Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pesta

do informatyków i nie tylko

Polecane posty

Gość pesta

witam, mam pytanie czy jeżeli napisze do kogoś emaila czy ta osoba może w jakiś sposób dowiedzieć się kto pisze np jakiś adres? jeżeli odczyta mój IP to coś mu to powie? dzięki za jakieś mądre odp

Gość Płaczuś
Jak napiszesz mail to osoba dostanie go z adresu pocztowego z którego go napiszesz. Także będzie znać adres pocztowy. Z kolei w nagłówku maila, który można podejrzeć jak ktoś się uprze, będzie podany adres ip komputera (albo jego nazwa) z którego go wysyłasz. Także osoba będzie mogla poznać na jakim komputerze go wysłałaś.

Gość Płaczuś
Podrzejrzewam, że używasz windowsa XP dla którego zawieszanie się komputera to normalna sprawa. Ewentualnie masz problemy ze sterownikami do urządzeń komputera albo np jakieś urządzenie np. karta graficzna nie działa prawidłowo i powoduje zawieszanie się komputera.

Gość szukajka
a właśnie co da tej ososbie fakt ze będzie mogł poznać z jakiego kompam go wysłała imie adres na jaki net jest zapisany??????????????

używam windowsa XP :( niestety te ciągłe zawiechy bardzo spowalniaja i utrudniaja prace :(

onka222 a czy zawsze miałaś takie zawiechy? nawet przy świeżo zainstalowanym windowsie? a co do tego IP to chyba taki szaraczek nie wie za bardzo jak sprawdzić do kogo należy owo IP.. bynajmniej ja nie wiem :P

Gość Płaczuś
Jak osoba będzie znac adres ip komputera to np może skontaktować sie ( oczywiście po wyszukaniu w odpowiednich bazach adresów sieciowych ) z administratorem sieci do której jest wpięty komputer i poprosić go o wyciągnięcie z logów informacji na temat osoby która go używała. Czy coś jeszcze wyjaśnić ?? :) Informatyk to może za dużo powiedziane ale na pewno człowiek mający jakąś tam wiedzę. ;) w razie problemów z komputerami piszcie: smerfikko2.pl w Stolicy możliwa pomoc bezpośrednia :D

mikifiki własnie nie odrazu po zainstalowaniu systemu nie miałam ale mój szwagier (nie bardzo kumaty w tych sprawach) wszystko spieprzył zaczął mieszać i mam za swoje a on umył rączki acha i jeszcze dokupił dodatkową pamięć może to od tego???jak myślisz?

Płaczuś szkoda że do stolicy mam tak daleko 😭 potrzebuje dobrego niedrogiego ;) informatyka od zaraz...

Zawieszanie sie komputera z Win XP to normalna sprawa?? Mój komp chodzi dzień w dzień praktycznie 24 h na dobę, ostatni format 1,5 roku temu i nic się nie wiesza, może chodzić i tydzień bez zająknięcia, a pracuje na nim bardzo dużo :p Podstawa to nie instalować żadnego syfiastego oprogramowania (typu Kazaa, itp.), regularnie skanować ad-aware\'m i antyvirusem, nie grzebć w opcjach na których się nie znasz i nie dopuszczać do kompa nikogo, kto mógłby coś w nim namieszać.

zdaje sie ze gdy podlaczysz do internetu swiezo zainstalowany system bez zabezpieczen to przecietnie w ciagu 5 minut ktos ci sie do niego wlamie :classic_cool: jak ci sie komputer zawiesza to jest mozliwe ze masz albo zbyt malo np wolnego miejsca na twardym dysku lub zbyt malo pamieci RAM albo cos zuzywa np twoja pamiec albo polaczenia do internetu.

jak już pamięć została dołożona to na tym sie nie znam ale jak wcześniej komp chodził ok to na pewno nie jest wina XP! z moim XP od lat wszystko w porządku i ANI RAZU mi sie nie zawiesił więc nie wiem skąd to stwierdzenie że przy XP zawieszanie sie to normalna sprawa :o może spróbuj formata :)

ad-aware to bardzo przydatny programik - polecam! :D

Gość własnie
skoro juz znalazłam ten temat to moze ktos mi powie. przy jednym ze skanowan komputera programem adaware albo spybot wyskoczyla informacja :"proba włamania do komutera przez przegladarke internetowa" czy takjakos, to znaczy co? umie ktos wyjasnic kto lub co probowało sie włamac?

