Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colombina

Uczymy sie ortografii - najbardziej szokujące błedy jakie widzieliscie

Polecane posty

Gość tak właśnie te japąki
kiedyś już były "czy chodzicie już w japąkach"? -to mnie rozwaliło

Gość ence pence w ktorej rence
jaszczomp :D

Gość kiedyś daaaawno temu
pisaliśmy dyktando ze słuchu o zbieraniu owoców w sadzie. Zerknęłam przez ramię kumplowi z którym siedziałam w ławce i omal nie parsknęłam ze smiechu, ale się powstrzymałam. Nie zdążył poprawić, bo pani juz zaczęła zbierać kartki. Było tam "zniesliśmy S Z Y B Ł K O cały zapas do piwnicy. Chyba za mocno zasugerował się zbiorem JABŁEK w opopwiadaniu

najbardziej mnie wkurwia jak ludzie mowia : umie,rozumie bez dodawania m na koncu:O a u siebie w pracy spotykam sie z takimi bledami,ze w calym zyciu tyle nie widzialam co przez ostatnie 4 miesiace (klienci jak pisza).

Niech niektórzy nie wciskają tu ściemy o powszechnej dysleksji. Po prostu luki w nauczaniu, nic innego. Nie chce się ludziskom przyswajać wiedzy o zasadach rządzących w polskiej ortografii. A jest ich sporo. Poza tym czas poświęcany przez małolaty na ogłupiające gry komputerowe można poświęcić zabawom utrwalającym poprawną polszczyznę. Mózg zaczyna się lasować od ilości błędów popełnianych nagminnie nie tylko w necie. Nie twierdzę, że nie ma czegoś takiego jak dysleksja, ale nie mozna prawdziwych dyslektyków sprowadzać do wspólnego mianownika ze zwyczajnymi niedoukami, od których aż się roi. Nie jest to do końca ich wina, myślę, że szkoła w dużym stopniu ponosi odpowiedzialność za taki stan rzeczy

Gość z japąkami
to prowo było. moje :classic_cool:

Gość Przebiję wszystkich
Kiedyś otrzymałam sms ze słowem: iósz, czyt. "już"

Gość król królów
paciesz zxamiast pacierz i podeszed zamiast podszedl:/

Gość ergmrothir
koles ktory do mnie startował: "jusz ide" "opraziłas sie?" "łuszko"

Gość ja bym na twoim miejscu
Ja mam ostatnio ubaw, pisze do mnie sms'y mój nowy facet (lat 44), np. "jesteś fajno kobieto" wtf??

Gość ergmrothir
rozwala mnie tez jak damy gadaja blądynka a nie blondynka toż to kompromitacja na całej linii!

rodzice rodzicami, ale podobno każde następne pokolenie jest coraz bardziej wykształcone i swiatłe. Myślę, że bardzo miesza nam w głowach natłok informacji z internetu. Sporo ludzi czyta wszystko jak leci, siedzą godzinami na plotkarskich forach, na których roi się od błedów ortograficznych, a efekt- źle się uczymy pisać, nie zaglądamy w razie wątpliwości do słownika. Mnie nie szokuje tak bardzo jak ktoś np. napisze bul zamiast ból, ale nie umiem się dobrze ustosunkować do "razem czy osobno", a coraz częściej czytuję w wypowiedziach ludzi mocno dojrzałych np. nie udacznik zamiast nieudacznik albo pod dawać się zamiast poddawać!!! ŁOMATKO CO ZA ŁORTOGRAFIA

Gość ana0ana
Koleżanka przysłała mi kiedys smsa, że jedzie do rodziny do Hełmu :D - chodzilo o Chełm oczywiscie:D no i te wszystki koncowki w stylu -nadzieJI itp.

Gość ja bym na twoim miejscu
albo "jesteś fajno lasko" yyyyyy??

Gość a mnie wkurwia
nie nawidzę :O

Gość a mnie wkurwia
Może to nie polskie , no ale dodam - Mój kolega z Anglii , napisał do mnie chelo :O

Gość kafeteriuszka prostu z lozka
A co powiecie na to? "lepiej pużno nisz w cale" jak to zobaczylam, to myslalam,ze padne trupem! Nigdy nic mnie do tego stopnia nie porazilo.

takie końcówki jak jesteś fajno koleżanko i dobro matko szłyszy się w wymowie np. mieszkańców okolic Mławy, ale sporo tych ludzi niestety również tak pisze

Gość alicjaT.
Duuuuzo tego było, wiele błędów już wyparłam (na szczęście!!!) ze swojej świadomości:) Natomiast zastanawia mnie, czy wszechobecne KEBAPY, nie są pisane z błędem? Powinien być kebaP a nie kebaB??

Gość suioad
u mnie znowu sporo ludzi dodaje jakąś dziwną końcówkę "ie", np. "firankię", "bluzkię" itp. nie tak daleko tej Mławy :O:O:O

i robi się w ten sposób z języka polskiego pewnego rodzaju śmietnik. Lepiej uczyć się od razu poprawnie, bo ciężko potem naprawiać błędy a niespodziewany obciach nie każdy dobrze znosi

zmiękczanie "kie" albo stwardnianie "ke" to są tzw. "regionalizmy". One jeszcze długo będą się utrzymywały w danym środowisku, ale od czego słowniki, literatura piękna i nie tylko, nagrania radiowe. Problem tkwi przede wszystkim w nas samych, w naszej chęci poprawnego mówienia i pisania

Gość jaśniepani
KebaP brzmi dziwnie, nienaturalnie i myslę, że powinien to być jednak kebaB. Ale czmu wszystkie zawsze koncówkę P mają, to nie wiem...

Gość pararararasru!
szczeŻe :/