Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gulia p.

podatek od nieposiadania dzieci - dobry pomysł

Polecane posty

Gość gulia p.

właśnie idzie dyskusja na temat tego podatku w Trójce. Cały czas idzie argumentacja w stylu: podatek to kara a czemu mamy karać osoby, które nie mają dzieci szczególnie jeśłi nie mogą ich mieć. Tojakaś paranoja wynikająca z ideologii leberalnej. Dla liberałów podatek to kara i najlepiej by go w ogółe nie było. A podatek to nasza skłądka na to by mogło funkcjonować państwo, na to by można było opłaci ć to co niezb ędne do funkcjonowania społeczeństwa, na to by pomagać tym, którzy pomocy wymagają. Ostatnio stało się jasne, że system podatkowy preferuje osoby nie posiadające dzieci więc istnieje mechanizm, który promuje ich nieposiadanie. Idzie o to by zmienić ten system gdyż problemy Zachodu z imigrantami islamskimi pokazały jak groźna jest demograficzna zapaść. Kto może powienien rodzić i wychowywać potomstwo, kto nie może mieć niech sypnie groszem na ten szlachetny cel.

Gość Frajerka B
Nie mam dzieci mimo, że BARDZO bym chciała. Jak mam urodzić dziecko i je wychować żyjąc samotnie z 1.000 zł wypłaty???

paranoja dziecko to wybór, a nie rzecz. Niech zrobia podatek od głupoty, zapłaca najwiecej dziecko=mam faceta, bedzie moj, stadtyle łapanek a teraz - dziecko- mniej podatku a zatem beda robic dzieci aby mniej placic, bo sie oplaca ale co z tymi dziecmi? beda kochane? no wlasnie a jak ktos jets chory to tez nie moze miec dzieci np rak, tarczyca i co ma podatek placic? bzduraaaaaaaaa

Gość gulia p.
argument ekonomiczny nie jest ok. Wystarczy przypomnieć, że zależność jest taka: im bogatsza para tym mniej statystycznie dzieci posiada. To raczej nie obawa przed niedostatkiem ale poglądy i przekonania decydują o tym czy je chcą mieć czy nie.

zamiast durnego podatku od nieposiadania dzieci - wprowadzcie ulgi podatkowe dla osob posiadajacych !! (jesli juz chcecie podatkowo zachecac do posiadania potomstwa) z podatkow osob nieposiadajacych dzieci JUZ i tak sa finansowane szkoly, przedszkola itd.

bardzo inteligentnie - szczególnie sprawiedliwie dla takich osób jak Frajerka B i ja :O

Gość sextus maximus
posiadanie dzieci to obywatelska powinność - tak było zawsze aż do rewolucji seksulanej lat 60-tych i opanowaniu mediów przez środowiska liberalne. Wtedy zadekretowano w mediach, że rodzicielstwo to czysto prywatna sprawa i wkrótce potem zaczęły narastać problemy demograficzne.

Gość gulia p.
anyżówka, też można tak jak proponujesz ale, zeby były pieniądze na ulgi trzeba by podnieść podatki ogółne. Tak czy inaczej trzeba sypnąć groszem.

Gość puffka
życie to nie jest indywidualne zabawa i kto nie chce się trudzić działaniami na rzecz wspólnoty - na przykład wyprowadzaniem potomstwa - powinien płacić albo wypier.... Trutni nie potrzebujemy !

Gość puffka
feministka Jaruga najpierw uchwala skrócenie urlopu macierzyńskiego a potem biadoli nad losem matek, które w biedzie muszą wychowywać dzieci. Hipokrytka liberalno-lewicowa !!!

to taka sama glupota jak to: podatek od tych, co nie mają studiów. czyli: wtedy więcej ludzi bedzie wykształcocnych ! i bedziemy mieli jak inne kraje 7% a nie 1% ludzi z wyzszym.

Debilny pomysł będący esencją katolicko-komunistycznej paranoi obecnie rządzących durniów. Ale gdyby jakimś żartem historii mieli go wprowadzić to płacić nie będę i rozmnażać się też nie. Niech mnie gnidy posadzą.

lepiej niech się rząd wezmie za tworzenie bezpłatnych przedszkoli to wtedy wiecej matek bedzie miec dzieci. I niech goni pracodawco aby dawli ludziom prace na etat i na 2 lata a nie na poł roku czy 3 mies. kto w takim obliczu sprawy zdecyduje sie na dziecko? dzis ma prace, ale na 3 mies, potem przez 6 mies szuka nowej, znow ma prace na 3 mies itp kto? NIKT I DOBRZE robią!!! jak te 2 pkt spełnia, to nie trzeba bedzie wprowadzac podatku

Gość dytkorz
podatek taki - zwany bykowym - był w historii Europy często stosowanym narzędziem i nie ma w nim nic głupiego. W historii znajdziemy wiele przypadków działań kiedy starano się zachęcać ludzi do posiadania dzieci i karćić tych, którzy ich nie chcą mieć. Na przykłąd w starożytnej Grecji starych starych kawalerów przeganiano raz do roku nago przez miasto.

Gość Frajerka B
Tak, macie rację. Wróćmy do średniowiecza i starożytności. W końcu mamy coraz mniejsze rozumki, jak widac po rządzących. Chętnie również porządzę w ten sposób za kilkanaście tysięcy miessięcznie. Zamiast kreatywnych pomysłów, to wydobyć ostatnie pieniądze od ledwo siebie utrzymujących.

Gość równie sietny pomysł
jak pozostałe pis-su :P oni chyba nie rozumieją, że posiadanie dzieci to nie tylko kilkaset zł rocznej ulgi. Na to ma wpływ zmiana kultury życia, ale oni i tak nigdy nie zrozumieją co to w jest

Gość OOOOOOOOoooooo
zamiast nakładać taki podatek powinni raczej coś zrobić, aby kobieta mogła bez obaw zdecydować się na dziecko . A dziś jest tak, że: -przewaznie kobieta zarabia tak mało, że nie stać jej na dziecko - jak zajdzie w ciąże i wróci do pracy to w większości przypadków bardzo szybko dostanie wypowiedzenie - będzie miała problemy ze znalezieniem pracy, bo mniej chętnie zatrudnia sie kobiete z dzieckiem, bo trzeba sie liczyć z tym, że bedzie brać urlopy. Niechby się lepiej popatrzyli jak wygląda to wszystko w innych krajach, gdzie kobiety z dziećmi dostają tak duże zasiłki, że moga spokojnie żyć a poza tym muszą mieć zagwarantowane mieszkanie. Popatrzcie jakie warunki ma kobieta np w Angli czy Kanadzie, nic tylko tam rodzić....

do ooooo zasiłki musi miec nie tylko matka ale i ojciec. Inaczej tylko kobieta ma korzysci poza tym jak kazdy bedzie siedzial w domu to kto bedzie nam gospodarke roziwjal, tworzył nowe miejsca pracy, nasza kulture i nauke, dziela pisał, odkrywał. Niech kury domowe biora przyklad z Marii sklodowskiej, miala dzieci i prosze byla naukowcem. Ja mysle ze to zwykle lenistwo- mie dzieci i siedziec w domu a kase z nieba by sie chcialo bo sie nie chce pracowac. nioe ma tak. dzieci do przedszkola, na urlopie moze byc i ojciec, zasilek tez moze wiac a nie tylko matka. do roboty drogie kury! dzieci to super wymowka. I maz co kase ma, i dla tej kasy sie zenily a potem lament bo ja taka sfrustrowana?! od nic nie robienia!

rzeczywiście, ten pomysł jest idiotyczny. przecież ludzie mogą się zniechęcić w ten sposób do dzieci, ci, którzy nie chcą mieć dzieci, będą może i nawet z wrogością patrzeć na kobiety w ciąży i z wózkami! Porobi się jeszcze większa zawiść. No,to może skrajna wizja. ale to i tak jest paranoja. ten nasz rząd to jest .... CYRK.

