Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwona 21

prawa polki w niemczech

Polecane posty

Gość iwona 21

Witam wszystkich serdecznie !!! Mam pytanie do was i mysle ze ktos moze mi pomoc ! Mieszkam w berlinie od ponad dwoch lat z chlopakiem mamy roczna coreczke od pewnego czasu nie mozemy sie porozumiec ,nie mamy slubu i niewiem jakie mam prawa czy moge zostac z dzieckiem w niemczech? i czy przysluguje mi jakas pomoc od panstwa !!!Szukam mieszkania lecz nie stac mnie na to !!!!!!!!!!!!!!POMOCY PISZCIE NA E-MAIL CO MAM ROBIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość prawniczka
na jakiej podstawie przebywasz w de? Jakie obywatelstwo masz ty i twoje dziecko?

Gość iwona21
hej,dziekuje wam za zainteresowanie wiec tak do niemiec zabral mnie moj chlopak i z nim mieszkam jestem zameldowana otrzymuje pieniadze od panstwa na mnie i dla dziecka od pewnego czasu nie dogadujemy sie z chlopakiem i chcem sie wyprowadzic lecz te pieniadze co mam nie wystarcza na utrzymanie domu i dziecka potrzebuje informacji na temat pomocy dla samotnych matek tylko czy ja jako polka mam jakies prawa w niemczech prosze pomozcie mi

Gość iwona21
moje dziecko ma obywatelstwo niemieckie a ja polskie

Gość do autorki-zajrzyj na ten link
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3148581&start=5820 do co wy na to -- taki temat juz sie przez ten topik przewinal. Poszukaj na 90-ktorejs stronie. Wyjasnialam tam dziewczynie majacej podobne problemy (a raczej jej kolezance) co powinna zrobic. Kobieta nie bedaca w zwiazku malzenskim ma prawie takie same prawa jak kobieta zamezna o ile jest matka obywatela niemieckiego... Alimenty na dziecko i pomoc socjalna jej przyslugluja. Byc moze jest to pomoc ograniczona w porownaniu do tej, ktora otrzymalaby bedac mezatka, jednakze na mezczyzna musi placic na utrzymanie dziecka. Jesli nie jest w stanie wywiazac sie z tego obowiazku placi za niego bodajze Sozialamt (ktory te pieniazki pozniej od niego "sciagnie"). Pozdrawiam

Gość taka prawda
do roboty idż głupia dupo,i nie licz na czyjąs pomoc bo się przeliczysz,i skończ ze swoją ku..o-pasożytnicza mentalnoscią

Gość w goore________________
moze sie przydac

Gość gość
Jak chcesz to mogę się tobą zaopiekować bo też jestem w de