Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewelka127

Paznokcie u dziecka....dziwnie wyglądają

Polecane posty

U mojej 1.5 rocznej córki dziwnie wydlądaja paznokcie u stóp. Tzn obcinam je prawidłowo na prosto, a one sobie rosna tak jakby w górę i wtedy zaczynaja odstawac od palca. Czy ktoś ma podobe spostrzeżenia u swojego dziecka, bo nie wiem czy to jest prawidłowo?

mojej koleżanki mały tez tak ma od urodzenia. ona myśli, ze to sie wyprostuje ale mały ma już 1,5 roku i bez zmian. nie wolno obcinać paznokci niemowlakowi?

Gość dasasfklhASFKLHASF
rAFINKA po co wklejasz zdjecie prawie doroslej corki??? chcesz zeby zaraz ktos zalozyl topik z jej zdjeciem i prosba o ocene ??? zdurnialas do reszty ??? :O

Aleś wymyśliła :) Noworodkowi nie obcina się paznokci zanim nie wykształci się opuszek palca. Niektórzy jednak obcinają i potem są takie problemy. Ja obcinałam, i córka teraz ma problem przez te paznokcie, butów sobie kupić nie może ..... a mówiła teściowa, żeby obgryzać... :)

Gość a co to jest DG
Ja nie obcinałam i moja córka tez ma takie paznokcie jak pisze autorka.

Gość ja mam 23 lata
i też mam takie rosnące "do góry". Z ciekawości zadzwoniłam właśnie do mamy i stwierdziła, że nie obcinała jak byłam noworodkiem :D

A co ma Ci teraz powiedzieć? :D Może to nie jest jedyna przyczyna, ale przy drugim dziecku położna mi powiedziała, że takie coś się robi, wcześniej nie wiedziałam, pisze się, żeby do miesiąca nie obcinać ale nikt nie pisze dlaczego :O

Gość ja mam 23 lata
Hehehe :D No tak, boi się, że zarzuciłabym jej "dewastacje" moich paznokci :D

to żeby nie obcinac u stópek paznokci to pierwsze co slysze.Przecież będa się wrastać gdyby się tego nie robiło. Nie znam się na tym ale może dziecko ma za mało witamin?

Rafinka, z całym szacunkiem do twojej osoby (ze względu na wiek, doświadczenie i poglądy), ale od dawna większej durnoty nie słyszałam! OBGRYZAĆ DZIECKU PAZNOKCIE??? Kobieto, toż dzieciaka można na grzybicę narazić! A kłopoty z butami mogą być spowodowane czym innym...

ja tez nie obcinalam ale mala ma za mna paznokietki rosnace do góry :) ale to chyba nie taki wielki problem co ?

Gość fgffhgfhg
ja obcinalam , pierwszy raz jak zwrocila mi uwage polozna, cos kolo 2 tyg po porodzie nie mam problemow do dzis, mala ma juz pol roku jak mozna nie obcinac noworodkowi? przeciez sa dlugie, drapia i wogole :(

Oczywiście że obcina się noworodkowi paznokcie. Mi powiedziano w szpitalu że mam obciąć paznokcie jak wrócę do domu bo malutka urodziła sie juz z długimi pazurkami. Robiłam to prawidłowo więc nie wiem dlaczego tak sie stało i dlaczego tylko u nóżek. Dziecku to nie przeszkadza i nie ma żadnych problemów z butami. No i napewno nie brak jej żadnych witamin....to oczywiste że nie ma żadnego związku z wyglądem paznokcia u dziecka. Może jeszcze się wykształci prawidłowy paznokieć

