Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanio

do kierowców

Polecane posty

Gość pytanio

czy osoby zjezdzajace z ronda z pasow wewnetrznych maja pierwszenstwo??

Gość pytanio
przed tymi co jada pasamem zewnetrznym

Gość kierowcaaaaa
jak nie ma znaków na rondzie tylko znak informacyjny"rondo" to ustępujesz pierszenstwa temu po prawej stronie, a jak jest znak przed rondem "ustąp pierszeństwa" to nie wjeżdżasz na rondo dotąd aż nie zjadą inni z ronda

No to raczej pierwszenstwa nie ma. powinien zjechac do prawej krawedzi ustepujac pierwszenstwa jadacym prawym pasem i potem wyjechac z ronda.

Gość pytanio
ale mi nie o to chodzi :) na rondzie są 2 pasy, jajuz na rondzie jestem i jade pasem zewnetrznym, obok mnnie jedzie drugio samochod, który wrzuca prawy migacz, bo chce zjechac, co ja robie?? zatrzymuje sie i ustepuje chyba???

Gość kierowcaaaaa
tak ustępujesz bo jest po prawej stronie

Gość pytanio
no nie., on jest wtedy po mojej lewej

Gość nie ustepujesz
masz przed nim pierwszenstwo.

chyba po lewej jest :o co najwyzej on ma Ciebie po rawej - a skoro tak, to zasada prawej reki - wiec on Tobie ustepuje chyba

Gość kalinixta
a ile placisz za kurs???podczepie sie do pytania ,bojesli dobrze wnioskuje to jestes na kursie

nie wiem czy o to Ci chodzi.....ale jesli jedziesz na rondzie, gdzie sa 2 pasy, Ty po zew.stronie a on po lewej od Ciebie, to nie wiem czy on w ogole moze wjechac przed Ciebie ? ....nie wiem czy dobrze zrozumialam o co Ci chodzi? :P

Rondo to droga jak kazda inna tylko w kolko leci :) jak ci ktos z lewej strony chce przeciac twoj pas ruchu to ty masz pierwszenstwo.

Gość pytanio
juz wszystko wiem :) jak jade po zew to mam pierwszenstwo. Ja juz mam prawo jazdy, tylko ostatnio kolega mi próbowal wcisnąć takie kity, a ja nie czuje sie zbyt pewnym kierowcą, a dzisiaj moje pierwsze rondo wiec sie wolałam upewnic :) dziekuje wszystkim za odpowiedzi ;)

Gość kierowcaaaaa
nie zrozumiałem jak jesteś po zewnętrznej stronie to masz pierszeństwo na 100% (zrozumiałem że jesteś przy rondzie)

Hmm, nie wiem czy dobrze rozumiem, trochę za mało danych. Chyba chodzi o to, że rondo ma dwa pasy i zarówno z lewego (!!) jak i z prawego (!!) można jechać prosto (wokół ronda), ale można też z ronda zjechać. I pytanie jest takie, kto ma pierwszeństwo... jeśli jadą po rondzie dwa auta równolegle obok siebie i auto na wewnętrznym pasie chce opuszczać rondo, a auto na zewnętrznym pasie chce kontynuować jazdę w ruchu okrężnym. Takich rond wiele chyba nie ma (u mnie w mieście jest jedno). Wydaje mi się, że trzeba rozpatrzeć tutaj dwie mozliwości, chociaż pewności nie mam czy dobrze myślę :D Myślę, że wszystko zależy od tego, czy przed rondem pod znakiem \"skrzyżowanie z ruchem okrężnym\" jest znak \"ustąp pierwszeństwa\". 1) jeśli przed rondem nie ma znaku \"ustąp pierwszeństwa\", wówczas w powyższej sytuacji pierwszeństwo będzie miało auto na pasie zewnętrznym chcące kontynuować jazdę wokół ronda, gdyż jest po prawej stronie auta jadącego pasem wewnętrznym 2) jeśli przed rondem jest znak \"ustąp pierwszeństwa\", wówczas w powyższej sytuacji pierwszeństwo będzie miało auto na pasie wewnętrznym chcące opuścić rondo!! ten co jedzie pasem zewnętrznym mimo, że jest po prawej stronie musi pierwszeństwa ustąpić!! Przykładem takiego ronda jest Rondo Bernardyńskie w Bydgoszczy. Ja to sobie tłumaczę w ten sposób, że jeśli przed rondem nie ma \"ustąp pierwszeństwa\", to pierwszeństwo mają jadący z prawej strony tak jak na każdym \"normalnym\" skrzyżowaniu ;) Natomiast jeśli jest znak \"ustap pierwszeństwa\", to pierwszeństwo mają ci, którzy są w ruchu okrężnym, czyli ci, co nadjeżdżają z LEWEJ strony.