Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alice1

kodeks pracy

Polecane posty

Gość alice1

czy ktos orientuje sie do ilu nadgodzin moze cie zmusic pracodawca? ja pracuje juz 15 sobote w tym roku,jestem wykonczona.praca jest ciezka.

Gość alice1
czyli wychodzi na to ze moze mnie zmusic do chodzenia w kazda sobote

ja wiem,ze nikt w polsce i tak nie przestrzega kodeksu... ale myslalam,ze ,przynajmniej teoretycznie,nie mozna zmuszac do zadnych nadgodzin!

Gość facet ja
w zasadzie do 150 godzin rocznie. Ale Ty piszesz raczej o pracy w soboty - wtedy należy Ci się dzień wolny a nie godziny nadliczbowe - do końca okresu rozliczeniowego czyli w zasadzie w ciągu 4 m-cy.

Gość alice1
ja pracuje 48 godz.tygodniowo,a ztego co wiem tygodniowo powinno byc 40.wczoraj sie zbuntowalysmy bo ludzie juz nie maja sily,to powiedzial ze musimy odrobic sobote i w czwartek i piatek bede pracowac od 14 do 2 w nocy.szyje na maszynie i 12 godzin to masakra

Gość facet ja
co ??!! 48 godzin i do 2 w nocy ??!! jeśli to nie prowokacja to: www.pip.gov.pl (dane powiadamiającego nie są ujawniane pracodawcy).

Gość alice1
nie to nie jest zadna prowokacja,jestem juz bardzo zmeczona.a najgorsze w tym to ze w zeszlym roku jak nie bylo pracy to wyslal nas na 3 miesiace na urlop bezplatny i nie interesowalo go co bedziemy jesc.

Gość alice1
a czy praca w sobote to nie godziny nadliczbowe?

Gość facet ja
praca w soboty jest pracą w godzinach nadliczbowych, ale z mocy przepisu szczególnego 151(3) Kodeksu pracy przysługuje za nią dzień wolny w uzgodnionym z pracownikiem terminie w tym samym okresie rozliczeniowym. Ponadto dzień wolny przysługuje za pracę w sobotę niezaleznie od ilości godzin tzn. nawet za godzinę pracy przysługuje CAłY dzień. Natomiast jeśli praca przekracza 8 godzin to przysługuje dzień + godziny nadliczbowe "wystające" ponad 8 godzin.

Gość alice1
wczoraj rozmawialysmy z naszym kierownikiem,powiedzial ze oni jako spolka maja swoj wewnetrzny kodeks ktory mowi ze mozemy pracowac we wszystkie soboty przez caly rok.wiec po co do cholery jest ten kodeks pracy?jesli to prawda ze mozna miec jeszcze swoj kodeks wewnetrzny.

Gość alice1
wczoraj jedna pracownica powiedziala mu ze ona nie bedzie chodzila w soboty ani dzisiaj nie zostanie 12 godzin zeby odrobic sobote,a on na to ze przy najblizszej okazji sie pozegnamy

Gość alice1
boimy sie jak on sie dowie kto zglosil to po nas

Gość Myyy

Odnośnie do pytania o pracę i wynagrodzenie to teraz się to nieco zmieniło, pracodawca ma obowiązek poinformować cię o tym, że 

Gość Krzysta

A co z tym wynagrodzeniem i przelaniem na konto???

No to, że trzeba przelewać na konto, w sensie pracodawca ma obowiązek poproszenia o taki numer konta bankowego, a pracownik ma je dać. No chyba ze chcesz żeby nie przelewał tylko płacił do ręki, poczytaj sobie na ten temat, tutaj podrzucam ci fajną publikację, wszystko jest dokładnie i przystępnie wyjaśnione więc myślę, że spokojnie możesz sobie się doszkolić w temacie https://finanse.wp.pl/nowelizacja-kodeksu-pracy-w-2019r-trzy-istotne-zmiany-dla-pracodawcow-i-pracownikow-6085734652703873a