Atrida Ty się nie śmiej, ja tam nie jestem za obgryzaniem :O Ale powiem szczerze, że mam 2 książki o dzieciach, amerykańską i angielską i tam wyraźnie pisze, żeby noworodkowi paznokcie obgryzać! Nawet zdjęcie jest! (\"Moje dziecko\" Elizabeth Fenwick) I z tego wynika, że czasem mądrości ludowe górą... Noworodkowi się nie obcina, bo paznokieć jest jeszcze miękki i opuszka nie kształtuje się należycie, jak nie ma oporu dłuższego paznokcia to wybrzusza się do góry i paznokcie potem też tak rosną. Poza tym przu obcinaniu można niechcący ściąć delikatną skórkę pod paznokciem, nawet się tego nie zauważy. Zresztą każdy, kto paznokci nie obcinał wie, że po 2-3 tygodniach wykrusza się to, co za długie i po problemie. A na pierwszy okres rękawiczki na łapki się zakłada. Róbcie jak chcecie, ale jak patrzę teraz na paznokcie mojej córki to mi jej żal, biedna butów sobie nie może kupić bo nie dość, że rogę ma dużą to jeszcze but musi być w palcach wysoki, bo te paznokcie... I u rąk też jej trochę odstają.. A synkowi nie obcinałam, i nie ma takich problemów....

Ewelka, to się będzie pogłębiało, Twoja córeczka jest jeszcze malutka, mojej to zaczęło naprawdę przeszkadzać gdzieś po 7 roku życia. Daj Ci Boże, żeby było inaczej.

Hmmm, nie wiem co jest przyczyną kiepskich paznokci i ich wrastania - choć wiedzieć bardzo chcę :) ... A jeśli chodzi o obcinanie dzieciom pazurków - TRZEBA! Bo maluchy mogą same zrobić sobie krzywdę - brat do 5roku życia miał krwiaka, pamiątkę po zadrapaniu z porodówki. Rafinko, dzieci mają opuszke palca już w życiu płodowym, może chodzi Ci o łożycko paznokcia - tą jasnoróżową część płytki, tuż przy skórze ? A problemy obuwnicze twojej córki ... Wiem co to znaczy :D ... Mój rozmiar buta to 43 ( no i kup ślubne lub wizytowe buty :P ). Rozwiązałam to w naprawdę prosty sposób - glany ! Buty wygodne, młodżieżowe, jeśli Duża jest wiercikiem i chadza po górach to zabezpieczą kostkę ( mam problemy ze stawami skokowymi - dopóki chodziłam w glanach zero zwichnięć, bóli itp :) ). Są rozmiary malutkie i ogromne, krótkie i do kolana, czarne i w kolorach. Jeśli nie spodobają jej się glany - buty Dr Martens. Z tym, że martensy są bardziej podatne na zniszczenia ... Powodzenia ...

Atrida-no to mamy te same problemy, my z dużą mamy nóżkę 42 :( Ona właśnie za glanami nie przepada, z adidasami ma trochę problem, bo teraz modne takie wąskie przy palcach i plaskate :D:D:D o pantoflach nie wspomnę :) Nie wiem, nie jestem specalistą od pazurów, piszę, co mi położna mówiła i lekarka potem potwierdziła, pewno uznałabym to za pieprzenie, gdyby duża nie miała takich problemów. pozdrówki :)

Ja obcinalam od urodzenia corci i paznokcie rosna normalnie i prawidlowo... Dziewczyny, uwierzcie, ze duze stopy nie sa takie straszne, jak male. Owszem, moze i male wygladaja zawsze zgrabniutko, ale kupic buty eleganckie o numerze 34-35 graniczy z cudem. Moja mama ma tak mala i drobna stope i przez lzy smieje sie, ze jak buty na obcesie chce nabyc, to... tylko zostaja komunijne lakierki dla malych dziewczynek. :) To jest dramat.... zeby sie ubierac w sklepach dzieciecych :( choc..... Troche nie na temat, ale powiem Wam, ze wczoraj widzialam w Londynie w sklapie obuwniczym dla DZIECI malusienkie kozaczki ( jak na moja 2-letnia corke ) na wysokim obcasie!!!!!!!!!! I nie jedne!!!!!! Swiat chyba oszalal....

czy ktoś sie pytał moze lekarza w sprawie tych rosnących do góry paznokci? Moja ma tylko u nóżek takie ale boje sie że problem sie pogłębi

Ale o co pytał? No właśnie ja pytałam. Nic z tym zrobić nie można, przynajmniej na wiedzę mojej pani doktor. Opuszka się źle wykształciła i ewentualnie tylko operację plastyczną można zrobić.

Gość gość
Ja nie obcinać synkowi i też ma takie , identyczne paznokcie u stóp, przede wszystkim przy dużym palcu ma jego tatuś