Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktos albo nikt

do wierzacych katolikow

Polecane posty

Gość ktos albo nikt

Wg waszej religii dziecko ktore umrze przed chrztem pojdzie do piekla.. co to w ogole za religia?? jak mala niewinna istotka ma isc tam... gdzie idzie morderca, gwalciciel i inni( i to jeszcze nie wszyscy bo ponoc wystarczy zalowac w ostatniej chwili za grzechy i juz nie idzie sie do piekla).. do d... taka religia a co wam nie podoba sie w katolicyzmie?

Gość ktos albo nikt
a i jeszcze niezla jest spowiedz- po jaka cholere gadac swoje grzechy jakiemus wscibskiemu cymbalowi? bo za nim niby stoi jezus? a czemu nie moge kleknac w kosciele.. albo gdziekolwiek.. i w mysli wyznac swoich grzechow? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze:P kiedys wiazalo sie to z tym.. ze ksiadz dawal rozgrzeszenia za oplata:P:P i zostalo tak do dzis a zacofani ludzie wierza w brednie dalej... a i jeszcze jedno jest dobre- ale wlasnie wylecialo mi z glowy- jak sobie przypomne to napisze;)

Gość ktos albo nikt
rozwala mnie klekanie i wstawanie- jak jacys nawiedzeni wiesniacy- szkoda ze jeszcze nie trzeba krzyrzem lezec:O wstajemy, klekamy, siadamy... chore jakies... ostatnio bylam 2 lata temu na chrzcie.. caly czas siedzialam to stare baby patrzyly na mnie z taka pogarda ze myslalam ze mnie zabija po mszy:P:P

Teoria o tym, że dusze tzw. niewiniątek (czyli dzieci zmarłych przed Chrztem Św.) \"idą do piekła na wieczne potępienie\" już dawno została zarzucona przez sam Kościół Katolicki! :-D A i w ogóle idea istnienia piekła, zwłaszcza według naszych wyobrażeń, jest wątpliwa... Polecam postudiowanie idei nieskończoności Boskiego Miłosierdzia. :-) Mnie się tam katolicyzm podoba i nie zamierzam go zmieniać. A że jego idea jest czasem wypaczana przez \"sprawujących władzę\"? Cóż, socjalizm w założeniu czystej ideologii to też słuszny system. ;-)

Gość nieochrzczone dziecko
nie idzie do piekła tylko do LIMBUS ale Ty za głupi jestes by tłumaczyć Ci co to :P

Gość ktos albo nikt
co to limbus? a glupia nie jestem.. tylko niedoinformowana.. glupi to ten co nie jest sie w stanie anuczyc albo wykorzystac w odpowiedni sposob tego co se nauczyl:P:P nie myl niewiedzy albo niedoinformowania z glupota:P bo stajesz sie jej przykladem:P

Gość trumtururum
po uno) taka wiara, rodzimy się z grzechem pierworodnym dzięki ewie więc dziecko trzeba ochrzcić, wiesz na pewno też o tym, że pielęgniarka albo i rodzice też mogą chrzcic więc wśród katolików raczej nie zdarza sie zeby dziecko zmarło nieochrzczone po due) taka wiara, szczery żal odpuszcza grzechy, każdy ma szansę na "życie wieczne" i nie żebym broniła, wiele rzeczy mi się w kościele nie podoba, od kilku lat do niego nie chodzę...tylko nie lubię, jak ludzie nie pojmują że pewne rzeczy są właśnie kwestią wiary... A kościół i księża i prawo kościelne dla mnie jest osobną historią

Gość kajala
Głupi jest ten,kto nie pyta.

