Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość UCZENNICAA

ZNA SIE KTOS NA BIOLOGII?

Polecane posty

Gość UCZENNICAA

hejcia mam małe zadanko z bioologi i prawuie calusienkie juz zrobiłam lecz z kilkoma mam problem :(:( jeżeli ktos umiał mi pomóc to bede bardzio wdzieczna :)) 1.okresl biologiczny sens procesu translacjii i jakie mozliwosci daje komórce 2. na rys rysunki przedstawiono przedstawiono proces zachodzacy w komórkach gospodarza w trakcie infekcji wirusowej mRNA AUGCAGCCA jedno niciowy DNA TACGTCGGT dwuniciowy DNA ATGCAGCCA TACGTCGGT A) PODAJ NAZWY ENZYMóW KATALIZUJACYCH PROCESY OZNACZONE NA RYSUNKU A I B B) OKRESL CZYU PROCES A I B ZACHODZA W ZDROWEJ KOMóRCE.JESLI TAK-PODAJ NAZWE PROCESU

Gość tylmanka
niestety nie znam sie:-( to zaawansowana genetyka :-)

Gość zakochana18
fajne dalas rysunki!! nie ma co...

Gość UCZENNICAA
rysunek to proces transkrypcji hehe jak to miaąłm inaczej narysowac ?

Gość FRaise
pamietam z bilogii rozmnażanie haploidalne i diploidalne:) Podział komórek według mitozy i mejozy w mejozie były wiązania crossing-over:)

Gość UCZENNICAA
aha zapopmniałam dodac ze proses komplementarnegoi dołaczania zasad na jednoniciowa nic dna to jest proces oznaczony jako A a z jedoniciowej na dwuniciową proces oznaczony jako B

Gość UCZENNICAA
Lauren bede bardzio wdzieczna:):):

Gość dawno temu to było...

Gość UCZENNICAAA
DZIEKUEJ BARDZIO lAUREN JESTES KOCHANIUITKA:*:*: CZY TY STUDIUJESZ BIOLOGIE??

hmmm lauren a gdzie zrobilas blad? RNA w procesie odwrotnej transkrypcji odwrotna transkryptaza przepisuje informacje RNA na nic DNA, a nastepnie polimeraza DNA dobudowuje sekwencje homologiczna.

Gość ciekawe co lepsze
opierujesz angielskimi tytulami to można wiedziec gdzie robisz te tutuły?

tez mi sie cos tak wydawalo ze odwrotna transkryptaza jest u eukariotow. ja robie doktorat z hematologii, ale tez ten temat z liceum mnie zmiazdzyl... specjalisci... :) pewnie znasz ten kawal o tym ze profesor to juz tylko wie gdzie znalezc swojego postdoca ;)

Gość a no właśnie
mozecie powiedzieć mi co to jest postdoctor bo kumpel po doktoracie chce wyjechać za granice zrobić własnie ten tytuł. O ile się orientuje w Polsce po dr jest dr hab.

cos mi sie nie podoba w tym stwierdzeniu \"Replikacja zachodzi z kolei w kazdej aktywnie transkrypcyjnie komorce.\" ale moze jestem maciwoda :classic_cool:

lauren, pewnie ze dam ci szanse :) taaaak, ksiazki sa drogie :( kokardka , jaki masz temat doktoratu? czy to scisle tajne ?

🖐️ lauren, wieki nie odswiezalem sobie wiedzy na ten temat wiec dobrze sobie przypomniec o istnieniu RNAzy H :) generalnie to uczepilem sie terminologii wydaje mi sie ze sa komorki ktore sie nie dziela a sa aktywne jesli chodzi o transkrypcje wydaje mi sie ze replikacja to synteza DNA na matrycy DNA transkrypcja to synteza RNA na matrycy DNA lub DNA na matrycy RNA (odwrotna) lauren, rzuc okiem do madrych ksiazek bo mi sie nie chce :classic_cool: kwestia definicji zgodze sie ze A to odwrotna transkrypcja uwazam ze B to replikacja w jednym z wczesniejszych postow dobrze to ujelas ciekawe jak widza to ci ktorzy ulozyli pytanie

Gość Uczennicaa
Lauren dziekuje Ci bardzio za Twoja pomoc naprawde ;)) z zadanka dostałam 4 ;)) wiec sie bardzio ciesze bo to najwyższa ocenka w klasie a mamy bardzo surową Pania profesor ;) całuski:*:*

Gość Uczennicaa
a zródła niestety nie mam bo to kserówka byłaa

to ze B zachodzi w normalnej komorce to raczej nie ulega watpliwosci jesli chodzi opodzial komorki. kwestia A w normalnej komorce jest ciekawsza, obecnie nie siedze w tym temacie aby dac przyklad ktory nie dotyczylby retrowirusow, co nie znaczy ze nie zachodzi, moze lauren wygrzebalaby cos z jakichs nowszych zrodel, bo to byloby ciekawe. jest mozliwe ze w przypadku odwrotnej transkrypcji sa tutaj dwie rozne odpowiedzi, jedna dla uczniow, a druga odzwierciedlajaca obecny stan wiedzy niestety widzialem w swoim zyciu sporo pytan, niektore na pozor proste, ale jak sie wglebisz w temat to konczysz na tym ze uczysz sie 2 wersji odpowiedzi, jedna specjalnie na egzamin a druga inna - prawdziwa, czasami lepiej nie wiedziec zbyt duzo idac na egzamin :classic_cool:

wiesz lauren, piszac o retranspozonach ponownie wzbudzilas moje zainteresowanie genetyka, niech ten twoj profesor kupi ci do pracowni lewina, wybadaj najpierw ktorego dnia go lepiej o to poprosic, w poniedzialek czy w piatek, powiedz mu ze chcesz przeczytac a z biblioteki nie wypozycza na dluzej niz 2 tygodnie :classic_cool: a i jak dodasz ze nie masz kasy bo wydajesz wszystko na wacky baccy i guinness to cie zrozumie ;) :classic_cool:

Gość Uczennicaaa
Witam :) ponownie:):) jeżeli chcecie sie pogłowic znów to mam dla was zadanka:) sa z 1 klasy liceum .Nie daje tu tego byscie za mnie odrabiały lekcje bo ja to juz przerabiałam ale idzie sie nad ty zastanowic a przy okazji odświeżymy sobie zapomniane informacje w naszych głowkach ;) http://img147.imageshack.us/my.php?image=zad1zx0.jpg http://img95.imageshack.us/my.php?image=zad2sd0.jpg http://img153.imageshack.us/my.php?image=zad3sp6.jpg http://img153.imageshack.us/my.php?image=zadwe0.jpg

Gość korniszonik
hmmm ciekawe jest te zadanko 13 w 2 linku .... myslałąm ze to nie ma zbytniej róznicy w temperaturze a jednak.....

Gość amnezjaRP
sama przyznam ze bym miał problem z tymi zadaniami a liceum skonczyłam niecałe 4 lata temu ojjj wszystko wyleciało z głóffki

Gość oj chyba nie pomoge