Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalina24

Czy któraś miała USG D4?

Polecane posty

Gość kalina24

bardzo proszęo odzew panie, ktore miały to badanie.

Gość Ajajajajajjj
ja miałam, co chcesz wiedzieć?

Gość kalina24
Dlaczego lekarz skierował Cie na to badanie? W którym tygodniu się je wykonuje?

Gość Ajajajajajjj
mnie lekarz nie skierował, sama pojechałam. Byłam ciekawa zdrowia i kondycji mojego maleństwa.

Gość kalina24
A w którym tygodniu miałaś robione to badanie?

ajajaja prosze wyjasnij mi jaka jest roznica miedzy tym a normalnym usg bo ja tez jestem ciekawa.

Gość Ajajajajajjj
jest to usg czarno-białe (przynajmniej ja takie miałam) ale w trójwymiarze, czyli obraz nie jest płaski. Można np. zobaczyć buźkę maleństwa (mnie się nie udało bo się odwróciło), można też poznać płeć, jeśli się odpowiednio ustawi. Badanie takie można robić między 11-14 tc, następnie 20-24 tc a potem zdaje się ok 33 tc. Na pierwszym m.in. bada się tzw. przezierność fałdu karkowego (pod kątem Zespołu Dawna), na następnym (to miałam) lekarz ocenia objętość płynu owodniowego, lokalizację łożyska, a także wielkość płodu oraz budowę jego czaszki i mózgu, kręgosłupa, serca, żołądka, pęcherza moczowego, nerek, płuc i kończyn.

Gość ajajaja
brednie jakies gadasz

Gość ajajaja
takich rzeczy to dowiesz sie po normalnym usg chyba kobieto nie wiesz o jakie usg chodzi

Gość Ajajajajajjj
nie bredzę, można robić normalne usg, ale można i 4d w tych terminach, to ty sobie poczytaj zanim obrzucisz kogoś błotem

Gość Ajajajajajjj
czy na zwykłym usg lekarz obejrzy KAŻDĄ KOMORĘ SERCA Z OSOBNA? Stwierdzi, że nie ma dziur między komorami i krew wpływająca do serca nie miesza się z tą odpływającą?

Gość kalina24
Przestańcie. dziękuję Ajajajaj. Nie moge znalezc szerszych informacji o tym badaniu w necie, a ginekolog mi zaleciła jego zrobienie ze wzgledu na chorobe,jaka przechodzilam na poczatku ciązy i szukam wszelkich informacji. Proszę o odzew też inne mamy, które miały robione to badanie :)

Gość maminkaa
A czym się rózni usg D3 od D4????????

wiele rozmow juz o tym bylo.... wczesniejsze opisy to bylo zwykle usg 2d usg 3d jest w troj wymiarze jak sama nazwa wskazuje - dobrze widac buzke i takie tam.. jezeli dziecko jest dobrze ulozone.. 4d dochodzi dzwiek i dziecko jest jeszcze lepiej widoczne niz przy 3d.. lekarz nagrywa ci jak dziecko sie rusza.. w 3 d jest w formie fotek