Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5 h w przedszkolu za darmo

przedszkole za darmo

Polecane posty

Gość 5 h w przedszkolu za darmo

Jestem mamą 4-letniego dziecka. W tym roku postanowiliśmy wysłać je do przedszkola. Niestety życie zweryfikowało nasze chęci i od początku września - czyli od początku - ani razu w przedszkolu dziecko nie było. Jest praktycznie cały czas chore. Nie było w szpitalu (co dawałoby podstawę do zwolnienia z opłat za przedszkole). Przez cały czas za przedszkole płacimy. W tej chwili złożyłam już zrezygnację. Zapisany jest/był (okres wypowiedzenia trwa trzy miesiące) na skrócony pobyt - za który się nie płaci??? Podpowiedzcie, gdzie szukać odpowiednich przepisów i jak rozmawiać zdyrekcją przedszkola aby nie pobierała opłat.

raczej bedziesz musiala niestety placic takze przez ten okres trzech miesiecy... jua jestem na studiach i jeakbym zrezygnowała to musialabym placic do konca semestru w ktorym bym zrezygnowala, a najlepsze jest to ze u nas semestr trwa 6mies!!! a na miesiac place prawie 500 zł

Gość a ja ja
Owszem, pięć godzin przedszkola jest za darmo, ale posiłki są płatne. Oprócz tego każde przedszkole indywidualnie reguluje dodatkowe opłaty - za środki higieniczne, materiały biurowe itd. W jednych przy nieobecności dziecka nie placi sie za posiłki wogóle, w innych płaci się część stałą (za przygotowanie) natomiast nie płaci sie części za produkty żywnościowe itd. Wszystko to jest uregulowane w regulaminie przedszkola, który albo jest wywyieszony albo do wglądu u dyrektora.

z tego artykulu wynika ze posilki owszem sa platne ale jesli rodzice nie wykupia a dziecko bedzie miec wlasny prowiant to nie trzeba placic. wiec skoro twoja pociecha nie korzysta z nich- to za co masz placic???

Gość belferka z powołania
nie płacisz za pobyt dzieiaka, tudzież za wyżywienie, lecz uiszczasz tzw. "opłatę stałą" co jest obligatoryjne po zapisaniu dziecka do przedszkola, więc nie marudź, bo nikt Cie z tego nie zwolni. Przepisy prawa oświatowego mówią, że gdy wychowanek jest na zwolnieniu lekarskim rodzice nie płacą za jedzenie, ale tę opłatę muszą uiszczać, dopóty dzieciak tkwiw przedszkolu. Zresztą w każdej chwili możesz zrezygnować z przedszkola, zamiast pisać bzdety na kafe:o:o:o:o:o

Gość a ja ja
Przypuszczam, że rodzice wykupili posilki, bo raczej nie spotkalam sie z sytuacje, żeby dziecko przynosiło do przedszkola kanapke i herbate w butelce.

kiedys bylam w zlobku-(mysle ze przedszkole dziala podobnie)- chcialam dowiedziec sie o warunki itd- p.dyrektor powiedziala ze jesli dziecko jest chore to za posilki nie place- czyli place mniej za miesiac- odliczaja mi posilki!!!

kurwa!!! jaki posiłki wykupili i w jakim regionie Polki, co Wy pierdolicie ludzie???!!! Przeciez każde przedszkole posiada kuchnię i gdy dziecko uczęszcza do przedszkola MUSI jeść 3 posiłki, no chyba że rodzic dostarczy zaświadczenie, że maluch jest alergikiem i nie może jadać stadndardowo, jak wszystkie dzieci:o:o:o

znajoma, sorry ale przedszkole podlega pod Ministerstwo Edukacji Narodowej, zaś żłobki pod Ministerstwo Zdrowia, nie myl więc pojęć, skoro się nie zanasz kobito!:o

Gość a ja ja
Jeżeli dziecko idzie na 5 godzin to nie je 3 posiłków, tylko 1 albo 2. Nie wiem czy u nas bylaby mozliwość, aby nie wykupywać posiłków. Jeżeli rodzina jest biedna i jej nie stac, to płaci MOPS

