Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawałeczek ciasteczka

pomyłka przy wypłacie

Polecane posty

muszę zwrócić nadwyżkę wypłaty za wrzesień i październik w związku ze zmianą przepisów od 1 wrzesnia 2006. Dzisiaj zostałam o tym fakcie poinformowana przez dyrekcję. Jest to kwota ok. 400 zł. Dlaczego JA mam płacic za czyjąś pomyłkę!!!?????

niestety nie. Nie wiedziałam , że nastąpiła zmiana przepisów i spadłam o tabelę w dół.

Gość powiedz że spożytkowalaś
w dobrej wierze :-)) i nie płać. Przecież zawsze mogłaś to uznać np. za premię

Gość w bananach mogą być
Tak, jak powiesz, że nie masz, bo spożytkowałaś w dobrej wierze, żaden sąd Ci nie nakaże spłacić :)

ale czy jest jakaś podstawa prawna, któraby mówiła o tym , że nie muszę placić za czyjeś błędy. POza tym wrzesniowa wyplata wpłynęła na konto ostatniego sierpnia, a przepis zaczął obowiązywać 1 września. Obawiam się że nawet księgowa ani dyrekcja do wczoraj nie wiedziały o zmianie przepisu

Gość w bananach mogą być
O paradoksie ! Nawet kiedyś było głośno o tym, że gościu dostał 2 razy wypłatę na konto, ciągali go po sądach bo nie chciał oddac, a on powiedział przed sadem, że nie odda, bo nie ma, bo spożytkował w dobrej wierze, bo nie wiedział, że dostał coś za dużo. I sąd umorzył :)

Gość w bananach mogą być
:-0 Niedługo :P To odprawa była chyba z tego co pamiętam :D:D:D

Ja mam wypłacaną wypłatę z góry nie z dołu. teraz dostanę wypłatę na listopad.

Już raz zwracałam księgowej nadwyżkę wypłaty tym razem nie chcę , kolejny raz płacic za jej nieznajomość przepisów.

Gość ojejka
haha! i na cały rok z góry pewnie... :O a co jakbyś noge złamała i nie poszła w listopadzie?

pracuję w oświacie

Ojejka - właśnie to mam na myśli. Przecież wypłata jest obliczana na koniec miesiąca, gdy zlicza się m. in. nieobecność pracownika. Autorko topiku teraz nie oddasz, to ściągna ci z następnej. I tylko niesmak pozostanie :O

jak bym złamała nogę w listopadzie to potrącenia będą w grudniu - logiczne

do Kasi Witt - tylko ja się pytam DLACZEGO mam płacic za czyjąś nieznajomość przepisów.

Ja pracowałam w szkole i tak było...z następnej nie ważne której jeju... Wioche chcesz odstawiać...nie Twoja kasa :o

Tak, ale np. zwolnienia lekarskie obowiązuja za konkretny okres czasu i nie mozna sobie tego tak \"przerzucać\" jak komu wygodniej. Czyli skoro zaczęłas pracę np. 1 wrzesnia, to już 31 sieprnia dostałas wypłatę? Nim zaczęłaś pracować?? Pogadaj z szefową - to nie twoja wina, więc niech to jakoś rozłoży. Trudno żebyś odpowiadała za czyjeś błędy. Ale kase i tak oddasz...

Gość ojejka
to nie jest logiczne.. :O jakies nowatorskie systemy wprowadzają.. bez sensu.. narażają sie na koszta! a trwałe wypadki, wyjazdy, zwolnienie sie? zawsze trzeba zwracać? paranoja! jak tu sobie cokolwiek zaplanować?

Przecież kazdy ma swoją działkę w której musi być osobą kompetentną i odpowiedzialną. Ja muszę sama płacić za swoje pomyłki

Kawałeczek nie masz co walczyć - kasę oddasz, bo ci się nie należała. W taki czy inny sposob ja z ciebie ściągna. A swoją drogą szefowa powinna się zastanowic nad księgową czy kadrową, która robi takie błędy.

Musztarda - dzięki. Nareszcie jakiś konkret. Nic nie podpisywałam Na pewno podsuną mi papierek ze wsteczną datą

to proszę napisz mi Katrina jakąś podstawę prawną która mówi , że pracownik musi oddac pieniądze , jeżeli nastąpiła pomyłaka (2x!!!)księgowej, mało tego żadne dokumenty nie są przeze mnie podpisane ????