Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przepraszam wiecie może...

czy ktoś wie co to jest ATTP, INR i antytrombina w wynikach badań krwi

Polecane posty

i jakie są normy. znalałzam dużo stron do interpretowania wyników badań ale tego tam nie ma:(

Gość dr Q
To są wskaźniki układu krzepnięcia. APTT - to czas kaolinowo-kefalinowy, INR - nie znam rozwinięcia skrótu, ale jest to też jeden ze wskaźników krzepliwości krwi. Normy laboratorium podaje przy każdym wyniku.

ja przy wynikach nie mam podanych norm.....i nie mogę ich nigdzie znaleźć:(

Gość dr Q
To dziwne, bo zazwyczaj każde laboratorium nma własne normy. No ale widocznie nie każde je lubi podawać. Nie pamiętam jak jest u mnie w laboratorium dokładnie, ale APTT to ok 40-45s, INR do 1.2 u osoby nie leczonej lekami przeciwkrzepliwymi, a antytrombiny nie oznaczamy rutynowo, więc nie wiem. To są tylko przybliżone normy, mogą nieco odbiegać od rzeczywistości.

a co może oznaczać znacznie niższe od normy to APTT?

32,2....z tego co pamiętam

Gość dr Q
Ja bym się tym nie przejmowała, naprawdę. Widzisz, zerknęłam do norm różnych i niektóre podają nawet od 35 s. Ten wskaźnik używany jest głównie przy leczeniu heparyną, dla oceny jego skuteczności. A czy inne wskaźniki są ok?

tak mi się wydaje...w kazdym razie są w normie

Gość dr Q
A czy przyjmujesz jakieś leki przeciwkrzepliwe lub przeciwkrwotoczne?

nie

a czemu pytasz? podejrzewasz co może oznaczać obniżenie tego wskażnika? bo ja nie mam pojecia...

Gość dr Q
No więc, gdybym ja miała taki wynik, to bym się tym w ogóle nie przejmowała. Idź spokojnie spać.

Gość dr Q
A czy jest jeszcze coś co Cię niepokoi, mam na myśli zdrowie?

wszytsko:) jestem hipochondryczką...

to fajnie:) mam jeszcze taki problem że jakies 2 miesiące temu miałam krew w kale przy biegunce a potem jeszcze dwa razy gdy np długo nie byłam w ubikacji. mam do tego czesto bóle jelit po lewej stronie....zaożyłam o tym temat ale jeszcvze nikt nie odpowiedział....

Gość dr Q
Oj kochana, z tymi dolegliwościami musisz odwiedzić lekarza, w necie żaden szanujący się lekarz nie da CI odpowiedzi na to, co Ci dolega. Zauważyłam, że na tym forum ludzie często pytając o różne dolegliwości otrzymują odpowiedzi typu "mój wujek miał coś takiego, potem szybko wykryto u niego raka jelita grubego i umarł po dwóch miesiącach", albo "idź do lekarza, to może być rak". Ja jestem daleka od takiego stawiania sprawy. Natomiast dolegliwości, o których wspominasz, mogą mieć naprawdę różne podłoże i trudno tak stawiać jakakolwiek diagnozę. Pytałam czy coś jeszcze Cię niepokoi w aspekcie układu krzepnięcia, bo standardowo ludzie sobie nie robią tego badania, o ile nie przyjmują różnych leków lub nie choruj ą na choroby upośledzające krzepliwość krwi. Dlatego pytałam.

Gość dr Q
Poza tym skąd wiesz, że to właśnie jelita Cię bolą? Pozdrawiam Cię i nie martw się tak, tylko w wolnej chwili pójdź do doktora.

byłam u lekarza ale zbagatelizował tą krew. niedługo ide na badanie kału ale lekarz dał mi takie ogólne...nawet nie wiem czy mogę poprosić o badanie na grzyby np czy na krew utajona...już nie wiem co robić. ostatnio latam od lekarza do lekarza:( co do leków to biore tabletki antykoncepcyjne ale nie wiem czy to może mieć jakikolwiek wpływ na moje wyniki badań krwi...ogólnie wszytskie te liczby i wskażniki mam mieszczące się w normie ale w tych najniższych granicach....

Gość dr Q
Widzisz, zasadniczo popieram ludzi, którzy dbają o swoje zdowie i drążą temat, jeśli coś ich niepokoi. W Twoim przypadku myślę, że przede wszystkim należałoby sprawdzić czy nie masz hemoroidów. Jeśli tak, to świeża krew w solcu może się pojawiać, zwłaszcza przy biegunkach lub zaparciach, gdzie te okolice są, jakby to ładnie ująć, bardziej eksploatowane. Oczywiście, że możesz poprosić o skierowanie na krew utajoną w stolcu, czemu nie? Jeśli to ma Cię uspokoić to jestem za. Natomiast tabl antykoncepcyjne mają wpływ na krzepliwość, bo potencjalnie mogą wpływać na funkcję wątroby i dlatego powinno się wykonywać badnie funkcji wątroby co pół roku, podobnie jak układu krzepnięcia. Zwłaszcza u kobiet po 35 roku życia palących papierosy.

Gość dr Q
Żegnam się na dziś. Nie martw się bardzo. Pozdrawiam.

INR to International Normalised Ratio - czas protrombinowy w porownaniu do kontroli

Gość Wejdź na google
Większoś interesujących Cię danych najdziesz w tabeli pt. "Morfologia krwi, mocz, OB, cholesterol etc." na www.vademecum.zdrowia.prv.pl Poza tym wpisz interesujący Cię termin w Google i się dowiesz. Oto cyt. z www Morfologia krwi, mocz, OB., cukier, cholesterol O czym mówi krew? Badanie krwi to encyklopedia wiedzy o pacjencie. Pozwala lekarzowi ustalić w jakiej jesteśmy kondycji i wykryć wiele groźnych chorób. Spróbuj samodzielnie rozgryźć wyniki tych a później swoich badań. MORFOLOGIA KRWI norma poniżej normy ponad normę KRWINKI CZERWONE (erytrocyty) Komórki krwi wypełnione hemoglobiną, odpowiedzialną za transport tlenu w organizmie Kobiety:4-5mln/mm3 Mężczyźni:4-6mln/mm3 Niedokrwistość nadkrwistość, przewlekłe choroby płuc, poważne niedotlenienia ,odwodnienie