Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malenka muszelka

Badanie tarczycy

Polecane posty

Gość malenka muszelka

mam pytanie chce sie wybrac na badanie tarczycy. duzo niepokojacych objawow. Kompletnie nie iwem do jakiego lekarza sie udac. Czy potzrebuje jakies skierowanie? czy badanie krwi?

Gość na początek ........
badanie krwi tz. TSH to potwierdzi lub wykluczu nadczynność lub niedoczynność

a lekarz,który zajmuje się tarczycą to endokrynolog(potrzebne skierowanie od ogólnego) w razie pytań służę pomocą ,gdyż dużo wiem na temat tarczycy(moja córeczka jest chora na niedoczynność od urodzenia,czyli od 3 lat

Gość malenka muszelka
wypadaja mi strasznie wlosy, jestem oslabiona. Chcialabym isc prywatnie do lkekarza czy udac sie od razu do endokrynologa czy najpierw na badanie krwi?

zrób badanie krwi,bo nawet jak pójdziesz do lekarza to on w pierwszej kolejności będzie chciał zobaczyć wynik tsh i cię skieruje na badanie a masz jeszcze jakieś inne dolegliwości????np.nagły wzrost,lub spadek wagi,może bardziej niż zwykle marzną ci kończyny,zaparcia itp?????

Gość malenka muszelka
ostatnio schudlam 4 kg ale przez 3 miesiace, to chyab barzdiej wynik stresu niz ze wzgledu na zdrowie . jestem zmarzluchem od dawna. Kocham ciepelko. Martwia mnie te wlosy no i ostatnio (tylko jeden raz) zwariowal moj okres. Zawsze regularny- zostal wywolany przez gina tabletkami. nie chce sonbie wmawiac ale na badania musze isc

nie chcę udawać bardzo mądrej ale z Twojego opisu wydawać by się mogło,że nadczynność tarczycy jest u Ciebie możliwa,bo właśnie takie objawy występują proponuję iść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie na badanie krwi na poziom hormonów TSH (prywatnie kosztuje ok 50 zł) lekarz rodzinny bo przeanalizowaniu wyników zadecyduje,czy potrzebna będzie wizyta u endokrynologa,czy też nie być może to tylko stres i jesienne osłabienie,ale musisz to sprawdzić

Gość ja odebralam kilka tyg.
temu wyniki i mam TSH 4.41 norma: 0.4 - 4.0 to niedoczynnosc czy nadczynnosc? i teraz nie wiem, czy mam zrobic dodatkowo T3 i T4 czy raczej nie przejmowac sie tym za bardzo i za jakis czas powtorzyc TSH? nie znam sie na tym, ale wynik niewiele przekracza ponad gorna norme.. moze ktos sie orientuje czy jesli dostalam juz raz skierowanie na badania, to za nastepne trzeba juz zaplacic?

powyżej normy to nadczynność ale w twoim przypadku to jeszcze nic strasznego proponuję zrobić badanie za ok.4 tygodnie,żeby powtórzyć i dopiero udać się do endokrynologa na ewentualne leczenie oczywiście za następne skierowania i wyniki nie będziesz płacić ja swojej córci robię wyniki co 3 tyg.bezpłatnie

ups......pomyłka powyżej normy to NIEDOCZYNNOŚĆ!!!!!!!!!

Gość tak podejrzewalam
ostatnio u mojej mamy stwierdzono niedoczynnosc i dodatkowo chorobe hashimoto - przez lata meczyla ja chrypka i musiala caly czas odkrztuszac, zawsze myslelismy, ze to z powodu zawodu jaki wykonuje - jest nauczycielem, a tu sie okazalo, ze to niedoczynnosc; od kilku tyg. bierze hormony i jest ok.

Gość malenka muszelka
zamowilam wizyte na wtorek 22 zl w prywatnej klinice. To chyba nie duzo. Dziekuej bardzo za wszystkie odpowiedzi. pozdrawiam. czy nie leczone schorzenia tarczycy moga miec jakis staly uszczerbek na zdrowiu- nie wiem kiedy to wsysztsko sie zaczelo i bardzo sie boje

Gość niebieskoookaa22
żeby się 2x nie kłuc, proponuje zrobic wynik TSH, fT3 i fT4 jezeli masz 4.1 to niedoczynnośc niewielka, to może pobracvitaminy z jodem(Materna, Belissa) i za jakiś czas zrobic powtórne badania? bo i tak ci lekarz przepisze jod... ...hmm... chociaż nie wiem, właściwie lepiej przez net nie leczyc :o ;) to moze jednak lekarz z powtórnym badaniem? i i zrób sobie wtedy wszystkie 3hormony :)

Gość Majka55
Czasamy TSH wychodzi dobre ale to wcale nie znaczy ze tarczyca jest zdrowa, dokladniejsze sa T3 i T4 . Ja mialam TSH dobre , wlosy wypadaly garsciami i okazal sie ze T3 bylo fatalne. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia:D