Jeśli komp chodził dobrze przy świeżym systemie, to raczej można wykluczyć, że powodem zwisów jest hardware. Zawieszanie się kompa może być spowodowane jakimś błędem w systemie, może ktoś wykasował jakieś systemowe pliki, przyczyn może być wiele. W takim wypadku należałoby postawić nowy system i zacząć o tego kompa dbać, a na pewno wszystko będzie dobrze. Natomiast drugą przyczyną, która chyba wystepuje najczęściej, to zawalenie komputera tzw. szpiegami - te \'programiki\' potrafia bardzo skutecznie spowolnic pracę kompa i doprowadzać do zwisów systemu. Powinien tutaj pomóc właśnie ad-aware - to program służący do usuwania szpiegów i innego złośliwego oprogramowania. Z doświadczenia jednak wiem, że jeśli tych szpiegów jest bardzo dużo (kilkaset i więcej), to po ich usunięciu system i tak się wysypie kompletnie. Na początek radziłbym szybko zrobić kopię najważniejszych plików, a dopiero potem brać się za czyszczenie Windowsa ad-aware\'m.

Gość własnie
mnie nikt nie lubi, o co bym nie spytała to cisza...

do wlasnie: sorry ale nigdy nie uzywalem adaware, ale niektore stronki internetowe maja kod ktory moze uszkodzic ci system, wiec moze takie jest znaczenie tej wiadomosci

zrobić kopię najważniejszych plików, a dopiero potem brać się za czyszczenie Windowsa ad-aware\'m. wielbiciela bardzo trafna rada mój \"informatyk\" nie zrobił kopii moich dokumentów i wszystko poszło..... nic nie miałam załamka totalna :( przez jakis tydzień dochodziłam do siebie nie mogłam z nerwów!!!

Też tak sądzę, Kirus. Lepiej zrobić sobie kopię ważnych plików póki system jeszcze w ogóle chodzi i machnąć nowy. Raz, że nie będzie męczarni ze szpiegami, dwa - będzie pewnie szybciej, trzy - system na 100 % będzie czyściutki; bo jeśli teraz jest zawalony szpiegami na maxa, to po ich usunięciu problemy mogą nie zniknąć albo w ogóle kiszka się zrobi. Usuwanie szpiegów trzeba robić na bieżąco, a nie dopiero jak się komp zaczyna sypać.

Gość Meże te 2 pamięci się gryzą

onka222 to faktycznie z niego \"informatyk\" pełną gębą :D Zrobienie kopii przed poważniejszymi zmianami w systemie to podstawa, no chyba, że nie ma się na nim nic ważnego.

Ta nowa pamięć też może być powodem. Ale... onka222 powiedz dokładnie jakie są objawy. Czy ten komp (jak normalnie coś na nim robisz) często \"zamula\", czy chodzi normalnie, w miarę szybko a zawiecha pojawia się - że tak powiem - niespodziewanie? ;)

poza tym jak zrobi swieza instalacje systemu to moze zobaczyc czy system dziala w porzadku przed podlaczeniem do internetu czyli czy hardware jest w porzadku. jest tez mozliwosc ze ten szwagier zle zalozyl pamiec i cos gdzies zle kontaktuje. problem z hardware czasami potrafi dawac dziwne objawy tzn raz moze dzialac dobrze a po chwili sie cos chrzani. odnosnie adaware i innych programow przeciw szpiegujacemu oprogramowaniu to slyszalem ze niektorzy uzywaja po kilka na raz gdyz jeden moze wszystkiego nie wylapac. odnosnie numeru IP w email to mozna powiedziec ze nawet jesli jest to numer komputera z ktorego email zostala wyslana to nie znaczy ze osoba wysylajaca ta email przy tym komputerze siedziala. jest mnostwo komputerow ktore sa uzywane jako tzw relay tzn w praktyce ktos moze siedziec po drugiej stronie ulicy co ty i uzywac komputera np w poludniowej korei aby wystac do ciebie mejla :classic_cool: czasami nie jest tak prosto aby dojsc kto wysyla email