Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeprowadzam

nauczcie mnie gotować zupę POMIDOROWĄ z ryżem

Polecane posty

ona jest bezglutenowa, być może właśnie chodzi o to, ze Twoja koleżanka na gluten jest uczulona ;) a chcesz na słodko zrobić czy może wytrawny farsz?

Gość Jarek-nie-kucharek
nie wiem dokladnie na co jest uczulona, ona tak tylko wspomniala gdy chciala sie upewnic ze zupa jej nie zaszkodzi a nalesniki obejetnie jakie zrobie, bo Ania (ta kolezanka) mowila ze lubi nalesniki ale nie moze jesc ich od kilku lat:( dlatego znowu radze sie WAS bo w doradzaniu i naukach gotowania jestescie the best:):) chcialbym jej zrobic niespodzianke takim "nieszkodliwym" nalesnikiem kiedy bedzie u mnie znowu:)

No mi właśnie dieta bezglutenowa przyszła do głowy :) Jestem pewna na 99% ;) Naleśniki z tą mąką będą super, tylko pamiętaj o trzymaniu ich pod przykryciem, żeby zmiękły :) Ja na słodko nie lubię za to w wytrawnych jestem mistrzem :D

Gość Jarek-nie-kucharek
Blondi, w takim razie podaj mi jakis Twoj najbardziej ulubiony przepis na takie "wytrawne" nalesniki:) a czy wiesz moze a jakich jeszce produktach znajduje sie ten g;uten??

http://www.celiakia.pl/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten okazuje się, ze można kupić też mąkę pszenną pozbawioną glutenu :) Hmmm to ja Ci podam jakie robie a Ty wybierz: -Z mięskiem z piersi kurczaka z sosem czosnkowym -z mielonym i kaszą gryczana i sosem pomidorowym- -ze szpinakiem i serem mozarella i sosem pomidorowym -warzywno-serowe z trzema sosami :D

Gość Jarek-nie-kucharek
kurcze, wszystkie brzmia apetycznie no ale moze chociaz podaj mi przepis na te z kurczakiem i jeszce te ze szpinakiem:):) 🌼 :D

Z kurczakiem prościzna: Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i dość mocno przyprawiam: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, chilli, słodka papryka, imbir, czosnek i przysmażam na oleju. Nakładam na nalesniki i zawijam je jak krokiety. Sos: jogurt naturalny, czosnek, feta rozkruszona, koperek, odrobina soli, pieprz - mieszam wszystko razem. Przed podaniem naleśniki na patelnię i przysmażyć :) polać sosem i wcinać. :) Zaraz podam na szpinakowe ;)

Gość Jarek-nie-kucharek
super, chyba dam rade zrobic:) czekam na szpinakowe:D

Farsz szpinakowy: szpinak mrożony wrzucam na patelnię z uprzednio przesmażoną na oleju cebulką, gdy już się rozmrozi, solę, pieprzę, dodaję chilli, słodką paprykę, pieprz ziołowy, oregano, czosnek, odrobinę cukru, mały kubeczek śmietany, tarty żółty ser i pokrojona w kostkę mozarellę. Farsz w naleśnik także jak krokiety, przed podaniem również na patelnię. Gorace posypuję tarkowanym serem żółtym i polewam sosem pomidorowym (albo jakimś gotowym ze słoiczka, albo robię z pomidorów z przyprawami) :)

Gość Jarek-nie-kucharek
Blondi jestes wielka!! Swoja drogą to niezla z Ciebie kuchareczka:D

Gość Jarek-nie-kucharek
mam nadzieje ze jak kiedys jeszce bede potrzebowal pomocy to Cie tu znajde:)

Gość Jarek-nie-kucharek
oki, bede krzyczal dopoki mnie nie usłyszysz ;)

