Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubionaaa

czy jest tu jakis biolog? student lub ktos? problem z genetyką

Polecane posty

Gość zagubionaaa

mam wielki problem nie było mnie na ostatniej lekcji biologi a mielismy bardzo wazny temat mianowicie o Transkrypcji ( genetyka) i za chiny ludowe tego nie rozumiem .... Czy ktos potrafił by mi to wytłumaczyc na czym to polega w jasny sposób ? ucze sie juz tego 2 godziny i nadal tego nie kapuje a na korki mnie nie stac :( O co chodzi z tą cała tablicą kodu genetycznego ? i kodami i antykodami? 😭 nigdy nie miałam problemów z biola az do teraz :(

Gość zagubionaaa
przepraszam miła bys translakcja a nie transkrypcja... , ucze sie z ksiązki PoDSTAWY DZIEDZICZENIA, rożnorodnosc biologiczna wydawnictwo mac :( szkałam tez na necie ale mi by to ktos mądry musiał wytłumaczyc bo inaczej nie skapuje o co chodzi:(

mogłabym ci to wytłumaczyć, ale w realu:) bo wiesz czasem coś namalować, narysować trzeba...jakiś obrazeczek, schemacik;) ale nie jest powiedziane, że nie zakumasz!czytaj 100 razy ze zrozumieniem,zadawaj sobie sama pytania,uporządkuj tę wiedzę...

Gość zagubionaaa
np mam zadanie czasteczki rna sa syntetyzowane przez enzymy zwane polimerymami, wskaz nic matrycową i podaj liczbe kodowanych przez nia aminokwasów DNA ---->>> GCCATTtCGAAT CGGTAAAGCTTA RNA------->>> CGGUAAAGCUUA dla mnie czrna magia... np jak mam odrużnic ta nic matrycowa? i jak sie robi ten kod RNA? bo dna mniej wiencej rozumiem 😭 naprawde zalezy mi na zrozumieniu bo pisze mature z bioli ... chyba jestem na to za tępa:(

Gość zagubionaaa
nio mniej wiencej Lauren po Twojej wypowiedzi cos kapłam ;) dzieki wielkie dla wszystkich którzy starali mi sie pomóc;)

Gość zagubionaaa
ale mozesz mi jeszcze wytłumaczyc to ? " nic matrycowa to ta pierwsza, zczytujasz ja z od konca 5' do 3'" cielepa ze mnie:( czyli jak ? i potem ja poznac ze jest matrycowa?

Gość marlenka19
mam ten sam problem tez tego nie rozumiem , jakie to głupie

Gość zagubionaaa
dziekuje bardzio :) jestes boska;)) juz wszystko kapuje;)

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci