Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buhahah

Kto nie byl najdluzej u spowiedzi - ile miesiecy i ile lat

Polecane posty

Gość dzikuje na rykowisku
az wstyd sie tu przyznac bo...w kwietniu bedzie trzy lata:O, to teraz jakies dwa i pol:O.tyle minelo od chrztu malej, ktorej jestem rodzicem chrzestnym, jak to sie ladnie mowi

nie pamietam... pare lat, kiedy jeszcze zdarzalo mi sie bywac w kosciele pojde pewnie przed slubem koscielnym, jezeli takowy bede brala czy chrztem mojego dziecka w innych wypadkach raczej nie mam zamiaru

no wlasnie. sytuacja czasem czlowieka zmusza do tego, zeby sie wyspowiadac i...dostac stosowny papierek z podpisem pana w sutannie. czy to nie zalosne ? spowiedz powinna byc ogolna, taka ble ble dla wszystkich razem rozgrzeszenie i po bolu. bo ja miekkie serce mam i jak juz klecze to ...musze wszystko wygadac, a potem to roznie bywa z....rozgrzeszeniem:O

Gość nie wolno mi
22 lata nie byłam, bo rozwiodłam się tyle lat temu

dla mnie spowiedz to paranoja zostala wymyslona na odpustach, zeby sciagac kasse niby chodzi o przyznanie sie do grzechow... ale co to za problem powiedziec o nich jakiemus obcemu gosciowi za szyba... poza tym ksiaza przysypiaja w tych konfesjonalach i dla nich to rutyna bez sensu taka spowiedz lepiej zeby kazdy sam dla siebie robil sobie rachunek sumienia... no ale to juz nie moj problem, nie chodze do kosciola, w ogole nie wierze

no z tym przysypianiem pana w sutannie to ja sie nie zgadzam. kiedys to jeden zrobil mi PRELEKCJE i wstyd mi bylo jak...cala msze kleczalam przed konfesjonalem a na koniec uslyszalam, ze jestem BLE przez wielkie litery jak widzisz.taaa od tamtej pory tyle nie grzesze;O

;P

ku...rna zapomnialam jak sie puszcza oko:O tak ?;)

trafilam ;););)

Gość trup
ja slyszalm ze ksiaza obklejaja folia ten swoj przybytek bo parafianom smierdzi z pyska podczas spowiedzi

ja byłam 5 lat temu bo potrzebna była mi karteczka od księdza gdyz byłam matką chrzestną ksiądz mi jej nie chciał wydać oczywiście, bo poprzednio byłam 6 lat wcześniej o czym rzecz jasna zakomunikowałam i niepotrzebnie chyba :P a najbardziej mnie rozwalił tekst księdza, kiedy wyspowiadałam mu, że uprawiam seks z moim facetem oczywiście bez ślubu wiecie co powiedział ?? że przy każdym moim orgaźmie serce Jezusa krwawi :O :O :O :O :O :O przetalent był z tego księdza jakiś :P amen :P

Rozwalił mnie tekst pani, która nie wierzy w Boga, nie chodzi do kościoła i nie ma zamiaru się spowiadać. No, chyba ze przed swoim ślubem kościelnym... A ja się pytam: po kiego grzyba ci w takim razie ślub kościelny? :o Bo taka tradycja...? Wigilię pewnie tez obchodzisz i koszyk na Wielkanoc święcisz.

Gość będzie...
z 10 - 11 lat... Kurczę, kawał czasu... Całe dzieciństwo i wczesne lata dojrzewania chodziłam, choć NIGDY nie mogłam zrozumieć sensu spowiedzi katolickiej. W końcu przestałam się zmuszać do rozumienia i pozwoliłam sobie na przyjęcie logicznej prawdy - sensu to nie ma :) Poza tym: bardzo oddaliłam się od Kościoła i wiary w ogóle i nie żałuję. Przestałam się szarpać ze swoimi wątpliwościami (a zawsze miałam ich sporo, bo nie umiałam wierzyć bezrefleksyjnie) i zrozumiałam smutną prawdę, że każda religia jest jak układanka z puzzli, które ni cholery nie chcą do siebie pasować, a duchowni na siłę próbują je wciskać. Zrozumiałam też, że tak naprawdę jestem sama (przeszłam "parę" ciężkich chwil w życiu) i nie wiem NIC o tym Bogu, który podobno istnieje, prócz tego, co wpoili mi inni ludzie. Przykro mi, ale to za mało dla mnie. Liczę teraz tylko na siebie i ludzi bliskich memu sercu. Staram się być dobrym człowiekiem, więc jeśli Bóg istnieje i potępi mnie tylko za to, że nie potrafiłam uwierzyć w opowieści o niepokalanym poczęciu i duchu świętym, to co to za Bóg?

Ustyna - a moze mam wierzacego faceta? moze rodzina wywiera na mnie presje? moze szanuje tradycje?

chodzę do spowiedzi jak muszę,tzn.jak brałam ślub,jak chrzciłam dziecko.To było 5 lat temu.Jak tu można ufać księżom ,spójrzcie na Rydzyka,to dopiero jest kpina z wiary.

