Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeprowadzam

nauczcie mnie gotować zupę POMIDOROWĄ z ryżem

Polecane posty

Gość przeprowadzam

[27.09] 12:13 Jarek-nie-kucharek Słuchajcie, dzisiaj przyjezdza do mnie moja kumpela z l.o. Bedzie ok 15 i chcialbym zrobic jej niespodzianke i ugotowac jej ulubiona zupe tzn. pomidorowa z ryzem Ja nigdy w zyciu nie gotowalem zup Potrafie zrobic jakies drugie danie ale zup nie... Czy mozecie powiedziec mi (pokolei, krok po kroku) jak ugotowac taka zupe?? Bzrdzo mi na tym zalezy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
ktos mnie tu przeniosl z ogolnego ale to chyba lepiej Pomozecie mi ugotowac ta zupe??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorówka
Zrób wywar z pietruszki, marchewki i surowej cebulki (w całości) - wrzuć warzywa do wody i pogotuj chwilę. Następnie dodaj do tego przecier pomidorowy, na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę na maśle, dopraw solą do smaku, zabiel śmietaną (do naczynia ze śmietaną dolej kilka chochelek zupy dokładnie wymieszaj, wyłącz zupę, odczekaj chwilę i wlej zawartość naczynia do garnka z zupą) i gotowe. Ja jeszcze do smaku dodaję szczyptę tymianku i kurkumy ale to nie jest konieczne. Ryż możesz ugotować osobno i później zalać go pomidorową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
dzieki, ale moja mama gotuje tez mieso w zupie...a ty nic o tym niepiszesz... nie trzeba dodawac miesa??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorro
do gara wlej wode, daj skrzydełko(albo i nie), kostka rosołowa, liść laurowy, ziele ang. poczekaj, aż sie zagotuje. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek. niech sie to wszystko chwilę pogotuje. Przecier pomid. możesz dać prosto ze słoiczka, albo podsmażyć i dopiero dodać. Smietanę możesz pomieszać z odrobiną mąki ale niekoniecznie i dodać do zupki( stopniowo dolewaj gorącej zupy do śmietany i mieszaj). Ja na koniec dodaje duzo pokrojonego koperku i jest zupka zajebista. Oczywiście przyprawy do smaku. Ryż ugotuj osobno i dodaj do gotowej zupy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zacznijmy od tego, że zupa MUSI być na mięsie (najlepiej wołowym) bo nic z niej nie będzie:) No i ryż nie możesz, ale MUSISZ gotowac osobno, bo Ci mamałyga wyjdzie:) Kurkumy nie dodawaj - bo zniszczysz smak zupy. Na sam koniec - ja posypuję drobno skrojoną pietruszką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorówka
niekoniecznie trzeba na mięsie. Na masełku zdrowsza;) Co do ryżu - to najbezpieczniej ugotować go osobno ponieważ zupa pomidorowa jest kwaskowata i ryż może się niedogotować, a tak będziesz miał pewność, że się dogotuje:) I nie mam zamiaru się z Ciebie śmiać:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomidorro ma razję - lepiej podsmażyć lekko przecier..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorówka
LEVI - dlaczego MUSI? wcale nie musi. Ja nie gotuję na mięsie i żyję - zupa też smaczna wychodzi. Co do kurkumy - nie psuje wcale smaku zupy (dodawałaś?) - ale nie trzeba jej dodawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
aha, teraz juz wiem co jest z tym miesem:):) dzieki za pomoc takie forum to switna sprawa:) za godzinke zabiore sie za kucharzenie:) mam tylko nadzieje ze wyjdzie mi zupa a nie jakies-niewiadomo-co;) a czy sa jakies specjalne przyprawy do pomidorowej, albo takie ktorych akurat wy uzywacie i fajnie smakuja??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorówka
dobra ja się nie wtrącam już.........bo zrobię tylko Chłopakowi mętlik w głowie. Sam sobie wybierze jak chce ją ugotować. Zielę angielskie i listek laurowy do pomidorowej? hm.......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NIKT nie ma zamiaru się z Ciebie śmiać.. Wberew pozorom - ugotowanie dobrej zupy pomidorowej wcale nie jest takie proste. Bo zawsze kluczowym pytaniem jest: ile dodać przecieru albo \"żywych\" pomidorów, żeby nie była za kwaśna.. Powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomidorówka--> musi, bo ja mięsny jestem:) Rozumiesz , co mam na myśli..;) Bo później mięsko z zupy - pyyychota:) Ziela bym nie dodawał.. no, ale co kto lubi..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
no, powiem ze sie troche wystraszylem z tym ile dodac przecieru, skoro moze wyjsc za kwasna...hmmm a gdyby jednak wyszla za kwasna to czy mozna dodac potem nie wiem, np cukru troche zeby zmniejszyc kwasowatosc;)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
levi- rozumiem ze albo sol albo wegeta? a nie jedno i drugie, tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorro
dodaj szczyptę ( nie więcej!!!) tymianku i bazyli. Ja pod koniec daje jeszcze kosteczkę czosnkową i pietruszkową z knorra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
ok,ok DZIEKI WAM WSZYSTKIM:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wcale sie nie wyprowadziła
mi raz wyszła za kwasna dolałam mleka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
mleko? ok, jak mi zupka za kwasna zrobi to dodam mleka a jeszce mam pytanie o ten przecier- tzn o podsmazanie go na patelni..... najpierw jakies maslo i na to przecier, czy tak poprostu wylozyc przecier na czysta patelnie i podgrzac??? jestem zupelnie zielony...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorówka
możesz podsmażyć ten przecier z tą cebulką w kostkę - najpierw przyzelić cebulkę na końcu dodać przecier - chwilę podsmażyć i fru z tym do gara:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
super:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MikiMOUSE
Nie swyorażam sobie zupki nie na mięsie. Ja gotuje np. skrzydełka, korpus. A wogóle to można gotować ryż w tym garku z zupą tylko dodać pod koniec gotowania. Ja do dużego garka wsypuje 2 woreczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też kocham pomidorową
przecier musi byc z jakimś tłuszczem bo się przypali:) łączenie go z cebulką to dobry pomysł, bo nie dotłuszczasz dodatkowo zupy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidorro
Jarek - pochwal się, co stworzyłeś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
hehe:):) normalniemusze sie pochwalic:) dzieki waszej pomocy UGOTOWALEM świetna zupe!!!!!! kolezanka byla pod wrazeniem:) .... ja z reszta tez;) szczerze mowiac troche przesolilem ale za to ugotowalem ryz bez soli i jak polaczylo sie jedno z drugim to bylo pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
a tak z innej beczki, to czy moze wiecie jak/czym mozna zastapic mąke w ciescie nalesnikowym?? mozna stworzyc takie cudo?? wlasnie ta kolezanka powiedziala mi dzisiaj ze nie moze jesc maki przennej ani razowej ani jeczmiennej :( ma jakas niestrawnosc czy alergie...nie wiem zanim zaczela jesc moja zupe zapytala czy dodalem maki, na szczescie nie dodalem:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A może kukurydzianą jeść? Ja robię czasem mieszane naleśniki z mąką pszenną i kukurydzianą. Sama kukurydziana też może być :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
a nie wiem, chyba nic nie mowila o kukurydzianej, musze sie jakos dowiedziec czy moze a jesli moze to nastepnym razem jak mnie odwiedzi to zrobie nalesniki kukurydziane:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jarek-nie-kucharek
hmmm....a gdyby jednak okazalo sie ze nie moze tez uzywac maki kukurydzianej?? w tym momencie nalesniki chyba odpadaja:(, jak myslicie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×