Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LosBananos

Nadcisnienie - Pomocy!

Polecane posty

Mam problem juz dosc dlugo, narazie nie udalem sie z wizytą do lekarza,dlatego tez chce sie Was poradzic, w listopadzie skoncze 19 lat, mam problem z nadcisnieniem, okolo 157 na 82, bywa trochę wyzej, ale tez jest tak ze jak rano wstane to mam okolo 130/xx - czyli dobre. Czesto mam tak ze po wysilku fizycznym leci mi krew z nosa... gdzies czytalem ze sporty aerobowe obnizaja cisnienie krwi... a u mnie jest na odwrot, po graniu w pilke zaczyna mnie boleć głowa i w uszach mam dziwne uczucie jakbym mial wodę, co jakis czas slyszę charakterystyczne \"pyk\"... pytanie nastepujace - czy ja juz sie kończę? czy troche mi jeszcze zostalo? jak sobie z tym poradzic najlepiej domowym sposobem? jestem osobą nie palącą, alkohol spozywam \"okazyjnie\", nie piję kawy... wazę 73 kg przy wzroscie 177cm... ogolnie jestem nerwowy i latwo mnie wytracic z rownowagi ;) proszę o pomoc

Tutaj nie ma mowy o domowych sposobach. Przede wszystkim do lekarza, żeby sprawdzić co to jest! Tutaj nie ma żartów, nadcisnienie moze doprowadzic Cie nawet do smierci. Do lekarza!

nie zazywalem zadnych srodkow dopingujacych, ogolnie bardzo rzadko choruję i nie przyjmuję leków cieższych - typu antybiotyki itd... co najwyzej syrop...

Gość do lekarza
niedawno koleżanka lekarz z JOK-u miała chłopaka 82rocznik z zawałem serca

Gość słonecznik ***
Nie wiem dlaczego do tej pory nie udałeś sie do lekarza :o 1.Sam sobie to ciśnienie mierzysz? Czy ktos Ci mierzy? 2.Jakim aparatem ?Niechodzi mi o marke tylko czy na nadgarstku, na ramieniu ? 3.Pocieszyć Cię tu nie możemy najwyżej ;) że wszystko będzie dobrze ale pod warunkiem że pójdziesz do lekarza i wszystko mu ładnie opowiesz, co porabiasz itd. Zdecydowanie masz wysokie ciśnienie tętnicze czyli to górne, żylne czyli dolne jest ok.Ale konsultacja u dobrego lekarza jest bardzo potrzebna! Dostaniesz skierowanie na EKG, echo serca i wtedy się okaże.Powodzenia.Życzę zdrówka 🌼

Chłopie, a czemuż nie pójdziesz do tego lekarza? Nic ci wielkiego nie jest, niektórzy mają skłonności genetyczne do nadciśnienia i tyle. Dostaniesz lek, jak go będziesz grzecznie brał, ciśnienie pięknie spadnie i po kłopocie. Naprawę to się leczy i to prosto. Kłopoty to się zaczynają dopiero, jak się nadciśnienie zaniedba.

cisnienie mierze na ramieniu, a powiedzcie mi czy moze w tym wieku to jest normalne? moze z czasem przejdzie? :P

Zdarza się w tym wieku też i raczej nie przejdzie, a nawet jak przejdzie po kilku latach, to może spowodować szkody w organizmie. Powiedz, na czym polega problem z pójściem do lekarza?

Gość słonecznik ***
Nie przejdzie samo ale jeśli chcesz być spokojny trzeba zrobić tak: Zapisuj przez tydzień pomiar poranny i wieczorny.NIE PO WYSIŁKU!! Masz być wyluzowany.Zabierz tę "rozpiskę" i idź do dobrego lekarza i pokaż mu to.Może leki nie będą potrzebne ale tak jak Ci pisałam najpierw badania!!!!!!! 1.Elektrolity - (potas, wapń, magnez, sód) 2.EKG, ECHO 3.Morfologia - obowiązkowo!!! te krwawienia z nosa też są niepokojące.

Dobra dzieki, moze rzeczywiscie nie są to przelewki... w takim razie udam sie w poniedzialek do lekarza, a nie moze byc to zwykly lekarz 1szego kontaktu? czy musi byc to jakis specjalista?

Gość słonecznik ***
Przede wszystkim LEKARZ I KONTAKTU bo bez skierowń od niego nie załatwisz nic!!!!!

Gość słonecznik ***
No chyba że masz kasę ;) gabinetów sporo, napisałam Ci co potrzebujesz zrobić a kardiolog najbardziej wskazany;)

Gość na pewno powinieneś
osttawić wszystkie zupki w proszku i tym podobne, które zawierają dużo soli i sztucznego świństwa, to bardzo podnosi ciśnienie, wiem coś o tym .

Gość słonecznik***
Te zupki Cię wykończą!!!! Facet pomyśl ile tam jest świństwa i nie dziwota że czujesz się jak 50 letni facet.Nie jecie w domu normalnie ugotowanych obiadów, choćby przysłowiową zupę na gwoździu ale domową ? Nie zadręczaj sę tylko wal do lekarza, wszystko sie wyjaśni i będziesz spokojny ;) Lecę kończę dyżur.

o mialem przyjemnosc rozmawiac z kims ze sluzby zdrowia? ;p miło... no fakt, jem co popadnie... kiedys bardziej dbalem o urozmaicenie diety ;)

Gość Sycomore
wysokie cisnienie to czesto wina zdyt duzej ilosci soli w diecie. przez nia spada poziom potasu, ktory jest bardzo wazny dla miesni (także sercowego) i gromadzi sie w ciele woda i ona podwyzsza cisnienie krwi. moze wystarczy zrezygnowac z zupek chinskich i wzbogacic diete w potas. na poczatek moze wystarcza owoce suszone, warzywa strączkowe, winogrona...potas jest obecny w wielu produktach zywieniowych. mozesz sie tez naturalnie wspomagac sokami naturalnymi, np Rabenhorst ma fajna ofertę, tez na problemy z nadcisneiniem, zobacz sobie.