komputerze teraz od marca cały czas na komputerze jestem i wzrok coraz gorszy, co mam robić?