Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj to tylko ja

Njczęściej popełniane błędy wjęzykowe u POlaków - piszcie

Polecane posty

Gość szłem i włanczać to chyba
już na zawsze zostanie w naszym jezyku :O A "perfum" to standard na allegro np,na pewno nie kupię perfum u kogoś,kto nawet nie wie co sprzedaje :O A mój nauczyciel z liceum od Wosu,który jest politykiem,doktorem czegoś tam,wykłada na uczelni i ogólnie jest bardzo wykształony mówił "tutej" :O Skóra mi cierpła jak tego słuchałam

Gość w górę ludzie

Gość wypowiadajcie się ludzie

Gość nie czytalam calego ale
najczęstsze - masowe to : Jasiu, Rychu, misiu ( mój misiu) itd w 1 przypadku ( a to forma wołacza!). Ubrać zamiast włozyć ( ubrać sukienke zamiast WŁOŻYĆ sukienkę) Tą zamiast tę w 4 przypadku ( kogo widze tą kobiete zamiast TĘ kobietę. Oczekiwać na coś zamiast OCZEKIWAĆ CZEGOŚ. I tak mówia polonisści w szkole!! Jestem inzynierem i mnie trzęsie. Inne powszechne to rozumię zamast ROZUMIEM, przygladam się kobietą ( zamiast KOBIETOM), dekold zamias DEKOLT, perfouma albo perfum zamiast PERFUMY , labolatorium zamiast LABORATORIUM, jem loda zamiast JEM LODY,jem kotleta zamiast JEM KOTLET

Gość ale poj
jak słysze -blomba- to mnie podnosi ;)

Gość ale jem kotleta
jest dobrze! co Ty gadasz- jem kogo?co? kotleta a nie kogo?co? kotlet:O

Gość dona9898
spadać w dół

Gość ewelinkaa1992
A mnie wkurza jak ktos mowi pisze, zamiast jest napisane! Zawsze kazdego poprawiam.

Gość Lupe
wyszłem, przyszłem.. nawet Kaczyński tak mówi...

Gość goka1212
mój znajomy mówi " pod porząd " zamiast pod rząd i się dziwi gdy go poprawiam ;-)

Gość taa niedobra pupa
taki zwrot - "czy mozna się z panią zapoznać" - jest błędny - powinno być czy można panią poznać.... Zapoznaje się kogoś z kimś, poznaje się kogoś samemu

Gość rytorian
czekać "za czymś" wrrr...mówi się "na coś"

Zauważam średnio kilkadziesiąt błędów językowych dziennie, ale drażnią mnie dwa: dokładnie, ale nie w sensie porządnie, tylko właśnie tak oraz sobota pracująca:o Kurde, nigdy nie widziałam soboty, która by pracowała:o

Gość słonecznikowA
usiąść na komputerze iść na miasto być na hali szlag mnie trafia, jak to słyszę

Iść na miasto nie jest błędem, kiedy mieszka się w mieści i wychodzi np. na zakupy. Kiedy jedziesz ze wsi do miasta - wtedy ten zwrot staje się błędny:)

Gość ale poscielic lozko
to chyba jest poprawnie?

Gość ale poscielic lozko
dokładnie, ale nie w sensie porządnie, tylko właśnie tak? o co chodzi? no i sobota pracująca to jest chyba bardzo popularny zwrot

Dokładnie, zamiast właśnie tak, no, zgadza się itp. To błąd. Dokładnie, tzn. zrobić coś skrupulatnie, porządnie. Sobota nie może być pracująca, tylko robocza, soboty nie pracują:o Pracować może górnik:)

Gość ale poscielic lozko
jak w temacie:"Njczęściej" "wjęzykowe" :D i jeszcze dodam ze spotkalam się juz pare razy z tym ze ktos mowi MNIAŁ beka;p

Gość designed for biedronka
mój tato: dźwi, swetr, poszłem,; babcia: garczek, porzonnie (porządnie); koleżanka: pościeradło (prześcieradło), kordła; dziadek: rośliny zeszły (chyba powinno być "wzeszły", od "wschodzić", tak?), pranie zaszło (zwilgotniało po zachodzie słońca) a także: psy zjedli, ptaki polecieli, muchy nasrali i jeszcze muchów, mrówków, główków moja nauczycielka w liceum: kedy (kiedy), cukerek, lyna (lina), Halyna - ale to chyba jakieś regionalizmy, z poznańskiego jeśli się nie mylę

Gość designed for biedronka
a ja mówię: pościelić łóżko, ubrać buty, włanczać, wyłanczać nawet nie zdawałam sobie sprawy, że to są błedy, u mnie w domu tak się mówi

Gość julka kulka
z kąd zamiast skąd ahaha

Gość przepraszam ale kto wygrał?
LUBIAŁAM, LUBIAŁEM szok!!!!

mało tego! Tak mówia ludzie po studiach!!! To dopiero szok! ;)

Gość acomnieto0
TAM PISZE zamiast TAM JEST NAPISANE, ponieważ samo się nie pisze hańba i wstyd polska wymowa umiera :(

nasz obecny prezydent na wiecach: tutej, dzisiej. zamiast tutaj i dzisiaj 10 lipiec, zamiast 10 lipca rok dwutysięczny szósty zamiast dwatysiące szósty (na historii mówiliście rok tysięczny sto pięćdziesiąty trzeci? ;) ) zjadanie koncowek olimpiada - 4letni okres miedzy igrzyskami igrzyska- zawody odbywajace sie co 4 lata. wiec nie ma czegos takiego jak olimpiada w pekinie!!!! u mnie w liceum, za uzywanie slowa dokladnie, w sensie potwierdzenia "dokladnie tak!", placilo sie 50 gr skarbnikowi, w 2 LO zlotowke, a w 3 LO 2 zl :) wszyscy szybko sie oduczyli :) ja nie kłamne, zamiast ja mnie klamię nie kłam mnie, zamiast nie okłamuj mnie

Gość dzadzudzi
a mnie drażni mówienie "chłopacy" zamiast chłopcy czy chłopaki. I niepoprawne używanie liczebnikow wyrażających daty, np mówienie dziesiąty lipiec, zamiast dziesiąty lipca. Wierzcie, że jeśli słyszę to dziesiąty raz dziennie to szlag mnie trafia :(

"mama nie kazała bić/kopać/niszczyć/wyjść itp..." :)

Gość gfhjjhj
no i niech was szlag trafi....przynajmniej spokókj będzie z takimi pieprzonymi ''wykształciuchami'' jak wy :O:O:O