Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj to tylko ja

Njczęściej popełniane błędy wjęzykowe u POlaków - piszcie

Polecane posty

Gość cornflower
ja pracuję dorywczo w markecie i ludzie mówią: szprotków frytków udków ćwiartków lub też inne kotowi zamiast kotu czy tylnia zamiast tylna

zaslyszane u mojej przyjaciolki: - weteryniarz - ochraniarz - cipsy - kontrol zamiast kontrola

Gość koobi
"Polacy nie gęsi i swój język mają" zamiast: "Polacy nie gęsi, a swój język maja". Nawet w TV słyszalam :-0

--> koobi :o Ja nie widzę różnicy, to drugi z \"a\" brzmi niepoprawnie. No nic ja tam sie załamamywuje jak czytam ten topik. :o

Gość koobi
Idzie o to,że słowo "gęsi" to przymiotnik okreslający ---- język francuski czy tez inne zapozyczenia, które ówczas były modne i czesto uzywane. Rej broni tu czystości jezyka--Polacy mają jezyk własny, a nie "gęsi" ---tj.obcy, pelen zapozyczen. :-) ergo---nie Polacy gęsi, a jezyk gesi. :-)

Gość BARTI
w renomowanym sklepie kosmetycznym pisze na wystawie sklepowej dużymi literami APAŻKA GRATIS!!!

Gość koobi
...i WYSPRZEDARz:-0

Gość BARTI
Moja znajoma ostatnio robiła sobie listę zakupów: - 1 kg truskawków -1 kg monki

mnie rozwala: - \"większa połowa\" :P i - \"bede\" zamias \"będę\" i wbrew pozorom słyszałam niejednokrotnie takie piekne kwiatki z ust osób, których o to bym nie podejrzewała :)

Gość ja też nie mogę
Warszawka mówi "na dworzU" zamiast "na dworze", a oprócz tego bułkie, złotówkie, rękie, itp. i ma niezwykły tryb rozkazujący: pani siądzie tutaj, pan weźmie walizkę... Ogólnie w Polsce słychać jeszcze: my żeśmy to zrobili (myśmy to zrobili), stukłam, przycisłam, kupić za tanie pieniądze, wrócić z powrotem i spojrzeć się.

do ...ja też nie mogę=> czytając twój post przypomnialam sobieie kolejny mój ulubiony zlepek słów .. zamiast powiedzieć \"wychodze na dwór\" to mowi się \"idę na pole\" brrr.. pole to wg mnie moze byc zaorane, zasiane, uprawne... ech hi hi hi:):):)

Gość z mamOM
Hehe po przeczytaniu wszystkich wpisów zdałam sobie sprawę, ze sama równiez ulegam niepoprawnej polszczyźnie;) Mnie ywjąktowo drażni niewymawianie spółgłoski "ą" tam gdzie winno sie ja słyszeć np. z mamOM, z tatOM ładnOM sukienkę Czy tak mówiące osoby mają (majOM :p ) problemy ze słuchem ?!!!!

Gość z mamOM
błąd - "ą" - samogłoski:P:P

Gość ja też nie mogę
"na pole" to zwrot regionalny i nie jest błędem, może tylko śmiesznie brzmi dla niektórych

Gość ale moim zdaniem
"włanczać" powinno być dopuszczalne. "Włączać" to tak jakoś strasznie "oficjalnie" brzmi :-O

Gość ale moim zdaniem
Zróbcie sobi taki test :-) Powiedzcie dwa zdania: "Nie wyłanczaj komputera" oraz "Nie wyłączaj komputera" Które w/g was mówi się "swobodniej"? Według mnie pierwsze.

Gość ale moim zdaniem
Niby tak, ale przecież często mówi się "robie jeść" zamiast "robię jeść". W wielu przypadkach nie kładzie się nacisku na "ą", "ę" itp.

Gość mamaaaaaa
u mnie na rynku mają jabłka słotkie :)) i papryczki czyle

ech, ja widziałam napis w sklepie na samochodzie dla dzieci do kupienia: ałto ............ nie jest to może do końca na temat, ale do dzisiaj pamiętam to słowo ..... ałto

mnie zawsze smieszy pytanie babci na przystanku \"jaki to autobus poleciał?\" hehe albo paznokć, a kolega mojej siostry mówi pępeku zamiast pepek :D

Gość O matko BOSSSSSS
Weznę zamiast wezmę Proszę Panią zamiast proszę Pani ( nie w zdaniu np : Proszę Panią o wyrozumiałość tylko np Proszę Panią ...ile ja się napatrzyłam...)

rok dwutysięczny szósty otworzony sklep (może i to prawidłowo, ale mnie denerwuje osobiście) dlatego bo więcej błędów nie pamiętam jak cos to dopisze :)

Gość a co powiecie na to
"łudka tylnie kurczęcie"

w cudzysłowiU ubrać, np. \"ubrać bluzkę\" zdanżać tą książkę, tą ławkę, tą dziewczynę...:O