Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zrozpaczony człowiek

Gdzie i za ile....

Polecane posty

Gość kapslova
--->> moim zdaniem - być może ktos się znajdzie, ale zdarza sie tak, że zostajesz z problemem sama i na horyzoncie nie widzisz nikogo, kto bylby w stanie ci pomóc. zdawanie się na los w takim wypadku, to dowod kolejnej nieodpowiedzialnosci. to moje zdanie ;) wiesz, ja nie twierdzę, że to jest dobre, ale myślę, że nie powinno być zabronione. są miliony kobiet, ktore usuwają ciążę. to nie jest skomplikowany zabieg, o ile przeprowadza się go w odpowiednich warunkach. i chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby kobiety, które musza sie na taki krok zdecydować miały zapewniona opiekę lekarską i pewność, że nic zlego im nie grozi i że w razie komplikacji będą mogły zgłosić się do lekarza bez stresu, czy się wyda, czy nie i czy przypadkiem nie trafia za kratki.

Gość moim zdaniem ....
odpowiedzialnosc to raczej nie jest slowo ktore pasuje do tego tematu i jego zalozycielki jak sie nie chce miec dzieci to trzeba nie uprawiac sexu!!! albo sie zabezpieczac porzadnie ! to jest dopiero nieodpowiedzialnosc a do samej zalozycielki - czego ty sie spodziewalas zakladajac ten topik? ze wszyscy ci pogratuluja?

Gość kapslova
moim zdaniem -->> spodziewała się pewnie, że uzyska odpowiedź na pytania, które zadała. a ja o odpowiedzialności nic nie mówiłam, mówiłam natomiast o nieodpowiedzialności ;) i jak sama wiesz, nawet najskuteczniejszy srodek antykoncepcyjny zabezpiecza tylko w 99%

Gość moim zdaniem ....
chodzilo mi o to ze jak ktos sie wypowiada na forum to musi sie liczyc z roznymi opiniami - bo zrozpaczona mowi ze wszyscy sa przeciw niej - ja nie jestem przeciwko tobie tylko wypowiadam swoje zdanie do ktorego mam prawo. i mam nawet prawo nazwac to morderstwem bo skoro dwoje osob sie kocha i spodziewaja sie dziecka i chca je usunac to juz rece mi opadaja wiem ze kazdy ma prawo do swojej decyzji ale ja mam prawo do wlasnych opini a jak ktos nie chce zajsc w ciaze to nie zachodzi ja jakos nie zaszłam bo ja i moj partner wiemy co robimy

Gość kapslova
no tak, tyle że po co się rozpisywać na temat, którego się tak na dobrą sprawę nie zna? zrozpaczona zadała konkretne pytanie i spodziewała sie konkretnej odpowiedzi. zastrzegła zresztą, że prosi o odpowiedź ludzi, którzy przez to przeszli, więc reszta wypowiedzi jest zupełnie zbędna, nic nie wnosi i to tylko strata czasu i energii. fora internetowe to nie są miejsca, w których panuje całkowita samowolka, tutaj też obowiązują pewne zasady, m.in. ta, żeby wypowiadać się w obrębie danego tematu, a nie zaczynać dyskusję na zupełnie inny temat. widzisz...ja też nie chciałam zajść w ciążę i robiłam wszystko, żeby nie zajść...a jednak ;) los bywa złośliwy, obyś nigdy nie znalazła się w takiej sytuacji

Gość moim zdaniem ....
jkabym zaszla w ciaze to bym jej nie usuwala, bo to nie tylko usuwa sie ciaze, ale wlasne dziecko a forum sluzy do tego zeby pisac na rozne tematy jeden watek zazwyczaj sie rozwija na rozne plaszczyzny zobacz sobie inne tematy! a nie ja pierwsza wyrazilam opinie o usunieciu

Gość kapslova
ty byś nie usunęła, ale wiele innych osób - tak. i ani ty, ani ja nie jesteśmy odpowiednimi osobami, żeby rozstrzygać kto ma rację. dla mnie organizm, który nie jest w stanie przeżyć poza ciałem matki nie jest człowiekiem. a do 12 tygodnia ciąży to tylko zlepek komórek, ktory nic nie czuje.. ale wiem, że są osoby, dla których dzieckiem jest już dopiero co zapłodniona komórka jajowa i szanuję ich zdanie. temat jest na tyle kontrowersyjny, że ilu ludzi, tyle opinii, niestety ;) tylko po co się opluwać i rozglaszać nieprawdziwe i nijak niepotwierdzone informacje?

czy o tym myslisz czy nie prawda jest taka,ze pod Twoim sercem juz bije malenkie serduszko... juz dzis wiadomo czy to chlopiec czy dziewczynka... juz dzis okreslony jest kolor oczu i wloskow... choc dla Ciebie pozostaje to jeszcze tajemnica.... a najwazniejsze jest to,ze ten maly czlowiek ufa Ci bezgranicznie i tak mu dobrze i bezpiecznie pod Twoim sercem... mam nadzieje,ze przyjdzie kiedys taki dzien,ze bedzie mogl powiedziec-mamo,dziekuje Ci za dar zycia...

Gość kabaretka_aa
hmm o dziecko w przyszlosci trudno powiedziec bo rznie bywa.. to jest zabieg nielegalny musisz zapłacic za lapówkę w miejszych miasta o to trudno wiec wiecej placisz.. w wiekszych łatwiej wiec mniej placisz.. ale zastanow sie gleboko bo to powazna decyzja kotrej mozesz bardzo zalowac...!!! trzymaj sie

Gość moim zdaniem ....
dla mnie nie jest to sprawa legalnosci czy nielegalnosci, to jest decyzja kazdej z osobna, wiem ze sie unioslam ale po prostu dla mnie to drazliwy temat nie rozumie jednego napisalas: tylko po co się opluwać i rozglaszać nieprawdziwe i nijak niepotwierdzone informacje? sorry ale jakie nieprawdziwe i niepotrwierdzone iformacje napisalam?

Gość kapslova
moim zdaniem -->> juz cytuję: "to zmieni cale twoje zycie, a na pewno zwiazek i jesli to zrobisz to bedzie jak koszmar, ktory zawsze bedzie powracal..." skąd wiesz, że to zmieni całe jej życie? skąd wiesz, że to NA PEWNO zmieni jej związek? skąd wiesz, że to bedzie dla niej koszmar, i w dodatku zawsze będzie do niej powracał?

Gość moim zdaniem ....
no dobrze w wiekszosci przypadkow wiem bo mialam do czynienia z takimi kobietami ulzylo ci?

Gość kapslova
nie czuję żadnego ciśnienia, żeby miało mi ulżyć :) po prostu z doświadczenia własnego, i wielu kobiet z mojego bliższego i dalszego otoczenia oraz ze statystyk sporządzonych przez poważne instytuty badawcze w poważnych światowych organizacjach (WHO), wiem, że o ile się wie, co się robi, to rzadko kiedy występuje coś, co szumnie nazywane jest "syndromem poaborcyjnym". jak już mówiłam, jakiekolwiek negatywne psychiczne następstwa aborcji dotyczą około 25% tych, które sie temu zabiegowi poddały. te, które po zabiegu popadają w depresje, nerwicwe itp. to najczęściej kobiety, które zostały do aborcji zmuszone, robiły to pod czyjąś presją, albo nie dojrzały emocjonalnie ani do ciąży, ani do podjęcia decyzji o jej usunięciu.. to zimne statystyki, zero emocji. :) dlatego właśnie proszę, żeby nie powielać informacji, które podają kolorowe czasopisma dla kur domowych, bo w szerszym kontekście są one nieprawdziwe ;)

hej. nie wiem w ktorym jestes tygodniu. ale czytalam gdzies na forum, ze moezesz kupic tabletki ktore wywoluja poronienie, max do 7mego tygodnia, moze 9tego. po drugie sa tez slynne RU. poszukaj w gazetach, farmakologiczne przywracanie miesiaczki. jesli naprawde tego chcesz, jesli uwazasz ze to najelpsza decyzja to sie nie wahajj, nie tlumacz tylko to zrob. wiem wiem, w tym katolickim kraju jeszcze pozostaje problem natury moralnej. mam nadzieje, ze akurat to nie jest dla ciebie istotne, bo ciezko jest zyc z wyrzutami natury religijnej. jak powiedziala kapslova, wiekszosc kobiet nie odczuwa zadnych problemow, nie ma tez problemow z zajsciem w ciaze po paru latach. wg statystyk co druga ciaza obumiera sama w pierwszym miesiacu. na donoszenie ma szanse jedynie 36% ciaz i jakos te kobiety rodza po tym dzieci. wiec sie nie ma sie co martwic o przyszlosc. ryzyko zawsze jest, ale istnieje ono rowniez przy wyrwaniu zeba, ktory tez przeciez jest czescia nas samych. jesli nie chcesz tego dziecka to usun plod. a jesli martwisz sie, ze ewentualna aborcja wywola u ciebie problemy psychiczne, to zawsze mozesz oddac do adopcji.