A będzie jakieś pół roku... W czasie ostatniej Spowiedzi Św. \"taki jeden ksiądz\" kazał mi przeprowadzić z takim jednym \"poważną rozmowę\". Czy ma poważne zamiary i w ogóle. :-P Myślę, że nie ma. :-D Cóż, zatem powinnam poszkać \"porządnego, katolickiego mężczyzny\". Żeby móc realizaować mój natuarlny, ludzki popęd :classic_cool: Wybieram się ponownie. Tylko do innego spowiednika.

Gość bardzo dawno temu
...i ngdy więcej nie pójdę.....

Gość a ja nie idę jak nie trzeba
a jak trzeba też nie idę :P

Gość Pilo
Zdarzały mi się przerwy nawet po dwa lata. Uciekałem od spowiedzi, odkładałem na później ale nigdy nie byłem z tego dumny i czułem, że wkońcu muszę wprowadzić jakieś zmiany. Czy spowiedź to taki fajny sposób na odpuszczenie win jak np. w innej kulturże zabicie krowy dla odpokutowania i tyle? otóż NIE! przy każdym żalu za grzechy czeka mnie spotkanie samym ze sobą, z własną duszą i błędami które popełniłem. Nie zatrzymuje się tylko na wyliczeniu tego co zrobiłem złego ale staram się rozwarzyćco można było zrobić innego, a fakt że zawsze można było coś zrobić tym bardziej podkreśla bezsensowność moich grzechów. Odkrywam to jak bardzo jestem targany przez wiele pokus i przez to niezbyt kontroluje samego siebie. To ciekawe bo ludzie nie będący w spowiedzi 20 lat mówią o tym z dumą jak by się od czegoś wyzwolili. Może i racja bo pewnie takie osoby czują że ten sakraent został im narzucony. Ja jednak w trakcie moich poszukiwań duchowych to co mi z początku narzucono przyjołem z czasem dobrowolnie. To jedna rzecz. Druga to to, że podczas pogłębionego rachunku sumienia to co odkrywam pozwala mi z czasem uwalniać się od tego co ciążyło mi w życiu. Od złych nawyków, uprzedzeń, zawiści czy zazdrości- a wierzcie mi że to potrafi naprawdę zniewolić człowieka. Spowiedź to nie jest nic lekkiego. Bez prawdziwego żalu, strachu, przeżycia i refleksji nie posiada tej prawdziwej mocy sprawczej. Ksiądz w konfesjonale nie raz doadał mi otuchy i pokazał że Bóg jest miłosierny i można na niego liczyć. Spowiadając się nie raz sami przed sobą jesteśmy często zbyt pobłażliwi dla siebie. Stosujemy tysiące tłumaczeń. Wypychamy pewne błędy z świadomości i nie potrafimy spojżeć zbyt krytycznie na siebie. Dla tego ksiądz odgrywa w tym momencie tak ważną rolę. Jest tym który potrafi spojrzeć z innej strony na nas. Poza tym wszystkim nie bójmy się krytyki. Ona z czegoś zawsze wynika i warto się nad tym zastanowić. A propo tych osób które piszą o tym że kościół spowiedź wyssał z palca radze wcześniej zaznajomić się z tematem zanim zaczną wypisywać podobne, niekompetentne bzdury bo w tym momencie jesteście tacy sami jak ci wszyscy księża którzy może faktycznie zbyt pochopnie innych przekleli i nie odpuścili im grzechów. Prosze nie odbierać tego tekstu jako agresywny atak. Chciałem tylko wprowadzić diamerralnie inny punkt patrzenia w tej dyskusji żeby można było o czym mówić.

ja bylam 1,5 roku temu i nie zanosi sie, zebym poszla szybko :/ tak mnnie wymoglowali 2 razy w odstepach 2 tygodniowych, ze czuje sie czysta do tej pory :P

Gość do pilo
to co piszesz jest prawdą..... ale tylko częściową. Mnie, raz jeden na spowiedzi ksiądz - inny niż wszyscy- na wspomnienie mojego ex małżonka powiedział krótko: odetnij swoje czółno od dna...

cokolwiek by to nie znaczylo, to mial niezla gadke... sluchaj, nikt mi nie powie, ze spowiedz to cos fantastycznego, cos co jest wyznacznikiem naszej wiary w Boga, bo nie uwierze! przeciez nie jest najwazniejsze to, ze robisz cos zlego i pojdziesz do ksiedza, powiesz mu o tym wszystkim i jest Ok. ja wiem, ze tu sa tez wyjatki i nie chce nikogo tutaj abrazac..., ale wiesz, jak laska dobrze wie, ze sex przed slubem jest jest wykluczony i po kazdym stosunkum leci do spowiedzi i robi to nadal, to cos tu jest nie tak ... jak sadze