Gość ile by nie było
w przedszkolu płaci się co miesiąc opłatę, która idzie do urzedu miasta, a potem wraca jako dotacja. z tego nie zwolnią. można najwyżej domagać się zwrotu za jedzenie, ale też zalezy jaki regulamin w przedszkolu. u mnie było np powyżej 10 dni.

przecież ja cały czas o tym piszę, że OPLATA STALA jest OBLIGATORYJNA!!!!!!! za posiłki podczas zwolnienia lekarskiego dziecka się nie płaci!!! W jakim celu zapisywałaś dzieciaka do przedszkola? żeby chodzić na plotki, lub do frtyzjera, bo dzieciak był "kulą u nogi"? Kurwa, im mlodsze te mamusie, tym głupsze:o

Gość ile by nie było
belferka > mam nadzieję, że w rzeczywistości nie jesteś belferką czynną zawodowo:)

ja zamierzam zapisac syna do przedszkole i to jak najszybciej- zeby uczyl sie zyc w grupie

Gość ile by nie było
znajoma - > słusznie:) przy okazji się wychoruje i może nie będzie tak często chorował w szkole.

teraz bede miec druga pocieche - wiec zamierzam sobie radzic:)- ale decyzja o przedszkolu byla juz zanim zaszlam w ciaze:D

Gość ile by nie było
przedszkole dobra rzecz:) musisz się tylko przygotować, że raz w miesiącu dziecko będzie chorować:)

owszem, jestem czynna zawodowo:classic_cool: prcuję jako nauczyciel nauczania zintegrowanego, ale pedagogikę przedszkolna miałam na studiach, stąd znajomość prawa oświatowego:)

Gość przedszkole za darmo
Do: belferka z powołania. Proszę najpierw czytaj potem komentuj, na dodatek złośliwie i wulgarnie. Po pierwsze nie marudzę tylko pytam, bo słyszałam o przepisie/ustawie która gwarantuje 5 godzinny pobyt w przedszkolu za darmo. A dlaczego mamy zgadzać się na "martwe ustawy" ?? W tym pop... kraju jest i tak wystarczająco trudno, więc jak się coś człowiekowi należy, to może warto z tego skorzystać. Po drugie, jeżeli uważnie przeczytałaś co napisałam to wiesz, że zrezygnowałam z przedszkola i jestem na tzw okresie wypowiedzenia. Faktycznie nie płace za posiłki, a jedynie opłatę stałą. Wolałabym jednek tą kasę przeznaczyć na mleko dla drugiego dziecka, też alergika z resztą. Z którym siedzę w domu. I uwierz, przy dwójce dzieci nie ma czasu na fryzjera. A "czas wolny" najchętniej spędzam z dziećmi, bo je kocham!! Przedszkole natomiast gwarantuje dziecku pewien rodzaj edukacji, którego nie jestem w stanie dać dziecku mimo największych starań. A co do mojego wieku... Niewiele wiesz.

pracujesz w szkole z dziecmi w klasach 1-3. jesli tak mam pytanie. czy nadal jest tak ze po zmianie nauki w zabawe w tych klasach- dzieci maja problemy w dalszych klasach. tak slyszalam jak mialam praktyki w klasach 4-6. i interesuje mnie czy nadal tak jest. bo chce wiedziec czy musze zajmowac sie dodatkowo nauka syna(jesli nic sie nie zmieni)

Gość chamstwo
do belferki z powolania-i ty jestes nauczycielka??biedne te dzieci sluchac takich wulgaryzmow,nic kultury w tobie kobieto,jak dziecko w szkole prosi cie o rade tez mu w ten sposob odpowiadasz??chamstwo nie dziwie sie ze mlodziesz jest teraz taka wulgarna,majac takich nauczycieli..

przedszkole za darmo>>>> i chwała Ci za to, że dbasz o edukację swoich pociech,edukacja przedszkolna-faktycznie-ma na to duży wpływ,ale...jest jedno ale, mianowicie:pięciogodzinny pobyt dziecka w placówce wych. przedszkolnego NIGDY nie jest darmowy!no chyba że jest to tzw. "zerówka". Płacisz jedynie za dwa, nie zaś trzy posiłki, a fakt, że dziecko choruje nie stanowi o żadnych ulgach w opłatach.Prawo oświatowe jest niemodyfikowane od lat i nawet sam przystojniak Pan G nic na to nie poradzi:o wypisywać nie radzę, gdyż w ciągu roku szkolnego zapisać jest trudno...no,ale jeśli Cię nie stać... trochę szkoda. Pozdrawiam:)

