Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość colombina

Uczymy sie ortografii - najbardziej szokujące błedy jakie widzieliscie

Polecane posty

Gość aruba
piszcie piszcie, dobrze sie czyta:D

Gość swoja_baba
Szkoda że Was zachowanie dzisiejszej młodzieży nie razi. Czasem niestety popełniane błędy ortograficzne nie są wynikiem niewiedzy jak co sie pisze...ale wy jesteście od tego by te błedy wytykać. Tak swoją drogą nigdy Wam się nie zdarzyło popełnic błedu??? Jesteście żałości,zanim pokażecie palcem na drugą osobe wskazcie najpierw na siebie

Gość klanndallnca
KEBAP. No ludzie, niedobrze mi się robi na sam widok tego "P" na koncu..

moja hmmm "kolezanka'" na nk ma podpis pod zdjeciem z córkom klałdiom we wrocławió ... wszystko przebojeje ale nie umiec napisac imienia wlasnego dziecka poprawnie NIE:o

Gość keczup bez kmonserwantow
Moze to bylo celowe na tej nk. ostatnio panuje dziwna moda na robie nie "slodkich bledzikow", czyli uzywanie np. f zamiast w sh zamiast sz itp.

Gość lis preriowy
BYNAJMNIEJ - ludzie, wiem, ze to nie ortograficzny blad, ale nie uzywajcie tego słowa jako równoważnikia przynajmniej!

Gość yooo
-jusz -wziąść -ktury -wyjrzy zamiast wyjrzyj -długął -sprzedasz -gupi

Gość yooo
hahahah, przypomniało mi się : zamiast napisać" sześćset" to "szeset"

Gość asd897
no właśnie....... wyśli zamiast wyślij klikni zamiast klikni za raz zamiast zaraz

Gość asd897
*klikni zamiast kliknij

Gość u87979
po daj :/

ja wczoraj na innym forum widziałem jak ktoś zamiast "szczerze" napisał "strzeże" :D takim to nawet słownik nie pomoże, bo oba wyrazy w nim występują.

Gość yooo
albo to: zauważyłąm , że ludzie na blankietach wpłąt zamiast pisać np. PIĘĆDZIESIĄT złotyCH piszą PIĘDZIESIĄT ZŁOTY

Gość yooo
* wpłat

Gość babcia zdzisia z zadupia
tak to czytam i w glowie mi sie nie miesci co sie z ta ortografia wyczynia, ja rozumiem ze ludzie nie pisza "ą" i " "ę" sama tez niestesty z lenistwa tego nie robie. Ale takie byki to jest wstyd, popieram tu piszacych ze to z lenistwa i brakow ze szkoly. Teraz sa modne te dysgrafie itd itd jak zwal tak zwal to kto ma na prawde problem to ok ale ludzie nie wszyscy hurtem. a tak apropo ja widzialam juz takie kwiatki: jusz teras som ( jak w wyrazie 2 literowym zrobic 2 bledy?) są tesz robiom, gotujom, spszątajom, piszom, itd no i te wszystkie ktury, usmy, dwodziesty no istny " ARMAGIEDON" a najbardziej rozbawily mnie "JAPĄKI"

Gość podnosimmyyy

Gość kiedyś daaaawno temu
a jak się Wam podoba zwrot, który "próbuje" zagościć u nas na stałe, ponieważ nierzadko używają go nawet dziennikarze: I TO BY BYŁO NA TYLE, zamiast "i to by było tyle". Autorem tych słów był Jan Stanisławski w programie "Zezem. O wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia". Nie wiem, czy ów błąd językowy popełnił świadomie czy nie, brzmi dość zabawnie, ale jest wielce niepoprawny. Wypowiadał się na ten temat profesor Jan Miodek, a według Stanisława Tyma to przejęzyczenie stało się "największym osiągnięciem PRL-u" hi hi hi.

Gość motorollla
1. rętę 2. brókowa 3. agencją dziękujemy wszystko z ogłoszeń ;-)

mnie irtyuje na pewnym forum jak debile piszą "flustrujące" zamiast frustrujące i to kilka razy widziałam... a poza tym te krakowskie "paczeć" - patrzeć "czy" zamiast trzy, "czech ich było" trzech... :o

jeszcze "jestes uroczom modelkom" "dziękuję niesłownym modelką" "umawiam siętylko z dosłownymi modelkami" "menczocom"

Gość kiedyś daaaawno temu
Ale i tak "wymiatają" JAPĄKI W BIEDRĄKI

Gość cycolina pomachaj do mnie
na sprzedarz kochanom mamom, pięknom kobietom

Gość kikhaLKLFNBKJA
to nie ortograf, no ale - fakty autentyczne i cofac do tylu:/ az cos sie gotuje we mnie.

Gość drodzy forumowicze
to miło, że dbacie o czystość języka polskiego. Na początek jednak proponuję zapoznać się z definicją słowa ortografia. Nie każdy błąd językowy jest błędem ortograficznym i odsyłając do słownika ortograficznego ze słowem np. "kobietom" (zamiast "kobietą") lub "wziąść" (zamiast "wziąć") - tylko się ośmieszacie.

Gość perfektor dinner
np. pozdrów "eustbiusza usza usza usza" to pśp tak napisała

Gość głupiutka edytka
tagrze samochut kordła :classic_cool: