Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

frida10

tupperware

Polecane posty

Gość gość hona
podaj tel lub napisz raczek507@wp.pl to wyjaśnię dokładnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziewczyny, pytałam już kiedyś o kiszenie kapusty w wiaderku, i niestety zdecydowałam się i zakisiłam. Kisi się już jakiś miesiąc, pokrywka nadal odskakuje, kapusta jest szarawa a woda brunatna.. Nie mam pojęcia czy to znaczy że się zepsuła, czy jeszcze nie ukisiła.. Poradźcie cos, bo za moja namową szwagierka sobie też zakisiła kapustę w tym wiadrze, ale jakieś 2 tyg temu, i też ma podobne objawy.. Co robić, czekać czy wywalać..? Smród jest okropny jak pokrywka odskoczy.. i wcale nie jak kiszona kapusta. Proszę o pomoc tych co kisiły w tym wiaderku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hnadzuk
Ja kiszę w wiaderku i nigdy nie miałam takiego problemu. Wcześniej kapustę solę i odciskam. Ubijam tłuczkiem do ziemniaków. Jeżeli na drugi dzień kapusta nie puści tyle soku, aby była przykryta dolewam trochę wody. Pokrywka otwiera mi się może tydzien. Kisiłam w ubiegły czwartek i dziś sprawdzałam jest bielutka i zakiszona. Może kapusta była jakaś pryskana chemią. Ja dwa tygodnie temu jadłam jeszcze kapustę z ubiegłego roku, bo kisze trzy wiadra. A może z wiadrem coś nie tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robiłam tak jak Ty.. kapusta kupiona na targu od gospodarzy, raczej nie pryskana.. zresztą sami też kiszą i sprzedają ukiszoną. Wody miała dużo, wiec nic nie dolewałam, ale podnosi się ciagle do góry, i nie wiem czy tak ma być. Tzn na początku dobrze ubita, przyłożona talerzem, ale podnosiła się do góry i to co na górze nie było przykryte wodą. Może ktoś jeszcze coś powie... wywalać to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nata 39
Tą kapustę według mnie trzeba wyrzucić. Ja stawiam na to ,że jest na pestycydach lub nawożona, ale może się popsuła bo dałaś zbyt mało soli. Kapustę trzeba dobrze zmorzyć z solą, aż puści sok i wtedy dobrze ubić, zakryć, pokrywka odskakuje ok tygodnia. Na 10kg kapusty dajemy dobre 10dkg soli kamiennej, sól miałka się nie nadaje, kapusta może się popsuć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nata 39
To kapusta śmierdzi czy tylko się podnosi? W 3 mijscach trzeba nakłuć delikatnie az do dna, ale jeśli dałaś miałką sól to moze to jest przyczyna. Ja swoja ubiłam mocno ale na wierzchu nie ma wody, w smaku kapusta super. Po tygodniu wyniosłam w chłodna miejsce, czasem sprawdzam czy pokrywa nie wystrzeliła, kapusta będzie dobra do wiosny, pozdrawiam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niedawno przez dodanie soli jodowanej prawie zepsułam całe wiadro ogórków zaczęły robić się puste w środku ,więc wszystko przerobiłam na przecier ogórkowy i do słoików już gotowałam zupkę ogórkową pyszna .Pamiętajcie do przetworów sól nie jodowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sól dałam jodowaną, ale taką samą daje do ogórków i innych przetworów... i nic się nie dzieje, ogóreczki były super już dawno nie ma śladu po tych co zakisiłam w wiaderku. Kapusta była przebijana przez pierwsze dni do spodu.. Własnie byłam ja spróbować, i stwierdzam co następuje: ta z wierzchu smakuje kwaśno- gorzko, niedobrze, ale sięgnełam trochę głębiej i jest dość mocno kwaśna, ale wydaje mi się ze jest dobra.. tylko dlaczego ta pokrywa ciagle odskakuje? Nawet 2 razy dziennie. I woda z kapusty nie jest biała tylko taka.. brunatna? Tak ma być? Jutro wywale ta warstwę w góry, i zobaczę jak wygląda pod spodem. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nata 39
Powiem tak, jak dodałam sól jodowaną tez miałam kapustę z sokiem brunatnawym, nadawała się tylko do podsmażenia, jak na drugi raz dasz sól kamienną to będzie ok...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hnadzuk
Ja zawsze daję zwykłą sól i nic sie nie dzieje. Pierwszy raz słyszę, że trzeba dawać grubą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kika
Kiszenie kapusty-oczywiście kisimy tak samo jak w beczce,czyli b.ważne jest,aby przebić kapustę po 2 dniach kiszenia do dna w kilku miejscach i powtarzać to 2razy.Potem wynieść do zimnego miejsca.Gdy zobaczymy,że pokrywka otwarta przykryć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czy ktoś wie co będzie po Niedzieli czy coś nowego dojdzie,i jakie będzie Ac, proszę napiszcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kika
Co będzie po niedzieli dowiadujemy się w poniedziałek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no to ciekawość mnie zeżre do jutra,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mam nadzieje że ktoś mi da znać bo jutro nie będę na mitingu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kika
Prosimy diamont Poznań o ofertę na ten tydzień i aktywność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hnadzuk
W tygodniu 44 dodatkowo Witalinka - 52,90. A tyg.44 i 45 wszystkie formy silikonowe z katalogu 20% taniej. Aktywność: - 250 Nowa Fala Miska 500ml -500 Miski Nowa Fala 1,1l - 2szt., 2,5l, 4,3l, NF talerz 2szt. i NF dzbanek 1l - 700 - wszystko z poziomu 500 i Majówka Cristallo -

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kika
Dzięki bardzo za zapowiedż na ten tydzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość n_s
jeśli chodzi o formy 20%taniej niż w katalogu czy od tego jeszcze 23% jest czy racze już nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gotowalnia
Dziewczyny! Potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na kiszone buraki w wiaderku, w misce jumbo a może też w zapasniku. Mam klęskę urodzaju buraczanego bez nawozów i nie chce, aby sie zniszczyły. Będę wdzięczna jak nie wiem co.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość hona1515
zrób buraczki na surówkę w słoikach . 3kg buraczków 0,5kg cebuli zalewa 2 szkl.wody 0,2 szkl. oliwy 1szkl octu 6procent lub 2/3 szk 10 procentowego 3łyżki cukru 1,5 łyżki soli .ugotuj buraczki lub w ryżowym garnyszku w mikrofali ,zetrzyj .wrzuć do gorące zalewy cebule pogotuj ze 3 min. do tego buraczki zagotuj i gorące do słoików zakręcić odwróć do góry dnem ,okryj i zostaw do ostygnięcia . w zimie super surówka . druga wersja podobnie tylko 1kg papryki pokrojonej i z cebulą zeszkliwiona a resztę tak samo.polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ad kiszenia kapusty - moje konsultantki mówią, że żeby kapusta nie była za kwaśna to oprócz przebicia powinna mieć powietrze od spodu wiaderka tzn powinna być ustawiona na czymś tak aby powietrze pod wiaderkiem przechodziło np. odwrócony talerz z serii Nowa Fala. Ponoć działa. Ad buraków - zawsze możesz je upiec w Ultra Pro bez obierania, później obrać, zetrzeć i zamrozić, albo wysuszyć na blaszkach w piekarniku i zimą susz zalewać na barszcz czerwony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kika
Witam Poznań .Proszę o odpowiedź,czy w tym tyg.już można za rekrutację wziąć szefa kuchni zamiast torby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jemysobie.blogspot. com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szefa mogą wybrać zamiast torby te osoby, które zrekrutują się najwcześniej w 45 tygodniu, a najpóźniej w 48. W poniedziałek zamykamy 44 więc jeszcze nie, dopiero za tydzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak się piecze buraki w ultra ?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość kika
Jakie buraki? Jeżeli chodzi o buraki w skórce na jarzynkę,to najlepiej włożyć do ultra pro,nakłuć widelcem kilka razy każdy,wlać 5 łyżek wody i wstawić do kuchenki mikrofalowej na moc 750-850 i gotować 3 razy po 8 min. Nie raz 24 min.Na końcu pozostawić na 5 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×