Gość limbus-nooooł
Tak sie sklada ze jakis miesiac temu papiez oficjalnie odrzucil nauke o Limbusie ..... bylo o tym na interii. To bylo tylko jedno z wielu klamstw jakimi kosciol darzy swoich wiernych :o Ciekawe co bedzie nastepne ...... moze czas na doktryne o Trojcy ?? :o

Gość Prof dr hab. inz. ksiadz
Obecnie w Afryce bardziej dominuje Islam w ktorym dzieci ktore zmarly podczas porodu ida do nieba w przeciwienstwie do religii katolickiej. Z tego wzgledu aby przeciwstawic sie Islamowi papiez zadecydowal ze juz niedlugo dzieci ktore zmarly przy porodzie tez pojda do niega tak jak dzieci w Islamie. Tak zadecydowal Papiez B16 bodajze. Bog zaplac mu za to.

Gość nieochrzczone dziecko
to poszerz swoją wiedzę a nie obrazaj innych niedoinformowana osobo :P Jak sie nie zna tematu to się nie podejmuje dyskusji. Bez odbioru.

Gość trumtururum
ktoś albo nikt - jak ci sie nie podoba to po co tam polazłaś :O trzeba było sobie jeszcze poduszke wziać i kimnąć w kącie Pcha sie tam gdzie się jej nie podoba a potem jeszcze narzeka że musi wstawać i siadać i klękać :O

Gość kajala
a przez spowiedz kościól ma kontrolę nad swoimi owieczkami.Wie o nich prawie wszystko.I oto chodzi.Spowiedz powinna być powszechna tak jak za czasów Jezusa.Ale kler ustanowił własne prawo.Nie chodzę do spowiedzi,wychodząc z założenia,że żaden pośrednik do rozmowy z Jezusem nie jest mi potrzebny.

Gość raszpla
katolicyzm jest jak widac tylko dla ludzi myslacych. opieracie swoje zale na zdaniach wyrwanych z kontekstu. wczytajcie sie nie tylko w Biblie, ale i inne źródła. Nie koncetrujcie sie na instytuacji tylko na tradycji i wiedzy

Gość Prof dr hab. inz. ksiadz
"katolicyzm jest dla ludzi myslacych" chyba dla tych co stoja wysoko w hierarchii, Tak samo jak w latach 90 w piramidach finansowych. Po zwyliki ludzie sa manipulowani przez koscoil - gdzie papiez decyduje o tym czy zmarle dziecko pojdzie do piekla czy do nieba.

Gość nikt albo ktos
nie jest moja pasja studiowanie biblii - wiem natomiast o podstawach wiary katolickiej.. i nie rozumiem jak papiez moze decydowac o tym co jest a co nie jest.. tzn czy dzieci ida przed chrztem do nieba czy do piekla.. swiadczy to o tym ze ten kosciol, cala biblia i wszywtko to jeden wielki bezdet.. jakis koles wymysla sobie co jest a co nie jest- tworzy dogmaty... a miliony ludzi w to gowno wierzy - dla mnie to ciemnota

Gość xxxxxyyyyyyyyzzzzzzzz
To kościół niszczy naszą wiarę! To jest moje zdanie! Oni se ustalają prawa swoje własne. Jednego dnia każą werzyć w piekło drugiego ogłaszają, ze nie ma piekła! Co to ma być! Jakiś koncert zyczeń czy wiara...

ja dzisiaj na religii myslalam ze mnie szlak trafi ksiadz mowi ze na 2 etatach ( szkola i kosciol) zarabia 2,5-3 tys i ze to nie jest duzo ze on nie spi na pieniadzach

przeciez ta religia to od poczatku jeden wielki koncert zyczen :) to, ze papiez ustala sobie reguly zaswiatow to zadna nowosc - wszyscy papieze od setek lat tak robili :) fajnie, ze choc teraz ludzie zaczynaja to zauwazac i stwierdzac, ze chyba cos nie tak :D

Gość ale przecież nikt wam nie każe
chodzić do kościoła i dawać na tacę. Zostawcie wiarę w spokoju jaka by ona nie była. Jeśli waszymi wartościami jest coś innego, np. ciuchy, piniądze, kariera, samochody, imprezy; to trwajcie przy tym. To nie Afryka, nikt was na siłę nawracać nie chce.