Gość puszysta zajebista
Wiem ze już op fakcie ale GRATULUJĘ JARKU(...). :) oBY WIĘCEJ TAKICH MĘŻCZYZN. A ja dodaję: - pieprz czarny w kulkach, -curry lub kurkumę (w sladowych ilościach podnosi walory smakowe zupy w jej po prostu nie czuć), - listek laurowy oczywiście -cebulkę podsmażaną - kostkę rosołową - paprykę słodką (dwie szczypty ;)) - łyżeczkę cukru - odrobinkę majeranku, tymianku lub oregano Ryż gotuję ZAWSZE w zupie. Uwielbiam po prostu taki:)

Gość Jarek-nie-kucharek
dzieki zajebista;) (świetny nick, hehe) jesli ktos ma ochote to niech wpisuje swoje przepisy na INNE ZUPY moze dzieki Wam naucze sie gotowac:D

Gość puszysta zajebista
No, to dodaję na rosół choć skopiowałam swoją wypowiedź z innego topicu:) Gotuję kurczaka z kawałkiem wołowiny. Jak zbiorę szumy daję: kostkę rosołową, sól, marchew(lubię 2-3), seler, pietruszka, por(po kawałku), przypaloną cebulę, kilka ziaren pieprzu czarnego, mały ząbek czosnku, liśc laurowy, gałązke lubczyka. na małym ogniu pyrka sobie jakieś półtora godziny. Ojjj... az mi ślinka leci

Gość Jarek-nie-kucharek
oj przyda sie przepis, przyda:) rosół i jarzynowa to moje ulubione zupy:D a ta przypalona cebula?? tzn? chodzi o to kladzenie cebuli na nagrzanej plycie?? cos kojarze takiego, ale nie wiem czy o to chodzi? Zajebista, podaj mi jakis latwy przepis na jarzynowa:):) jesli masz chwike oczywiscie:):) 🌼

Gość Jarek-nie-kucharek
a tego kurczaka calego gotujesz, tzn takiego kupionego w sklepie (bez wnetrznosci)??? czy tylko np udka

Gość puszysta zajebista
Ja kładę obraną całą cebulę albo na takiej małej płytce nakładanej na palnik albo bezpośrednio na palniku z malutkim ogienkiem. Jak się poprzypala na czarno (trzeba ją obracać) nie zrywasz tej spalenizny tylko do gara z tą cebulą! Kurczaka to albo całego -wtedy gar taki 7 litrowy bo warzywa tyeż Ci zajmą sporo miejsca. Ale zazwyczaj ajk gotuję na 2osoby to wrzucam udka, 4 albo 3. Kurczak cały ze sklepu, ale one są już wypartoszone. Trzeba tylko wypłukać i powyrywać pazurkami resztki wnętzrności ze środka, tak doczyścić i wypłukać. Niektórzy zostawiają w środku płucka ale ja wszystko na wyrzucam. Mogą też być same skrzydełka +korpus. Nie polecam gotować na piersiach bo nie mają tłuszczu, zostaw je na coś innego. A! No i nie może byc tak, że na wielki gar dasz 1skrzydło lub nóżkę bo rosół nie będzie miał tego smaku. Generalnie mięso z warzywami może stanowić1/2, 1/3 objętości garnka. zaraz coś skrobnę o jarzynowej:)

Gość puszysta zajebista
Kurczę blade, dawno nie gotowałam jarzynowej ale rzucę taką najprostszą wersję którą można szybko zrobić po powrocie z pracy. Możesz najpierw obgotowaćw wodzie kawałek mięska jakie lubisz (do tego kostka+sól do smaku)-(Niektórzy robią bez kostek) i pół cebulki pokrojonej w kosteczkę. Daj pieprz czarny w kulkach, listek, szczyptę słodkiej papryki, jakiegoś ziela suszonego z torebki odrobinkę, odrobinkę curry. (Ja używam wielu przypraw w małych ilościach, dla dodania smaczku;)) Jak mięso będzie już miękkie, a bez mięsa - kiedy wywar będzie Ci smakował;), wrzucasz mrożonkę warzywną (najtaniej w dużych marketach). ja osobiście lubię z kalafiorem, fasolką - jest duży wybór). Wtedy już stój przy garze i pilnuj żeby się nie rozgotowało (koło 10min.) Jak warzywka zmiękna, wlewam tak 1/3 szklanki mleka, wtedy zupka nie jest kwaśna tylko taka delikatna:) Wyłączam gaz no i można już jeść! Jeśli lubisz możesz zaprawić śmietaną: 1-2 łyżki śmietany rozprowadzić w kubku z małą ilością zimnej wody (trzepaczką lub drewnianą gwiazdką;)) Wlać do zupy zdjętej z ognia, mieszając. Już nie gotować. Smacznego. Echh... zazdroszczę Ci tych podróży kulinarnych:)

