Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebująccaa

Pomocy!!!Glukoza 50g

Polecane posty

Gość potrzebująccaa

Mam pytanie.Jutro mam badania krwi i badanie na cukier.Kupiłam tabletki,ale nie ma żadnej informacji,co dokładnie powinnam zrobić.Wiem tylko,że mam rozpuścić jedną tabletke w szklance wody i wypić.Ale kiedy? Przed samym badaniem?Prosze o pomoc.

Gość fiolka34
Bierzesz glukozę ze sobą , najpierw pobierają ci krew na czczo , po pobraniu pijesz glukozę ( zwykle jest do rozpuszczenia w wodzie) i po godzinie od wypicia pobierają ci krew drugi raz.

Gość potrzebująccaa
Dziękuje ci bardzo za wyjaśnienie.Pozdrawiam.

Gość fghnjk
jak jamualam badania to musialam przed nimi w domu wypic vglukoze

Ja też najopierw zjadłam śniadanie, potem wypiłam 50g glukozy rozpuszczonej w pół szklanki wody z cytryną i za godzine miałam pobieraną krew

Gość potrzebująccaa
Czyli właściwie to nie ma większego znaczenia?

zależy od lekarza, co zalecił moja ginka kazała mi zrobić w ten sposób, ale w poprzedniej ciąży byłam naczczo, pobrali mi krew, wypiłam glukoze, poczekałam godzinę i jeszcze raz pobranie krwi...

Gość
zalezy czy to standartowe badanie czy podejrzenie cukrzycy ciazowej

Gość krzywa cukrowa
...bo chyba na takie badanie idziesz? Wyglądała tak:naczczo pobierali mi krew ,potem rozpuścili glukoze(ale taką z torebki -nie w tabletkach, kupiłam ją w aptece.) i wypiłam ją a po godzinie znowu pobrali. A jeszcze ...dla mnie wypicie glukozy to była męka- nie przepadam za takimi slodkościami ,az mdliło.Przeżyłam jakoś.

istanieje pewna niezgodnośc miedzy tym czego chcą ginekolodzy a co mówią w labolatorium, wszystlkie moje koleżanki tak miały,, ginekolodzy mówią, że nalezy zjeść normalne śniadanie, odczekać 2 godziny i pójść zbadać krew, potem wypic to swiństwo rozpuszczone w szklance wody i wtedy po 2 godzinach przyjść na badanie ponownie, w labolatorium upierają się, że należy przyjść na głodniaka, pobiorą potem wypijesz i wtedy zapytaj czy masz przyjść za godzinę czy 2 , bo widzę tu lekką rozbieżność w tym co piszą babki nie wiem, dlaczego oni nie są w stanie się dogadać w tej kwestii, ale mój gin twierdzi, że na czczo on nie chce, ma być 2 godziny po normalnym śniadaniu:) czasem w labolatorium się upierają i badają poziom cukru we krwi i wtedy nie chcą zrobić tego badania, więc chyba jeżeli nikt Tobie nic nie powiuedział, idź rano na czczo, potem wypij i spytaj za ile masz przyjść i tyle na pewno badanie pokaże co powinno pozdrawiam

Gość
Poziom glukozy bada sie na czczo i po wypiciu glukozy by sprawdzic jak z duza dawka cukru radzi sobie trzustka

Gość
do autorki idz do lab bedac na czczo a tam dowiesz sie o jakie badanie chodziło lekarzowi panie sprawdza to na skierowaniu

w czasie ciązy miałam robioną glukoze 2 razy.Za każdym razem miałam glukoze w postaci proszku,szłam do przychodni z nią,tam pielegniarka mi rozpuszczała w ciepłej wodzie i po godzinie było pobranie krwi.Glukoza jest bardzo słodka i mdła dlatego pozwalają popijac ja woda lub nawet woda+cytryna.Za pierwszym razem mnie zmuliło tak że zendlałam(ponoć to normalne jak wymiot po wypiciu glukozy) a za drugim razem zabrałam wode i było wszytsko oki

Gość potrzebująccaa
Dzięki bardzo za te wszystkie wiadomosci.Pójdę naczczo,mam nadzieje,że nie padne,bo w ciagu nocy dzidzius wyjada ze mnie wszystko.

Gość Bania
przy badaniu na glukoze nie wolno jesc!najpierw pobieraja krew,potem rozpuszczaja uprzednio kupiona przez ciebie glukoze ktora pijesz(polecam wziac ze soba polowe cytryny i wcisnac sok do roztworu bo mozna zwymiotowac),po godz pobieraja krew 2 raz,za kazdym razem z palca,nast dnia sa wyniki

To czy wolno jeść czy nie zależy od skierowania od lekarza i laboratorium. Miałam robione to badanie trzykrotnie i raz kazali przyjść 2 godz po lekkim po śniadaniu a dwa razy na czczo. W żadnym z laboratoriów nie pozwolono mi pić wody mogłam tylko wcisnąć do kubka z rozpuszczoną glukozą pół cytryny. za każdym razem też musiałam wypić to świństwo przy laborantkach.