Miałam taką sytuację...niestety opłatę stałą należy uiszczać nawet w okresie wypowiedzenia :(

Gość przedszkole za darmo
to jak ma się do tego: Każde dziecko w wielu od 3 do 6 lat ma prawo do bezpłatnej opieki w przedszkolu przez pięć godzin dziennie (art. 6 i 14 ustawy z 7 września 1991r. o systemie oświaty, tekst jednolity: Dz U z 1996 r. nr 67, poz. 329, zmiana: DzU nr 106, poz. 496 i rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół, Dz U nr 61, poz. 624) znalazłam to w necie, ale nie mogę odszukać tej ustawy, może jest to faktycznie kwestia interpretacji zapisu, a może jest tam wprost napisane. Może ktoś ma adres do całego tekstu

znajoma>>> i to właśnie jest problem, gdy dziecko przekracza tzw. próg szkolny:o brak zabawek, nudne lekcje, konieczność siedzenia w ławce:o to szokuje dzieciaki i jest na prawdę problemem... W dużym stopniu jak dzieci zaadaptują się w szkole zależy od wychowawcy - to on powinien wnikliwie poznać potrzeby każdego wychowanka. ale widzisz, ppolskie prawo oświatowe jest tak skonstruowane, że nauczyciel staje się (mimowolnie) tzw. robotem pracującym na bazie rozkładów materiału, nie zaś własnej inwencji, ale jest jeszcze inna futrka wyjścia dla pedagogów, mianowicie, tworzyć własne, autorske programy nauczania, ja własnie na takiej bazie pracuję prowadząc zajęcia metodami aktywizującymi.

Gość davidka
"Belferko z powołania"czy klnąć też Was tam uczyli....bo jak się "Ciebie"czyta to się niedobrze robi...nie zachowujesz się jak Pani po studiach,ale jak gówniarz pod blokiem....

Gość a ja ja
przedszkole za darmo - widzisz sama napisałaś, że ma prawo do bezpłatnej opieki a nie bezpłatnego wyżywienia.

mialam praktyki w szkole- i to jak pracuje nauczyciel zdazylam sie przekonac- ze nie mam czasu na nic. na pomoc slabszym uczniom- bo musi zrealizowac dany material- i to mi sie nie podobalo. Ale jak w klasach 6 musialam tlumaczyc co to jest kat prosty na zasadzie idzie mrowka do slomki- jak myslicie , ktora droga jest najkrotsza. tlumaczenie trafia do uczniow ale jast malo czasu na to zeby to rozwinac. nauczycielka skarzyla sie ze dzieci po przejsci do 4 klasy nie umieja sie przestawic do siedzenia w lawkach, do trybu normalnej nauki. dawalam korepetychje z matematyki- dziewczynce w 6 klasie podstawowki- material obszerny jak na ilosc czasu.dlatego wydaje mi sie ze do przesdszkola dziecko powinno chodzic- po 1 uczu sie zyc w grupie a po drugie zaczyna uczyc sie liczyc , czytac. wiem ze w domu tez mozna podszkolic dziecko - ale moim zdaniem przedszkole tez jest bardzo potrzebne. obowiazkowa zerowk-hmmmmm.....troszke kontrowesyjny temat- nie podobal mi sie plan jak bylam w ciazy- ale teraz twierdze ze wilelu dzieciom to pomoze! bo rodzice nie zawsze maja czas na uczenie dziecka.

Bez przesady, znam osoby super wykształcone które klną jak najęte, oczywiście w towarzystwie które to akceptuje. Nauczyciela przeklinacza też znam, ale przy dzieciach nie używa wulgaryzmów. Natomiast zgadzam się że forum, jako miejsce w którym znajduja się rózne osoby, w tym także takie które nie tolerują takiego języka, nalezy się powstrzymać. Poprzeklinać sobie można wśród ludzi którym to nie przeszkadza albo w domu.