Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maja___

Jak oswoić dzikiego kota???

Polecane posty

Gość Maja___

Mieszkam na wsi. Niedawno przybłąkały się do mnie koty, a mianowicie kocica i cztery małe kocięta.Codziennie je karmię, ale one niestety nie dają się pogłaskać, uciekają nawet na niewinny ruch ręką czy odgłos spadajacych liści. Czy istnieją jakies sposoby na oswojenie ich?

Koty sa bardzo nieufne. Szczegolnie takie dzikie - zbyt wiele niebezpieczeństw na nie czyha. Możliwe, że za jakiś czas troszkę się oswoją, ale potrzebują czasu, a ty cierpliwości :)

Gość ja Jacek
powoli

Gość poszukuje info
to wszytko zalezy od natury kota!! Mozę to śmiesznie brzmi, ale taka jest prawda, mam 4 koty (2 kotyrodzeństwo a 2 to matka i córka), matka odkąd do nas przyszła była troszkę dzika, córka (hehe ale to fajnie brzmi) choć od samego poczatku wychowywała sie w domu, ale nie mozna jej wiaśc na rece (wytrzymyje góra 2 minuty) zaraz potem ucieka!! Natomias rodzeństwo samo pcha się na kolana :)

proces oswajania potrwa raczej długo :) ja mieszkam w mieście i od prawie 2 miesięcy dokarmiam jednego takiego około pół rocznego cwaniaczka :D nie wiem jakiej płci jest kotek :) teraz przynajmniej nie ucieka na mój widok, a kiedy niosę mu w krzaki mleko to mam go na wyciągnięcie ręki :) ale nic na siłę :) skoro nie chce podejść to ja go zmuszać nie będę :) nawet kiedy widzi, że prowadzę moja sunię na smyczy to nie ucieka :D wie że pies na nim nie pobiegnie, ale jest czujny :) może spóbuj oswoić kocicę :) i kiedy kociaki zobaczą, że ich mama nie ucieka to i one podejdą :D powodzenia

Małe kociaki się boją - zresztą nie należy nawet do nich się zbliżac bo matka rozpoznaje je po zapachu. Głaskanie takich kotów może spowodować że matka przestanie się nimi zajmować. Stąd nie dają się głaskać. Zresztą z dzikimi kotami należy ogólnie uważać (choroby jak toksoplazmoza, podrapań i tzw zakarzeń z kociego pazura). Jeśli chcesz mieć kota to należy go udomawiac go od małego i przyzwyczajać do życia w domu. Kotka się uspokoii i zacznie się przyjażnie zachowywać - taki kot potrafi się łasić jak w reklamach, spać na kolankach i w łóżku. Kocura należy dla osłabienia temepramentu wykastrować. Więcej znajdziesz na forach i i wortalach pośiweconych żwierzętom domowym. 🖐️

Zrób im zabawkę piłeczkę na gumie i siedż niedaleko jak będą się bawić ! A potem jeszcze bliżej ,aż sama będziesz mogła się z nimi bawić !

Gość Maja___
Wielkie dzieki za wszystkie wpisy - chyba macie rację, pozostaje tylko uzbrioc się w cierpliwość. Co do tej zabawki to już próbowałam i one niestety uciekają jak się próbuje z nimi bawić. :(

Gość gość
najpierw wyrzuc jedzenie dla kota i czekaj ko jedzenja i podzejdzie wtedy szybko go złap jesli masz trampoline wsadz go tam i wejdz z nim i podzchodz do niego jesli syczy odejdz szybko bo cie zatakuje jak zaczni jego głaskac z godzine dwa ja tak go oswoiłem mam nadzieje ze pomogłem.

Gość gość
MlJBNwcyMACIBKazYnL3To7G

Gość gość
Kup sobie korzeń kozłka lekarskiego.