Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anisik

Kłykciny - co to jest

Polecane posty

Gość anisik

Miała któraś z Was usuwane kłykciny(co to w ogóle jest - nadżerka?) z warg sromowych? Byłam ostatnoi u gina i powiedział ,ze mam kłykciny i muszę usunąć laserowo w gabinecie laseroterapii.Normalnie nie jest to konieczne, ale planujemy z mężem dziecko i mogą one być przeciwskazaniem do porodu naturalnego(dziecko może sie zarazić w czasie porodu). Skąd to sie w ogóle mogło wziąść? Miała to któras z Was? Jeśli tak to czy boli usuwanie tego laserem? Ile kosztuje mniej więcej taki zabieg? Czy są poźniej jakieś skutki uboczne? Proszę pomóżcie - trochę sie boję!

Gość podniosę Wam .....
powiem tak: musisz usunąć! Nie boli. Jest to choroba weneryczna.

Kłykciny kończyste są brodawkowatymi zmianami w kolorze ciała, najczęściej wywołanymi przez określone typy wirusa brodawczaka (HPV) o niskim ryzyku . Kłykciny kończyste najczęściej pojawiają się na zewnętrznych narządach płciowych lub w pobliżu odbytu u kobiet i u mężczyzn . Rzadziej kłykciny kończyste mogą pojawiać się także w pochwie lub na szyjce macicy . Kłykciny kończyste zazwyczaj nie wywołują pieczenia, swędzenia lub bólu . Wirusy HPV typu 6 i 11, które są przyczyną kłykcin kończystych, nie należą do typów wysokiego ryzyka, odpowiedzialnych za zachorowania na raka szyjki macicy.

Istnieje możliwość, że kłykciny kończyste ustąpią samoistnie, bez leczenia. Na ogół jednak kłykciny mają tendencję do utrzymywania się lub powiększania . W zależności od rozmiaru oraz umiejscowienia istnieje kilka opcji leczenia kłykcin kończystych. Lekarz może wybrać specjalną maść lub roztwór przeznaczone do stosowania miejscowego na kłykciny. Niektóre kłykciny kończyste można usunąć poprzez zamrażanie, elektrokoagulację lub za pomocą lasera. Jeżeli kłykciny kończyste nie odpowiadają na leczenie, lekarz może zaproponować ich chirurgiczne usunięcie . Często dochodzi do nawrotu kłykcin kończystych po leczeniu. Odsetek nawrotów choroby sięga 90%. Dzieje się tak, ponieważ wirusy HPV, wywołujące kłykciny, mogą wciąż być obecne na błonach śluzowych narządów płciowych, a proces gojenia sprzyja aktywacji cyklu życiowego tego wirusa .

Gość anisik
To skąd ja to mogę mieć? Nigdy nie zdradziłam męża, a jesteśmy razem już ponad 5 lat, jego też nigdy nie podejrzewałabym o zdradę. Miałam wczesniej jednego partnera, stałego, mąz też jedną partnerkę. Czy to może oznaczać , że mąż mnie zdradził. Prosze, odpowiedzci ebo oszaleję, to już nie chodzi o to , że mam to świństwo, ale skąd je mam

Gość flueeeeeeeeee
napisałam Ci na innym topiku ktory załozyłas...poczytaj o hpv jego objawach i jak sie mozna tym zarazic. A pozniej jak uznasz to za konieczne pogadaj z męzem. i tyle.