Gość puszysta zajebista
I żebyś mnie żle Jarku(...) nie zrozumiał, na 2 osoby nie gotuję 4 udek i całego kurczaka;) To by było!!!! Kawałek wołowiny dodaję jak mam, jak nie mam -to nie mam;) Ale ja tak kocham rosół że jak go już ugotuję to zazwyczaj też zajadam go na kolację aż się skończy:) Powodzenia!

Gość puszysta zajebista
A jak zostanie Ci rosołek, na drugi dzień dodajesz koncentratu pomidorowego, troszkę mleka i śmietany, jakies ziółko opcjonalnie i masz rewelacyjną pomidorową!

Gość puszysta zajebista
A jak zostanie Ci rosołek, na drugi dzień dodajesz koncentratu pomidorowego, troszkę mleka i śmietany, jakies ziółko opcjonalnie i masz rewelacyjną pomidorową!

Gość Jarek-nie-kucharek
dzieki zajebista:):):) naprawde WIELKIE dzieki:D:D 🌼 dla Ciebie:) wszystkie przepisy sobie pokopiowalem... niedlugo kucharek bedzie ze mnie....hehe

Gość Jarek-nie-kucharek
no i tak sobie teraz mysle, jak ugotuje rosół na udkach to gdy juz wyjme takie ugotowane miekkie mieso to przeciez moge pozniej takie udka chwile posmazyc na oleju z cebula:) to tez bedzie dobre:) czyli reasumujac robiac rosol mam tez odrazu drugie danie:D:D super:) a tak w ogole to ta przypalana cebula co wnosi do zupy? ona daje jakis specyiczny smaczek? a wiecie co? Jutro na obiad zrobie sobie jarzynowa wg.przepisu zajebistej:):) ciekawe jak mi wyjdzie:)

Gość Jarek-nie-kucharek
hmmm, zastanawiam sie jeszcze nad tym rosolem....hehe wciagnelo mnie to gotowanie (a raczej planowanie gotowania;) ) jak gotuje sie rosol to tez najpierw trzeba wlozyc do wody samo mieso, gotowac je az bedzie miekkie i dopiero potem kostka rosolowa i warzywa, tak? ile mniej wiecej moga sie gotowac takie 3 udka zeby byly miekkie?? a moze jednak wszystko jednoczesnie wklada sie do gara (tzn mieso z warzywami)?? i co z tej wolowiny dac dodatkowo razem z kurczakiem?? ja kiedys usmazylem na masle takie kotlety z poledwicy wolowej, pyszne byly, ale cholernie drogie to mieso:(

rosół: mięcho wrzucasz do zimnej wody, wtedy się \"więcej\" z niego wygotuje. jak już zawrze zmniejszyc gaz, żeby tylko pyrkało - jeżeli się będzie kotłowo w garnku to rosól zmętnieje. Cebula przypalona - chyba smak daje jakiś inny, chociaż ja myślę, że to jedno z guseł nad garnkiem odprawianych żeby się udało (teżtak robię z przyzwyczajenia i bez zastanowienia) - i zostawiam na cebulli trochę czerwonych łusek - rosół nabiera mocniejszego koloru :)

udka ugotują się szybko, jeżeli mają byodsmażane to trzeba uważa, żeby sięnie rozgotowały Dziewczyny, ja myslę, że któras z nas nas wypuszcza :) :) :) , ale sympatycznie :)