Gość moim zdaniem ....
dlatego właśnie proszę, żeby nie powielać informacji, które podają kolorowe czasopisma dla kur domowych, bo w szerszym kontekście są one nieprawdziwe przepraszam bardzo ale ja nie czytam pisemek dla kur domowych wiec nie wiem czy takie rzeczy w nich pisza! widze ze ty czytasz na biezaco ale prosze mnie nie obrazac ze jestem kura domowa bo nia nie jestem a co do statystyk to watpie czy objely osoby ktore nie zniosly za dobrze psychicznie i fizycznie usuniecia ciazy bo o zlych przerzyciach zazwyczaj sie nie mowi i nie porusza jesli juz sie bawimy w statystyki

Gość kapslova
nie napisałam, że jesteś kurą domową, tylko, żeby nie powielać opinii, które są prezentowane w pisemkach dla kur domowych. (bez względu na to, czy je czytasz, czy nie i czy ja je czytam - faktem pozostaje, że we wszelkiej prasie istnieje nagonka na kobiety, które sie tego dopuścily - nie dziwi mnie to, bo aborcja jest w naszym kraju zabroniona, więc ciężko, żeby ją wychwalano) "a co do statystyk to watpie czy objely osoby ktore nie zniosly za dobrze psychicznie i fizycznie usuniecia ciazy bo o zlych przerzyciach zazwyczaj sie nie mowi i nie porusza jesli juz sie bawimy w statystyki" Statystyki obejmują osoby, które usunęły ciążę. Na pewno nie wszystkie, ale sądzę, że była to próba reprezentatywna. Nie wiem, czy masz jakiekolwiek pojęcie na temat badań statystycznych, wydaje mi się, że raczej mocno mgliste, więc spieszę wyjaśnić, że 75% przebadanych kobiet nie odczulo żadnych negatywnych psychicznych następstw usunięcia ciąży, natomiast pozostałe 25% (ponieważ cała przebadana grupa to 100%, więc jeśli 75% nie odczuwało, to zostało jeszcze 25 %) doświadczyło pogorszenia stanu psychicznego. Widzę, że prawdopodobnie nie masz więcej niż 15-16 lat, więc dalsza dyskusja z Tobą jest pozbawiona sensu. 🖐️

Gość moim zdaniem ....
mylisz sie panienko wszystko wiedzaca, ja tu pisze swoja opinie a ty za kazdym razem probujesz obrocic sprawe i postawic na swoim kazdy ma prawo do wlasnego zdania a ty widze nie tolerujesz zadnego oprocz swojego i w dodatku bronisz sie obrazaniem drugiej strony slabeuszu w dane statystyczne nie wierze ale o co mi chodzi to raczej ty nie zrozumiesz, choc nie wnikam ile masz lat mloda damo, wszystko mozna poprzec byle cyferkami ale jak jest naprawde to nie wiesz chodzilo mi o to ze ludzie po ciezkich przezyciach zadko chca o nich rozmawiac i brac udzial w ankietach i tu cie zdziwie bo wiem to z pracy i o dziwo nie mam 15 lat tylko ponad 20 i zajmuje sie w pracy osobami ktore maja ciezkie przezycia i malo kto chce o nich rozmawiac chodzilo mi tylko o to ale ty oczywiscie wszystko wiesz najlepiej zaraz nas pewnie olsnisz ze pracowalas przy tych statystykach nie po to jest forum zeby sie wymadrzac i stawaic na swoim, kazdy ma prawo do swojego zdania

Gość kapslova
zaskoczę cię - nie pracowałam przy tych statystykach. ale wiem, jak się czują kobiety, które ciążę usunęły. wiem, bo je widziałam i rozmawiałam z nimi, poza tym sama jestem taka kobietą. w swoim ostatnim poście nie wyraziłas żadnego zdania, próbowałaś mnie co najwyżej poniżyć (zwroty typu "panienko" - nie wiesz, ile mam lat, a panienka to synonim dziewczynki - dziewczynką już nie jestem ;) ). ani razu nie powiedziałam, że nie masz racji...zresztą, skończmy te bezproduktywne przepychanki...i tak nie zrozumiesz a autorka i tak już wie, co chciała wiedzieć.

