Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiłam się w wierze

Pogubiłam się w wierze

Polecane posty

Nie wiem w co wierzy i komu ufa. Nie chozę do kościoła bo wydaje mi się to sztuczne. Nie wiem czy wierzy w Boga, Jezusa czy w reinkarnacje czy budde... A jak u Was? A może ktoś jest ateistą?

Gość wierze w siebie

Gość Uważaj zeby ...
jakas sekta się toba nie zajęła ...

Gość taka sobie jedna
Ja wierze w Boga,a do kościoła też nie chodzę , ale myśle że powinnam .

Gość ateizm
chyba nie jest tak do konca mozliwy...takie jest moje zdanie, za ktore byc moze zaraz zostane zbluzgana...:) mam podobny problem...przy czym w moim przypadku moge raczej powiedziec o niewierze w kosciol, w jego misje i dobre checi... mam dosc niektorych ksiezy, glupiego radia maryja, ktorego nikt nie chce zlikwidowac (lub chociaz ograniczyc wypowiedzi niektorych oszolomow), zaklamania, obludy a w Boga (czy jakby tej sily nie nazywac) wierze i mysle ze trudno byloby mi nie wierzyc... mysle, ze skoro zakladasz taki topik, to cie dreczy ten temat moze nawet wierzysz, tylko nie do konca to sobie uswiadamiasz... poczytaj dostojewskiego:)

Gość ateizm
odnosnie jednej z wczesniejszych wypowiedzi.. chodzenie do kosciola pomaga, naprawde sama mialam okres abstynencji od kosciola, powrot do niego sprawil ze cos we mnie peklo... nie mowie oczywiscie o ksiezach... po prostu sila samego miejsca cos daje...

Gość ateizm
leśne mruczenie chyba nie jest.. i to jest takie moje osobiste zdanie czytalam szestowa, moze stad taka mysl sie wkradla zakladajac, ze nie ma boga, zakladasz juz jakies pojecie boga (ktorego negujesz), czyli jednak wierzysz (chocby w samo pojecie).... takie troche pokretne a oprocz tego sama wierze, moze dlatego tak trudno wyobrazic sobie ze ktos gdzies w glebi duszy nie ma watpliwosci dla mnie ateizm to silne przekonanie, ze boga nie ma a czy ateista czasem nie watpi w swoj ateizm?:) sama nie wiem

Gość Mellany
tez wieze w siebie ... choc czasem mi brakuje wiezyc w jakiegos Boga ... ale skad ja mam byc pewna ze wlasnie Jezus, Allah albo Budda jest tym wlasciwym ... :(

Gość ateizm
a moim zdaniem jest jakas jedna sila, niezaleznie od tego jak ja nazywaja...to chyba malo istotne nie moge patrzec jak ludzie w imie SWOJEGO boga zabijaja, niszcza, krzywdza. przeciez to jeden i ten sam bog.....

ech...a rozrozniasz ateiste od agnostyka dziewczyno w ogole? bo po Twoim poscie widac, ze mylisz pojecia. ten pierwszy, nie wierzy w boga, ten drugi neguje jego istnienie. to zasadnicza roznica. poczytaj jeszcze troche, to moze sie dowiesz, ze termin ateista istnial dlugo wczesniej niz chrystus i inne rozne historie, ale to chrzescijanie wyniesli termin \"ateista\" na piedestal bo im sie w glowie nie miescilo, ze mozna nie wierzyc w ich kochanego boga. zupelnie, jakby historia zaczela sie \"wraz z narodzinami pana\", a wczesniej nic innego nie istnialo. wiesz, kiedy jade do afryki i widze ludzi, ktorzy zyja jak my kilka tysiecy lat temu i na widok fotografii reaguja wrzaskiem, zaczynaja bialych turystow traktowac jak bogow przypomina mi sie, jak zostal odebrany w sredniowieczu np kopernik. Ciesze sie, cholernie sie ciesze, ze Nobla przyznano za \"badania promieniowania ciała doskonale czarnego we Wszechświecie i anizotropii kosmicznego promieniowania tła\", bo mam dokladnie to samo uczucie, gdy daje tubylcowi jego wlasne zdjecie i przestaję byc jego bogiem. wtedy wiem, ze rozum zyskal kolejnego zwolennika, a mnie udalo sie wydrzec czlowieka z okowow ciemnoty. wiec ateizm jest mozliwy, ale oczywiscie wierz i mysl sobie co chcesz, bo to nie ja pukam po kolendzie do Twych drzwi...

Gość zgadzam się .............
ateizm------>jestem dokładnie tego samego zdania!!!!!!!!!! niby jestem wierząca,a niby nie całkiem przekonana do tej wiary moje dzieci były chrzczone,były u komunii........ale tak naprawdę nie wiem,po co????? nie mam potrzeby chodzenia do kościoła,a jednak myślę,że czasem powinnam......ale z drugiej strony....za co mam dziękować Bogu???może za to,że moje dziecko urodziło się chore,albo za to ,że nie starcza mi od wypłaty do wypłaty?? WĄTPIĘ W ISTNIENIE BOGA.......ale są dni,że Go potrzebuję

Ja właśnie dzisiaj w tramwaju zastanawiałam się nad tym. Bo ja może będę się przekonywa do wiary w Jezusa i tak się tym zaaferuję, i będzie super cacy aż do śmierci, bo jak umrę to się okaże, że to jedna z kilku głupawych wyznań na ziemi, a tak naprawdę chodzi tu o coś innego, niż jeden bóg czy coś w tym stylu. I po co mi to? Nie uważacie że to stracony czas? A jeśli się okaże że jest inny bóg (albo kilku) i oni se tam panują w jakimś tam raju w czwartym wymiarze, i ja umrę a oni mi powiedzą że mnie tam nie wpuszczą bo cale życie wierzyłam w jezusa a to bubel jest. I co wtedy??

Gość do Zagubiłam się w wierze
wiara jest łaską -módl się gorąco a odnajdziesz się!:) Z drugiej strony wiara bez uczynkow jest martwa zauważaj więc bliznich wokól,powodzenia :)

Ja miałam tak pare lat temu... ludzie mnie wyprostowali:) Nadal rzadko jestem w kościele, ale wierzę. Naprawdę. Bo moim życiem zaświadczam, a nie lataniem do Kościoła.