Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nareszcie

Dłuższy macierzynski!!!

Polecane posty

Gość nareszcie

O wydłużeniu urlopu macierzyńskiego z 16 do 18 tygodni zdecydował w środę Sejm przyjmując nowelizację Kodeksu pracy. Jednocześnie posłowie odrzucili poprawki SLD zakładające m.in. wprowadzenie 6-miesięcznego zakazu zwalniania kobiet po powrocie z tego urlopu. Za przyjęciem nowelizacji głosowało 399 posłów, przeciw było czterech i nikt nie wstrzymał się od głosu. Zgodnie z nowelizacją, urlop macierzyński wynosi przy pierwszym dziecku - 18 tygodni (obecnie 16 tygodni), przy każdym następnym - 20 tygodni (obecnie 18). W przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka podczas jednego porodu urlop macierzyński wynosiłby 28 tygodni (obecnie 26). Także urlop dla osób, które adoptują lub przyjmują do rodziny zastępczej dziecko w wieku do 7 lat, byłby o dwa tygodnie dłuższy niż obecnie i wynosiłby 18 tygodni. SLD proponowało m.in. wprowadzenia zakazu zwalniania z pracy matek przez 6 miesięcy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Matki i ojcowie, którzy korzystaliby z urlopu wychowawczego, również nie mogliby być zwolnieni przez okres do 6 miesięcy (w zależności od długości wykorzystanego urlopu wychowawczego). W przypadku dziecka niepełnosprawnego okres ochronny miałby wynosić 12 miesięcy. Sojusz zaproponował także podniesienie wymiaru składki na ubezpieczenie rentowo-emerytalne osób przebywających na urlopie wychowawczym do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz zwiększenie z 400 do 500 zł kwoty dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.

Gość annii
dziewczyny, nie wiecie kogo obejmie ten dłuższy macierzyński, a kogo nie?

Gość nareszcie
Wszystkie kobiety ktore urodzą dziecko jak tylko ustawa wejdzie w zycie

Gość ze sie wtrace
a ja słyszałam ze nawet te co w 2005 rodziły

Osoby, które urodziły dziecko po 01.01.2006 tylko jeśli mi się skończy wcześniej macierzyński niż oni podpiszą wszystkie papierki to co, wrócę do pracy a potem mi dożucą 2 tygodnie? Znowu pójdę na macierzyński?