Gość moim zdaniem ....
no prosze "nie zrozumiesz" i kto kogo obraza

Gość moim zdaniem ....
bye bye idz nawracac ludzi

moim zdaniem ... - dziewczyna prosila o informacje. i tyle. a nie o ocenianie tego co zrobi. syndrom poaborcyjny zdarza sie tym, kore do aaborcji sa zmuszone. bo mi sie wydaje, ze gdybym nie chciala dziecka to poczulalabym ulge, ze usunelam plod. a nie jakas rozpacz. jesli kobieta nie ma jak wychowac, nie ma za co, nie ma z kim to dlaczego ja zmuszac do urodzenia? a co z depresja poporodowa? mysli jedna z druga ze tak latwo jest oddac dziecko? o tym, tez sie nie mowi. a wiele kobiet po porodzie nie moze znalezc sobie miejsca.

Gość Zrozpaczony człowiek
ZROBIŁAM TO!!!!!! I WIECIE CO....I CZUJE ULGĘ!!!! MIALAM WSPARCIE UKOCHANEGO FACETA I NADAL JESTESMY RAZEM.

Gość ile Cie
ten zabieg kosztowal?.........???

Gość hihihihi
ciekawe czy bedziesz taka radosna... jua cie zostawi twoj morderczy Romeo.... hihi zostaniesz SAMA....!!!!!!!!!!! bez chlopaka i bez dziecka!!!

Gość Rage
Wklejam fragment artykułu, dla takiej jednej mąderej, co twierdzi, że do 12 tygodnia płód to tylko zlepek komórek. Oto co JUŻ JEST w 12 tygodniu, więc pomyśl, co było wcześniej: Odległość ciemieniowo-siedzeniowa wynosi ok. 61 mm. Dziecko waży 10-14 g. Narządy, które do tej pory wykształciły się w maleńkim organizmie, teraz się powiększają i doskonalą swoje funkcje. Szkielet płodu przekształca się z chrzęstnego w kostny. Paluszki u rąk i stóp już się całkiem rozdzieliły i wykształciły się paznokcie. Skóra pokrywa się zawiązkami cebulek włosowych. Przysadka zaczyna wytwarzać hormony. Narządy płciowe zewnętrzne wskazują na płeć dziecka. Jelita zaczynają się kurczyć, wykonując ruchy robaczkowe przesuwają pokarm. Przez ścianę jelita wchłaniana jest glukoza. Będąc u lekarza, usłyszysz bicie serca swojego maluszka. Lekarz wykona badanie za pomocą przyssawki dopplerowskiej. System nerwowy maluszka doskonali się. Dziecko zaczyna się poruszać wewnątrz macicy. Jednak Ty jeszcze nie odczuwasz tych ruchów. Za to maluch reaguje na bodźce zewnętrzne. Jeśli dotkniesz brzuch, całe ciałko gwałtownie się porusza. Zwiększa się również ilość płynu owodniowego. Dzięki temu dziecko może swobodnie pływać. Maluch zaczyna poruszać kończynami, ustami, otwiera buzie. Swoją drogą ja usunęłam ciążę mająć 17 lat i żałuje ogromnie, liczę spbie w myślach ile to dziecko miałoby teraz lat, czy byłby to chłopiec czy dziewczynka. Dla wiadomości założycielki topiku: usunęłam pigułką wczesnoporonną w pierwszym miesiącu.

Gość moim zdaniem ....
rage zalujesz? a do zrozpaczonego czlowieka - darowalabys sobie komenatarze ze czujesz ulge, bo wlasnie sie pozbylas swojego dziecka, ale to tylko o tobie swiadczy ze jestes pusta