Gość Yczka
aby kobiety mogły rodzic bezpiecznie więcej niż 1 dziecko trzeba odbudować instytucję trwałego małżeństwa. Aby tego dokonać trzeba niestety zakazać rozwodów jeśłi są niepełnoletnie dzieci w rodzinie oraz zakazać seksu pozamałżęńskiego i prostytucję aby faceci mieli przyjemność tylko w domu. Wiem, żę to brzmi strasznie ale ludzkość nie wymyśliła niczego lepszego i ciągle wraca do tych pomysół gdy zaczynają się demograficzne problemy. Powinniśmy w pokorze skorzystać z mądrości przodków.

Gość Iza ze SZKOCJI w ciąży
do OOOOOOOoooooooo Popatrzcie jakie warunki ma kobieta np w Angli czy Kanadzie, nic tylko tam rodzić.... - zacytowałam Cię. teraz pytam,na czym opierasz swoją pewność co do warunków w UK??? przyznam,finasowo jest ok, ale opieka nad ciążą chyba jest lepsza w Plsce. ale rozumiem,,ze teraz poruszamy kwestię materialną... pozdro

Gość PALCZYK
niedługo przyjadą do nas masy Bułgarek i Rumunek. Będą lepszymi Matkami-Polkami niż obecne Polki. Faceci będą mieli branie bo one będą chciały być obywatelkami polskimi i będą dyktowali im warunki rozrodcze, narodzi się kopa dzieciaczków i problem zniknie. Polskie feministki jako kobiety niskorozrodcze stopniowo wymrą.

Gość roxanna ___________________
następny genialny pomysł ! jeśli rząd wprowadzi taki podatek to na 100 % wyjadę z tego ciemnogrodu !!! ja bym chciała mieć dziecko ale nie mogę ! i dlaczego mam płacić ? a może będą obowiązkowe badania ? ci którzy nie mogą mieć będą płacić mniej a ci którzy mogą ale nie chcą więcej ? czy jak ? czy będą karane tylko małżeństwa bezdzietne - czy wszyscy ? i do jakiego wieku ? czy 26 panna to jeszcze panna czy już stara panna ? bo po trzydziestce to już napewno stara :-D

Gość OOOOOOOOoooooo
Iza - tak miałam na myśli opiekę finansową, a pisze to na przykładzie kuzynki, która mieszka w Angli, jest całkiem sama i nie ma pracy. W polsce taka kobieta na pewno nie ma zapewnionych dobrych warunków a tam nie ma z tym problemów. Nie twierdze, że kobieta powinna cały czas tylko dostawać kase i nic nie robić. Mam na myśli sytuacje gdy jest dopiero po porodzie, jest sama i nie może podjąć pracy. Oczywiście potem powinna podjąć pracę, nie uważam że ma siedzieć całe życie w domu. Oczywiście to samo dotyczy facetów. Też nie widze problemu w tym, aby to matka poszła do pracy a ojciec, żeby został w domu, znam nawet kilka takich rodzin :)

roxanna a dlaczego nie możesz mieć dzieci? to smutne a propos starych panien- według naszych panów u władzy to pewnie kończąc studia bez obrączki jest się starą panną :-/ pewnei niedługo wymyślą podatek za nieposiadanie męza/zony!! każdy mieisąc zwłoki to np. 100 złotych kary dla ojca Rydzyka! nie zdziwiłabym się. no i pary żyjące w związkach niesformalizowanych,co z tego że nawet 10letnich,tez będą płacić! bo nie po bożemu! co się dzieje z tym krajem......

Czy w takim razie tym, którzy nie mogą mieć dzieci, a będą musieli podatek państwo w końcu zacznie finansować zapłodnienie metodą in vitro? Obłęd w kropki. Na kogo wy głosowaliście??? Wstyd i hańba!

Róża - nie wszyscy mogą niestety :-o w listopadzie idę do szpitala i się okaże czy jest jakaś szansa .... już się z tym pogodziłam i nie nastawiam się na cud - gorzej będzie z moim mężem - nie jest skłonny do adopcji

groszek - nie głosowałam na partię niskich ani tym bardziej na mocno wysokich :-p