Gość ale ale ale ale ale ale ale al
jakby ktoś wybrał mnie na premiera, króla, władcę, prezydenta, dyktatora całego świata, czy cokolwiek innego, to moim pierwszym poczynaniem byłoby usunięcie z powierzchni ziemi wszelkich religii. bo dla mnie to jest bez sensu. zobaczcie, nawet tu na forum z powodu religii wybuchają kłótnie i spory... a to ateiści krzyczą, a to protestanci, a to jeszcze katolicy mają jakieś żale do całego świata... nonsens.

a wlasnie ze kaza moj ksiadz dzisiaj oznajmil ze naszym obowiazkiem jest dawac na kosciol bo to nasza wlasnosc -ludzi na parafii

no prosze - oto jedyne wartosci, jakie zna taki katolik, oprocz swojej religii: kasa, ciuchy, samochody i imprezy. wspolczuje tym ludziom, ktorych zycie musi byc bardzo plytkie. pewnie nawet im na mysl nie przejdzie, ze wartosciami moga byc: uczciwosc, ambicja, wyksztalcenie, milosc i dobre stosunki miedzyludzkie, niesienie pomocy. dla nich najwieksza wartoscia jest klepanie pacierzy, bieganie do kosciolka i milczace bostwo, w ktore nawet jego kaplani przestaja juz wierzyc. PS. nie pisze o WSZYSTKICH katolikach, ale o tych, ktorym zaslepienie nie pozwala dostrzec prawdziwych wartosci, ktore nie maja z religia nic wspolnego. i ktorzy sadza, ze jak ktos nie wierzy w ich bozka, to z pewnoscia jest konsumpcyjnym materialista - byc moze tylko to poza religia znaja!

Gość do ale ale ale
Gratuluję twoich przodków: Hitlera Adolfa i Stalina Józefa. starali się ale im nie wyszło, ale mają dziedziców którzy majapłonna nadzieje na dokończenie dzieła. Do anyżówki; dlaczego wymieniasz cechy: miłość, uczciwość, życzliwość i mówisz że nie mają nic wspólnego z wiarą. To własnie głosi wiara, a że jeden i drugi ksiądz sie temu sprzniewierzył to co? Wprowadzić krainę wujka Józefa S.? A nie spotkałaś księdza który uzewnętrznia cechy które wymieniałaś? Są tacy, czasem nawet są za to mordowani. I nie w czasach stalinowskich bynajmniej. Słyszałaś może o ojcu Kolbe czy Poiełuszcze, czy wiara przeszkodziła im oddać w ofierze własne życie? Więc proszę, więcej tolerancji, niech razem żyją katolicy, niewierzący, homoseksualiści. Bez wzajemnego obrażania. Wymieniłaś elementy które cenisz, więc się nimi kieruj.

Gość moofinka
co o tym myslicie? Skoro Bóg przy stworzeniu człowieka stwierdził, że jest on dobry to po co poźniej posadził w Raju Drzewo Poznania Dobra i Zła? Czyżby na początku Ten Wszechwiedzący i nieomylny Bóg sie jednak pomylił?

Gość myslę że w tym zakresie
nic nie wymyślisz

do powyzszej osoby (sorry, nie wiem, czy jestes nim, czy nia): gadasz o tolerancji i zyczliwosci, a sam(a) w tym samym poscie wrzucila/es zlosliwy komentarz pod kierunkiem \"ale ale ale\", porownujac go do historycznych zbrodniarzy. to mial byc przyklad katolickiej tolerancji? on tylko wyrazil swoje zdanie na temat religii, nie bylo tam zadnych tresci ani nazistowskich, ani komunistycznych, wiec swoj durny tekst moglas/es zachowac dla siebie. nawiasem mowiac, nazisci mieli na sztandarach napis \"Gott mit uns\". :P a wyzywanie ateistow od komunistow dowodzi tylko ograniczonego myslenia i braku podstawowej wiedzy.